pirnten printen
Bakat, Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Recept, Vegan
kommentarer 3

Päronmuffins med vit choklad och pekannötter

Så blev det plötsligt höst, frostvarning och de sista päronen togs in från vår päronspaljé. Hög tid att göra en omtyckt kaka här hos oss; Päronmuffins med vit choklad och pekannötter.

Våren och sommaren 2020 gick förbi som i ett huj. Jag och mitt lilla team jobbade som idoga arbetshästar från midsommar fram till slutet av augusti. Roligt, intensivt men också vääääldigt många timmar att stå på sina två fötter och ben. Tänk vad mycket man kan som människa! Super powers att ta fram när de behövs, som en ouppdämpd damm att ösa ur. Ta, ta, ta och Ge, ge och ge!
Fast man betalar ett pris. Energin är inte outtömlig, kroppen klarar bara att gå på max en viss tid. Stress och press tar ut sitt pris. Så nu tar jag igen mig och sommaren sluter sig allt mer, höstdimmorna kommer tidigare på kvällarna och diset håller sig fast lite längre på morgonen. Jag kan njuta min dubbla espresso i morgonrock allt fler mornar helt själv.
Nya tankar får ta plats och nya planer smids för hösten, vintern, våren och en ny sommar. Men först ska vi dricka varm choklad, elda brasa och äta päronmuffins💚

När bilderna skulle tas var det tidig kväll. En stund senare skulle middagen ordnas till gäster men de fina höstastrarna lös med sitt klara ljus och jag tappade helt bort tiden… Tur att Joost påminde mig, annars hade vi fått hungriga gäster haha. Men jag lovar, dom märkte inget. Förberedning och god planering är nyckelordet!

 

 

 

 

 

Lyxigt stor päronskörd!
Det här receptet kom jag egentligen på redan förra året när vi hade en enorm skörd av päron under två månader. Trädens mognad avlöste varandra och skörden växte. Vilken lyx det är att kunna sticka ner för trappan och bara plocka på sig det man behöver! Hoppas jag aldrig vänjer mig vid det ….

Eftersom jag är en så kallad ”crunch-slav” (dvs det måste alltid finnas något crunchigt i mina rätter oavsett när den ska serveras) så gällde det även de här kakorna. Crunchet står både den vita chokladen för och pekannötterna.
Hos oss gör vi kakorna i silikon-muffinsformar med det går säkert fint att göra det som en hel paj också. Bara anpassa tiden i ugnen så har du någonting gott att se framemot! Man kan väl i ärlighetens namn säga att det är en smulpaj med crunch i muffinsformar…

OBS! Vegansk vit choklad innehåller oftast nöt- eller mandelsmör, något att hålla koll på vid eventuella allergier.
Som det mesta hembakta, är de godast alldeles nybakade eller iallafall samma dag. Det går också fint att värma upp dagen efter lite på låg ugnsvärme.

Päronmuffins med vit choklad och pekannötter

Ca 6-8 normalstora muffins

Ingredienser
2 dl / 75 gram havregryn (glutenfria om du vill)
1 dl / 65 gram Isabels glutenfria mjölblandning
1 dl / 100 gram strösocker
1 nypa salt
125 gram växtbaserat margarin
———
50 gram vit choklad (vegansk), grovt hackad
1,5 dl / 70 gram pekannötter, grovt hackade
Ca 2 päron beroende på hur stora de är
———
Ca 1 msk råsocker att strö på toppen

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 200° C.
Förbered muffinsformar (smöra dom eventuellt beroende på materialet) alternativt ta en stor pajform.
2. Om du inte har den glutenfria mjölblandningen redan förberedd, börja att blanda de ingredienserna för sig i en bunke. Förvara i en burk med lock eller plastpåse till nästa gång du behöver!
3. Blanda havregryn, mjölblandning, socker och salt i en bunke. Blanda väl. Skär margarinet i mindre bitar och tillsätt det till bunken med övriga ingredienser. Nyp ner margarinet men undvik att arbeta degen alltför mycket.
4. Hacka den vita chokladen och pekannötterna och blanda ner det i pajdegen.
5. Skala päronet och skär det i lagom stora klyftor för att passa den form du valt. Du kan också riva päronet grovt om det passar bättre för ändamålet.
6. Lägg lite deg i mitten av varje muffinsform och tryck till något. Lägg päronen ovanpå och fyll på med mer deg. Tryck eventuellt till lite så att de håller formen när du ska ta ut dem ur muffinsformarna. Avsluta med lite råsocker strött på toppen.
7. Sätt formarna på en plåt och sätt in i ugnen ca 10-15 minuter eller tills de fått en gyllene färg och känns genombakade (tiden beroende på vilken sort och storleken på formarna/formen som du använt).

Låt höstrusket fara fram bäst de vill. Vi njuter päronkakorna med en kopp hett te eller varm choklad. Lite vaniljsås eller glass är inte så dumt till.

 


Detta recept är fritt från gluten och laktos men innehåller nötter av olika slag (se 
förpackningen av vegansk vit choklad). 

 

 

Filed under: Bakat, Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Recept, Vegan

av

Sharing the passion for food!

3 Kommentare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.