Jag är så nöjd med detta receptet! Det smakar riktigt gott, det ser fräsch ut, det är 100% vegan och har lite roliga inslag för alla foodies med någon slags längtan att använda ingredienser på ett nytt sätt kanske.Först av allt, cashewkrämen. Det är inte min uppfinning alls tyvärr haha! Cashewkräm har använts i åratal av veganer över hela världen, men det är nytt för mig. Och du vet känslan av att ha en uppenbarelse? Detta är ett sånt ögonblick. Varför i hela friden har jag inte provat det här tidigare? En så mjuk smak, krämig substans och lätt att kombinera med så många olika smaker. Jag ser så många möjligheter! För just den här gången, bestämde jag mig för att testa en härlig vitlöksdoftande tzatziki.
Krämen fungerar perfekt ihop med mina små biffar gjorda av aubergine och krispiga solrosfrön. För detta tillfälle la jag bara till en rejaäl kulle av färska, gröna blad. För en mer mättande middagsalternativ, skulle man kunna lägga till ett blomkålsmos eller kanske några bönor i en god dressing istället.
För att inte biffarna skulle falla isär har jag använt chia-ägg i stället för ägg. Chia är ett litet, litet frö med stora egenskaper. Dels för att det är bra för dig på många sätt men det kan också suga upp till tio gånger sin vikt i vätska. I och med denna egenskap, fungerar det perfekt om du vill ersätta ägg i bakning, etc. Du behöver förbereda chiaäggen minst 30 minuter i förväg, men det kommer inte att orsaka ett problem om du bara börjar med chian innan auberginen. Då kommer de båda att vara redo samtidigt.
Chiaägg-gelen håller upp till en vecka i kylskåp. Om du har lite överbliven gel efter att du att du gjort färsbiffarna, kan du också använda det till din smoothie eller juice och blanda det för en krämig och näringsrik effekt.
Låt oss sätta igång!
Chiaägg
Ingredienser
2 msk chiafrön
5 msk kallt vatten
Hur gör jag?
1. Blanda frön och vatten väl i en skål tills allt är väl täckt med vatten.
2. Sätt skålen i kylskåpet. Efter ca 30 minuter är gelen klar för att användas.
Cashewtzatsiki
Gör en stor sats nog för 4 personer
Ingredienser
120 gram raw cashewnötter plus tillräckligt med vatten för blötläggning.
1-1,5 dl vatten
1 tsk äppelcidervinäger
1/2 citron (endast saften)
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
1 hel gurka
Hur gör jag?
1. Blötlägg cashewnötterna i en skål täckt med vatten 2-8 timmar. Detta gör det lättare att blanda dem senare. Om du inte har tid, kan du hoppa över detta.
2. Skölj de blötlagda nötterna och lägg dem i en mixerskål tillsammans med övriga ingredienser. Mixa tills du har en slät kräm. Tillsätt mer vatten om det behövs. Ju starkare mixer du har, desto bättre resultat. Om man arbetar med en vanlig köksmixer, fungerar det ofta bäst att först blanda det där och sedan hälla över krämen i en hög mixerskål och där fortsätta med en stavmixer tills du har uppnått önskat resultat.
3. När du är klar, häll över allt i en skål.
4. Riv gurkan och strö lite salt över. Låt det vara i skålen några minuter för att allt vatten ska komma ut.
5. Pressa gurkan med händerna för att se till att så mycket vatten som möjligt är borta. Lägg sedan ner gurkan i cashewkrämen. Blanda försiktigt med en stor sked och sätt skålen i kylen tills servering.
6. Om det råkar bli något över efter middagen, förvara tzatzikin i kylskåpet väl täckt. Den håller ca 3 dagar.
Aubergine”färsbiffar”
2-3 personer
Du behöver ett köksmixer för att göra detta recept.
Ingredienser
40 g solrosfrön (som mals till ett grov mjöl)
En aubergine (vanlig storlek)
25 gram chiaägg (se recept ovan)
En handfull bladpersilja
Za’atar
Salt och peppar
En vitlöksklyfta (valfritt)
Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala auberginen och skär den i tjocka skivor. Tillsätt olivolja och Za’atar massera in det med dina händer på båda sidor.
3. Placera auberginen på en bakplåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen och ställ in timern för 25 minuter.
4. Tillsätt solrosfröna till en mixer och mala dem till ett grovt mjöl.
5. Tillsätt alla övriga ingredienser till mixern (inklusive bakade aubergine och solrosfrömjöl) med ytterligare lite extra Za’atar och blanda väl tills du har en någerlunda jämn smet.
6. Forma degen till små, platta bullar och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Placera plåten i ugnen och ställa in timern på 20 minuter.
7. Förbered en sallad och duka bordet. När du är klar, så bör bullarna också vara det fran ugnen. Servera allt goot på en fin tallrik. Njut!
Dessa bollar är också lätta att förbereda i förväg och förvaras i frysen för att göra det enklare. Bara att steka upp dem i deodoriserad kokosolja för ge en ny krispiga yta när de tinats.
Detta recept är fritt från gluten, laktos och socker. Det är lämpligt för vegan, Paleo och LCHF.
Pingback:Raw tabbouleh med blomkål