Till nyår gjorde jag en dessert med karamelliserad ananas och hemgjord glass och funderade om man kunde göra något med skalet. Efter lite googling hittade jag Tepache, en mexikansk bubblig ananasdrink gjord på skalet. Så spännande att jag direkt skred till verket! Vill ni också prova? Kul!
Just nu är jag hemma och reviderar efter en höftoperation och jobbar med andra ord inte särskilt mycket. Däremot kan ju inget hålla mig ifrån köket. Härligt med extra tid att bara få experimentera och göra som man vill ibland.
Nåväl, i köket just nu bubblar det allt från vildjäst och tre sorters surdegar (varav en ny glutenfri, recept kommer men här har du ett riktigt gott äldre recept), picklade paprikor och druvor och naturligtvis Tepache. Min man hävdar att det är förenat med livsfara att gå in i köket just ju pga all fermentering. Vilket löjligt påhopp! Fast det kanske kan ha något att göra med tidigare experiment där de sista resterna av en exploderat vildjäst fortfarande satt kvar i taket när vi flyttade några år senare… Haha! Jag sa till honom att han fick minsann hitta någon annan att gifta sig med om han var rädd för mitt experimenterande i köket. Köket är och förblir min domän och INGEN kan stoppa mig där!
Nu om Tepache. Drycken består av ananasskal, vatten och råsocker. Ja så enkelt är det vilket också gör det extra roligt att experimentera med!
Hur fungerar det? Jo, på skalet av ananasen finns vilda jästsvampar (liksom på flera andra frukter) och när man kombinerar det med socker, vatten och tid händer det fantastiska saker!
Jag gjorde först en ganska neutral variant av drycken där jag bara tillsatte en hel kanelstång som smaksättare.
När jag efter några dagar var nöjd med resultatet, silade jag av min första batch, sköljde ur burken och tillsatte sedan ytterligare 2 msk råsocker (för att ge lite extra boost till fermenteringen igen) plus grovt krossad kardemumma samt gurkmejepulver. Ställde flaskan på nytt varmt och löst övertäckt och väntade ytterligare några dagar innan jag silade av. Supergott till sommaren med mycket is och färsk lime!
Till serveringen och inför fotograferingen, provade jag ytterligare en smaksättning. Från den första batchen hällde jag av hälften och smaksatte det med ett jordgubbste med frisk hibiskus. Förutom den vackra färgen den fick, blev den också riktigt god!
Det finns så många olika varianter med smaksättningar man kan tänka sig; kryddor (kanel, kardemumma, ingefära, peppar etc) eller kanske vid servering olika frukter (äpple, bär av olika slag, apelsin) och färska örter (typ mynta, citronmeliss, timjan). Har också funderat att göra en cocktail med min Tapache men det får jag återkomma till…
Basrecept för Tapache
Blir ca en halv liter färdig dryck
- Skalet av en hel ananas (du kan även ta med den hårda kärnan i mitten om du vill)
- 1 liter vatten (om du har kasst vatten, koka upp och låt det svalna av helt innan du använder det)
- 100 gram råsocker
- (eventuell smaksättning såsom kanel, kardemumma, gurkmeja, ingefära etc)
Hur gör jag?
1. Skölj ananasen i vatten (inte alltför väl dock, du vill fortfarande ha kvar några jästsvampar). Skala ananasen med kniv och spara skalet (gör något annat kul med själva ananasen!)
2. Lägg skalet i en glasburk (jag tog en flaska på en liter först men bytte senare ut den till en burk med bygel på 2 liter, rekommenderas!)
3. Häll på sockret och tillsätt vatten.
4. Rör runt med en lång träsked eller liknande till sockret har smält. stäng flaskan/burken med ett lock eller bygel.
5. Ställ gärna burken lite varmt. Vårt kök är kallt så min burk fick åka fram och tillbaka lite mellan vårt kokboksbibliotek där vi eldar med brasa varje kväll och köket. Om det är för kallt kommer inte fermenteringen igång. Om det är för varmt dör jästen. Balans… Öppna gärna flaskan lite då och då för att se (och höra) vad som händer.
6. Efter 36-48 timmar kommer det att ha kommit ett vitt skum uppe på toppen och du kommer att höra att det pyser lite när du öppnar bygeln på burken. Drycken ska bubbla likt en kolsyrad dryck.
7. Sila av drycken i ett finhålig sil. Sila gärna drycken ytterligare en gång i ett kaffefilter med dubbla kaffefilter i för att få bort allt grums. Snart dags för provsmakning!
8. Häll upp drycken på flaska, gärna i en två liters flaska som du fyller till hälften för att undvika att den exploderar av trycket. Jag talar av erfarenhet, tro mig!
Om du vill att den ska få ytterligare lite kolsyra och smak, låter du den stå ytterligare en eller två dagar i rumstemperatur annars dricker du upp den direkt. Den klarar av att stå några dagar i kylen om du har kallt där.
Servera gärna din Tapache med mycket is och kanske någon fint skuren frukt eller liknande.
Receptet är fritt från gluten, laktos och nötter.