pirnten printen
Bakat, Glutenfritt, Jul, Recept, Sötsaker
kommentar 1

Chokladpaj, apelsinkräm och julbordsinspiration

Till mitt gröna julbord på restaurangen komponerade jag denna juliga chokladpaj för några veckor sedan. Det är nog the definition av jul i alla smaker. Glögg och apelsin fast i kakform som en chokladtryffel. Kanske julgodis i kvadrat helt enkelt? Eller ja, trekant om man nu ska vara sån…

Vilket år det har varit! Så mycket kul som hänt. Och ganska mycket slit med om man ska vara helt ärlig. Fast roligt.

Hösten blev nog den bästa på länge. Under sommaren satte vi oss ner och funderade på vad vi egentligen höll på med. Ni vet, det där med att tänka efter är nog inte så dumt trots allt… Vi kom fram till att vi gått ifrån vår ursprungliga idé för mycket. Dags för nystart och så blev det. Den chica finedining (som var KUL att göra) fick stryka på foten och istället blev det MIN restaurang. Så som vi tänkt från början egentligen.
Nu får mina gäster komma ”hem till matbloggaren Isabel” och äta middag istället. Menyn bestäms samma dag och ger utrymme för härlig matkreativitet. Nya recept poppar upp som aldrig förr och jag sjunger i köket igen. Precis så som det ska vara.

Så blev det också med vårt gröna julbord. Från en dag till en annan bestämde jag mig för att göra  mitt gröna julbord. La upp det på Facebook och sen blev det utsålt på EN dag! Kan ni tänka er? En dag! Så jag fick lägga till ytterligare en dag och swoooop så var den borta med.

Av mina härliga julbordsgäster hörde jag om alla besvär familjerna hade att få ihop ett grönt julbord. Det är besvärligt att hitta en balans på re-makes av kända smaker och former såsom köttbullar, sill och skinka och trots allt hitta nya likvärdiga älsklingar.

Som ett litet plåster på såren för er som missade mitt gröna julbord, tänkte jag därför skriva upp en lista för vad jag serverade till mina gäster. Kanske kan det ge lite stöd till er som fortfarande funderar? Recepten får ni ibland själva googla och lite ger jag tips om här på bloggen tänkte jag. Några av grejorna på listan hann jag inte göra själv till julbordet med dom är fortfarande vansinnigt goda.
Mina deltagare på mina julkurser har naturligtvis också fått en massa av recepten men då måste man ju komma på kurs hos mig😁
Vill du också komma på kurs? Eller ge ett presentkort till någon som borde laga godare mat till dig hihi? Jag har massa gröna matlagningskurser plus en fotokurs planerad till våren 2020! Det blir allt från husman till mellanöstern, tofu-brainwash och gourmetmiddagar.
Alla kurser ges i mitt restaurangkök på Tastecelebration Residence i Andrarum och går självklart att kombinera med en övernattning med rabatt😉 Kolla in alla datum här!
Alla kurser hos mig är 100% växtbaserade och naturligt fria från gluten.

Chokladtryffelpaj med glögg och apelsinkräm

Till pajen har jag gjort en egen sorts digestivebotten. Den har jag gjort eftersom jag vill ha en glutenfri variant. Om man inte skulle bry sig om sådant, går det säkert lika bra med köpta digestivekex.  Min digestivebotten är dock så himla fiffig att jobba med. Går att sno ihop på nolltid, enkelt att dubbla eller tredubbla vid behov, kan förberedas och till med förvaras i frysen för nästa gång man vill göra en snabb paj.

Chokladtryffelfyllningen har jag sedan gjort väldigt enkel med silkestofu som bas. Den smälta chokladen gör att det hela håller ihop och blir som tryffel. Som smaksättning har jag använt glögg denna gång men det går lika bra utan om man vill baka den efter jul också. Jag använde glögg som var smaksatt med chili och choklad denna gång men asch, titta vad för slatt som står kvar i skåpet och använd den.
Förutom glögg tillsätter jag också gärna 1 dryg matsked vit miso för att få lite mer bredd och spänning i chokladsmaken. Inget måste men det blir bra mycket godare! Vit miso hittar du oftast vid den asiatiska avdelningen på Ica eller dylikt.

Till sist, pricket över i:et. Den intensiva apelsinkrämen. En salig smörkräm gjord på hela, kokta apelsiner. Åhhh, jag bara älskar den! Det ger verkligen en smakpush och kan användas i flera sammanhang. Om man vill göra det ännu mer juligt, skulle man säkert kunna tillsätta några finmalda kryddnejlikor till smörkrämen. Då får man automatiskt direktkontakt med minnen från förr med apelsiner i röda sidenband och instuckna nejlikor hängandes i fönstren. Mat är ju som oftast kopplat med minnen i näsa, gom och synintryck❤️

