pirnten printen
Grönsaker, Middag, Recept, Smakliga kokböcker, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Simple av Ottolenghi och härligt potatismos med örter

För några månader sedan kom den senaste boken ut skriven av en av mina absolut favvokockar – Yotam Ottolenghi. Idag har det blivit dags för mig att recensera boken Simple och såklart även laga något gott ur den!

Ottolenghi har välförtjänt blivit något av en slags ikon på kokbokshimlen. Det började med Plenty och tog ungefär världen med storm. Eller ja, iallafall här i Holland och resten av Europa. I Sverige tycker jag mig märka ett ganska nyväckt intresse för mat med till exempel marockanskt, israeliskt och turkiskt ursprung. Jag förvånas fortfarande hur pass okänd maten från denna världsända verkar vara här uppe i Norden. Men kanske har jag fel, hoppas det. Och om inte, har ni NU chansen att ta igen det!

Boken Simple är verkligen enkel. Enkel i sitt upplägg, receptval och ingredienser (om man bortser från all färsk mynta, släng dig i väggen lilla kruka med mynta från Ica och några andra underbara specialare såsom zataar och granatäppelsirap😉). Det här måste ju vara en bok som passar alla! Rolig vardagsmat som inte tar särskilt lång tid att göra eller kräver stor arbetsinsats. Och dessutom så långt från svensk husmanskost man kan komma. Smakar fint i kistan!

Just vad som är enkel mat är ju ganska individuellt, något som Ottolenghi själv på ett amusserande vis berättar om i boken. Allt beror på förkunskaper, nerver, fantasi och naturligtvis tiden man har att spendera. Just detta har man tagit tillvara på i boken och gjort ett lite 70-tals lookalike färgsystem för att enklare kunna välja ut baserat på de ovan nämnda kriterierna. Behändigt även om jag tycker att de tidigare böckerna utstrålar lite mer ”chick” med pappersval, glans och utformning. Nåja.

Recepten består av en blandning av vegetariskt, kött och fisk. Boken bjuder på underbara smakkombinationer!
Kött och fisk kan man ju bara ta bort och ersätta med något annat om man vill.

Krämigt, smakrikt potatismos med örtolja

Ur boken valde jag att göra något väldigt simple, nämligen potatismos. Kan kanske låta nästan för banalt men låt dig inte luras. Ett potatismos som både blir krämigt och luftigt utan varken smör eller mjölk kan vara en besvärligt bara det. Att dessutom få det att smaka delikat och annorlunda än vårt vanliga smaksatt med vitpeppar och muskot, är en konst!

Hemligheten heter olivolja och härliga kryddor. Ett potatismos med mynta, citron, vitlök och timjan smakar underbart som det är, eller kombinera det med någon god grönsaksbiff eller varför inte bara lite stekta grönsaker? Glöm inte att toppa med den härliga örtoljan vid servering! Mjam!

Potatismos med örtolja

4 portioner

Ingredienser
1 kg desireepotatis (eller annan fast potatis, skalad och skurna i mindre bitar)
6 timjankvistar
3 myntakvistar
4 vitlöksklyftor, skalade
1 citron: 5 remsor tunt hyvlat skal
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar

Topping
60 ml olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
2 tsk timjanblad, finhackade
ca 8 myntablad, finhackade (2 tsk)
1 citron: 1 msk finrivet skal, 1 msk salt

Hur gör jag?
1. Lägg potatis, timjan- och myntakvistar, vitlök, citronskal och 2 tsk salt i en stor kastrull. Häll på kokande vatten så att vattnet står va 2 cm ovanför potatisen. Sjud försiktigt 1 ca 25 minuter, eller tills potatisen är tillräckligt mjuk för att mosa.
2. Gör toppingen medan potatisen kokar. Häll olja, vitlök, timjan- och myntablad, citronskal och citronsaft i en liten skål med en nypa salt och rejält med svartpeppar. Ställ åt sidan.
3. Låt potatisen rinna av i ert durkslag över en stor skål (du ska använda lite av potatisvattnet senare så häll inte bort allt!)
Ta upp timjan- och myntakvistarna, häll sedan tillbaka potatisen i kastrullen (tillsammans med vitlöken och citronskalet). Mosa potatisen med en potatisstöt, tillsätt 1 dl olja och ungefär 1.5 dl av potatisvattnet långsamt allt eftersom tills du får ett slätt mos.
4. Lägg upp moset på ett fat och gör gropar i ytan med baksidan av en sked. Droppa ört- och vitlöksoljan jämnt över moset och avsluta med några ordentliga tag med svartpepparkvarnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.