Höst och skymningsljus. Gemensamma söndagsmiddagar med tända ljus. Och naturligtvis choklad!
Första inlägget efter sommarens bråda dagar blir en maffigt chokladig historia med illandes röda lingon, mörk choklad, en rolig botten av röda linser och torkad blåklint med hågkomster från midsommarens ljusa nätter.
Chokladpajen är ingen svår tårta att göra men den den kräver lite förberedelse. Linserna ska blötläggas i 12 timmar och chokladkolasåsen ska kokas i ca en timme. I övrigt är den väldigt enkel att fixa till och framför allt väldigt god. Lite vispad grädde* eller liknande är inte dumt till. Tillsammans blir det en fin dessert på middagsbordet i september.
Röd linsbotten
1 kaka
3 dl torkade röda linser plus blötläggningsvatten
————
150 gram växtbaserat margarin/smör
2 dl strösocker
——————-
Ca 3 dl färska /frysta lingon
Hur gör jag?
1. Lägg de röda linserna i blöt minst 12 timmar, de ska täckas helt av ett lager med kallt vatten.
2. Häll av linserna och skölj av dem i en sil.
3. Häll alla linser i en torr stekpanna och rosta dem under omrörning på ganska låg värme tills de är mjukt rostade, helt torra och fått lite färg. Det tar ca 10-15 minuter.
Strö till sist över sockret och låt det smälta och karamelliseras något med linserna i stekpannan. Häll över linserna på ett bakplåtspapper och låt svalna något.
Ta drygt hälften av linserna och häll ner i en matberedare. Mal linserna till ett fint mjöl.
4. Smält smöret och häll ner det i en bunke. Tillsätt linsmjölet och rör runt. Tillsätt de resterande hela linserna, detta är för att du ska få lite tuggmotstånd i pajdegen. Om du hellere vill ha det slätt, mixar du istället alla linser till ett mjöl och blandar sedan med smöret.
5. Tryck ut pajdegen i en bakform, ju större form du väljer desto tunnare blir kakan.
6. Häll på kondenserad kokosmjölkskolasås med choklad (se recept nedan) och dra ut den jämnt med hjälp av en slickepott. Strö ca 3 dl lingon uppepå chokladen. Dekorera eventuellt med lite torkade blad av blåklint eller andra vackra, ätbara blommor. Ställ in kylen några timmar innan servering så går det lättare att skära.
Kondenserad kokosmjölkskolasås med choklad
Ingredienser
Blir ca 3 dl färdig sås
2 burkar kokosmjölk (a’ 400 gram)
6 msk mörk sirap (85 gram)
———————————
200 gram choklad 70 %
Hur gör jag?
1. Ta en djup och gärna modell större gryta, det kommer att bubbla och skvätta lite.
2. Häll i kokosmjölken och sirap. Rör om och låt allt koka upp. Sänk värmen något så att kokosmjölken kan koka med små bubblor konstant. Rör om då och då med en träslev. Koka i ca 1 timme.
3. Nu ska kokosmjölken ha reducerats med ungefär två tredjedelar. Koka vidare men rör nu mer frekvent i grytan de sista 15 minuterna så att du ser när den är lagom tjock eller till ca 1/3 återstår. Tillsätt chokladen och låt den smälta i såsen. Stavmixa den helt jämn.
4.Häll upp såsen i en burk med lock när du är nöjd med konsistensen alternativt i pajskalet för att göra chokladpajen.
Om du inte använder allt på en gång, förvara den i kylen.
Detta receptet är fritt från gluten, laktos, ägg och nötter men framförallt är det riktigt gott😉
1 kommentarer