Har ni hört uttrycket att ”det som växer samtidigt, även smakmässigt brukar passa ihop”. Lite spännande tankegång tycker jag. Idag (och för lilla mor på alla mammors dag) blir det alltså enkel rabarberkaka med körvelsocker.
Sedan vi flyttade tillbaka till Sverige har vi förutom att ha blivit med gårdshotell och restaurang, även blivit med stor trädgård. Vi tar det i små bitar i taget men överallt pågår det projekt. Så hjälper syrran med tips om hur körsbärsträdet ska beskäras, moster med kirskålsbekämpningen och min systerson med gräsklippningen. Håkan bygger scen och Peter hjälper till med målningen. Vilken underbar tur att man kan ha så hjälpsamma människor runt omkring!
Sen har jag dubbeltur att vissa saker redan var planterade i den gamla, nu kärlekstörstande köksträdgården. Som svarta vinbärsbuskar och krusbär, tack Ida för dina underbara bärbuskar! Och rabarber! En hel massa! Och bredvid står en fin buske av körvel, denna anisdoftande underbara växt som mest liknar en ormbunke till utseendet. Iallafall tills man drar sin hand längs med bladen… Då fylls luften av ljuvliga lakritstoner istället.
Så idag blir det en nästan löjligt enkel rabarberkaka. Jag har använt mig av färsk smördeg på rulle eftersom jag numer alltid verkar ha bråttom i köket. Skulle du ha mer tid och tålamod, kan du ju göra din egen.
Körveln i sig är söt och används ibland som sötningsmedel i kakor har jag hört men jag har ändå valt att mixa de gröna bladen med strösocker. Resultatet är ett illandes klorfyllt socker med tydlig anissmak. Och vet ni vad? Det gifter sig utmärkt med rabarber. Precis som uttrycket sa, nu ska jag titta efter mer smakpartners som växer samtidigt i trädgården och naturen.
Kakan med rabarber, mandelmassa och körvelsocker blir söt och god och alldeles perfekt tillsammans med en kopp stark java.
Du väljer själv om du vill göra den i enda stor kaka och sedan skära upp den vid servering. Jag valde denna gång att göra den i portionsstorlek.
Enkel rabarberkaka med körvelsocker
3-4 personer
Körvelsocker
Ingredienser
20 gram färsk körvel (blad och stjälk)
1 dl / 85 gram strösocker
En pyttenypa salt
Hur gör jag?
1. Skölj körveln väl och stavmixa tillsammans med strösockret tills det blir helt jämnt och illgrönt socker. Ställ åt sidan medan du fortsätter med kakan.
Rabarberkaka
Ingredienser
250 gram färsk rabarber
200 gram färsk smördeg (eventuellt glutenfri)
100 gram mandelmassa, riven
Ca 2 tsk fruktig olivolja
(ev. en liten näve hackade hasselnötter utan skal)
Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram en plåt och täck med bakpapper.
2. Rulla ut smördegen och kavla ut den jämn. Behåll den hel eller fördela den i lagom stora portionskakor. Skär tunt en snitt runt hela degen, lämna ca en cm ut till kanten. Den kanten ska senare bluffa upp sig under avbakningen.
3. Pensla med olivolja på hela smördegen och framförallt på kanterna. Det gör att den får en fin knaprig och glänsande yta.
4. Riv mandelmassan och fördela den jämnt på degen innanför den snittade ytan runtom.
5. Skala rabarbern om den har hunnit få ett tjock skal. Dela den i precis långa delar (det gör ingen skillnad i smak men ser bra mycket snyggare ut). Eventuellt kan det också vara bra att dela den i längden ytterligare om de hunnit bli lite väl tjocka. Fördela rabarbern i ett snyggt mönster ovanpå mandelmassan. Om du vill, blir det gott med lite rostade hasselnötter på.
6. Fördela en klick med körvelsocker ovanpå rabarbern. Försök sprida ut det jämnt utan att få det på kanterna.
7. Sätt in plåten i ugnen och baka av tills smördegen fått en fin glöd, c 10-13 minuter. Låt svalna något innan ni hugger in!
Detta recept är fritt från gluten (om du använder glutenfri smördeg, laktos (kolla paketet ytterligare en gång) och ägg. Unik hasselnötter om du behöver.
2 Kommentare