Men nu till min utlovade lista för ett grönt julbord

  • Kavring bakad med naturell, växtbaserad yoghurt och smaksatt med juliga kryddor. Jag använde mig av mald pomerans, ingefära, kryddnejlika, fänkål, anis och kummin.
  • Fyllda dadlar med mandel-”getost”
  • Gröna plättar med topping av grönkål, gula russin och rostade frön
  • Skagenröra (med hemgjord kikärtsmajjo, tångkaviar, dill och finhackad rödlök)
  • Rödbetsröra (med hemgjord kikärtsmajjo, finhackad äpple, rödlök och skånsk senap)
  • Morots-”lax” med hovmästarsås
  • Squashsill i senapssås (mycket lättkokt skuren squash med hemgjord kikärtsmajjo, skånsk senap, veg. yoghurt och salt)
  • Grön paté med tranbärssås med rårörda lingon
  • Hemgjord ”Svill” på ugnsbakad champinjon och sedan skivad och inlagd i klassisk 1.2.3-lag med rödlök och morot
  • Gröna bollar gjorda på kokt hirs eller ris, mjukkokt morot, lite formbar färs, hackad persilja och smaksatt med mald kryddpeppar
  • Vegansk Jansson (jag smaksatte den med kapris och mald sandel, det köper man på nätet lättast)
  • Rotfrukter med fänkålsfrön, hirs och hackad torkad frukt serverade med karamelliserade och pepparkaks-kryddade pumpafrön och örtolja
  • Sallad med skuren apelsin, pudrad kanel, granatäpple, fruktig olivolja och flingsalt
  • Paj gjord på kokt potatis, olja och rismjöl och fylld med stuvad purjolök eller kål och smaksatt med mald kryddnejlika
  • Blomkålsbuketter körda i ugn marinerad i en sås gjord på skånsk senap, solrosolja, salt och ljus sirap. Ströbröd på toppen. Servera tillsammans med stekt, rökt tofu i tärningar + finhackad bladpersilja
  • Ris a la malta gjord med kokosmjölk
  • Chokladpaj med glögg och apelsinkräm
  • Chokladbark med torkad frukt

Men nu hög tid för chokladpaj!

”Wannabe-digestivebotten”
Ingredienser

2 dl / 90 gram havregryn (glutenfria)
1 dl / 65 gram teffmjöl
1 dl / 65 gram tapiocamjöl
3 msk / 33 gram råsocker eller muscovadosocker
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
75 gram margarin
80 gram rismjölk

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Nyp ihop alla ingredienser och lägg ut lite slarvigt på en bakplåt täckt med bakpapper.
3. Baka ca 10 minuter eller tills allt är genombakat. Låt svalna något och mixa sedan till smulor i en mixer. Detta kan förberedas tidigare och kan även förvaras i frysen redan mixade.

Digestivebotten till pajen
Ingredienser
4,5 dl /185 gram färdiga digestive
130 gram margarin

Hur gör jag?
1. Smält 100 gram margarin i en gryta och blanda med ca 3 dl av digestivesmulorna.
2. Bred ut smeten i en pajform med löstagbar kant. Sätt in i frysen medan du förbereder resten av kakan.

Fyllning till pajen
Ingredienser
400 gram silkestofu
200 gram smält choklad (70%)
Ca 1 msk / 15 gram vit miso
1 dl / 70 gram florsocker
Valfritt: ca 1,5 msk glögg

Hur gör jag?
1. Förbered ett vattenbad med en liten gryta fylld till hälften med vatten. Sätt en skål uppe på grytan. Mät upp chokladen, bryt den i mindre bitar och tillsätt chokladen till skälet på grytan. Låt choklad smälta.
2. Häll upp tofun i en mixer. Tillsätt vit miso, florsocker och glögg. Mixa väl.
3. Tillsätt slutligen den smälta chokladen till tofublandningen och mixa krämen helt slät.
4. Häll upp krämen i den förberedda botten av digestive. Ställ in hela härligheten i kyl minst 2 timmar innan servering så håller den ihop fint innan när du ska skära den i bitar.

Pajen går utmärkt att förbereda några dagar innan servering. Förvara den i kylskåp. Plasta den löst för att undvika att pajen torkar men löst för att undvika kodens som droppar ner på chokladen.
Servera pajen i lagom stora bitar med apelsinkrämen till. Det är fint med lite lingon, granatäpple eller kanske en utskuren apelsinklyfta till som garnering. Eventuellt kan man även servera en klick grädde* till.

Apelsinkräm
Ingredienser
1 stor apelsin med skal och allt kvar (gärna eko)
——————
100 gram vegetabiliskt margarin, rumsvarmt
70 gram florsocker (eventuellt lite mer om du vill ha krämen sötare)

Hur gör jag?
1. Tvätta och skrubba apelsinen väl och lägg sedan ner den i kastrull med rejält med vatten. Sätt lock på låt koka tills den är helt genomkokt och mjuk. Det tar ca 1 timme drygt beroende på storlek på apelsinen. Fyll eventuellt på med vatten för att undvika att det kokar torrt.
2. När apelsinen är klar, tar du upp den ur vattnet, låter den svalna något och skär den sen i mindre bitar. Ta bort eventuella kärnor och mixa sedan hela apelsinen med skal och allt till en jämn kräm.
3. Tillsätt margarin och florsocker till den nu avsvalnande mixade apelsinen och mixa tills du fått en fin, jämn smörkräm. Genom att tillsätta margarinet först när apelsinmassan svalnat, undviker du att krämen skär sig.
4. Häll smörkrämen i en spritspåse eller tättslutande burk med lock.
Krämen går utmärkt att förbereda några dagar innan servering.

Det här receptet är naturligt fritt från gluten, laktos och ägg.

1 kommentarer

  1. Pingback:Mina allra godaste lussebullar - Tastecelebration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.