pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Lunch, Recept, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
kommentar 1

Gröna plättar med en himla massa grönkål

eggfree_pancakes_with_curly_kale_closeup

Jag köpte en hel famn med grönkål häromdagen och har allsköns idéer om vad jag ska göra med den. Här kommer ett första resultat som passar till en god lunch eller varför inte som en aptitretare? Det blir gröna plättar med en himla massa grönkål idag!

Att göra plättar eller pannkakor utan ägg behöver inte alls vara svårt. Denna gång använder jag mig av majsstärkelse och havregrädde som innehåller mycket protein för att få till det. Det fungerar perfekt.
För att ändå få till en lite ”äggig”smak har jag lagt till en nypa av Kala namak eller svart salt som det också kallas. Svart salt är ett mycket mineralrikt, vulkaniskt bergssalt som ger en smak av svavel dvs ägg. Kan låta underligt att lägga i maten men jag tycker det blir riktigt gott!

Kikärtsmjöl

En annan rolig grej är kikärtsmjölet i toppingen. Kikärtsmjölet tillsammans met vatten blir nästan som en äggstanning. Något som jag gärna använder mig av i både stuvningar och pajer.

De gröna plättar är goda såväl varma som kalla och kan förberedas dagen innan. Kanske ett alternativ till julbordet?

eggfree_pancakes_with_curly_kale_3

Gröna plättar

Blir ca 20 plättar
Ingredienser
1,5 dl / 155 gram hemgjord havregrädde av glutenfri havre (se recept här)
1,5 dl / 145 gram kallt vatten
1 msk naturell olja (kokos, solros eller raps)
3 msk / 25 gram maizena
1,5 dl / 85 gram bovetemjöl
En nypa mald vitpeppar
En nypa mald muskot
En nypa salt
En pytteliten nypa Kala namak (svart salt)
———————————–
30 gram fint skuren grönkål utan mittnerven
Olja att steka i

Hur gör jag?
1. Mät upp havregrädde och vatten i ett litermått. Fyll på övriga ingredienser förutom grönkålen. Stavmixa allt tills du fått en jämn smet.
2. Tvätta grönkålen väl och torka av. Skär av bladen från mittnerven, släng den. Strimla bladen fint och häll ner det i smeten. Mixa väl tills du fått en fin, ljusgrön smet.
3. Förbered en plättlägg med lite olja. Se till att pannan blir het och fördela sedan ca 1,5 msk i varje plättlägg. Stek på båda sidorna tills du fått fina, fasta och genomstekta plättar. När dom är klara ska dom vara nästan knapriga. Lägg ut dom på en tallrik medan du förbereder toppingen.

Grönkålstopping till plättarna

Ingredienser
2 stora gula lökar (ca 150 gram), skivad
100 gram skogschampinjoner, skivade
70 gram fint strimlad färsk grönkål (utan mittnerv)
5 msk vatten
1/4 dels stjärnanis
2 kryddnejlikor
Salt och peppar
Neutral olja att steka i (kokos, solros eller raps)
—————————–
1 msk kikärtsmjöl
1,5 dl vatten
1 näve gula russin
1 näve pekannötter

Hur gör jag?
1. Strimla lök och skiva champinjonerna. Lägg löken i en djup stekpanna med lite olja. Stek på låg värme i ca 5 minuter. Lägg till de skivade champinjonerna och stek vidare ytterligare 5 minuter. Lägg till kryddorna.
2. Tvätta grönkålen väl och torka av. Skär av bladen från mittnerven. Strimla bladen fint och lägg dem i stekpannan tillsammans med lök och svamp. Stek vidare på medelvärme. Späd med vatten om det behövs för att undvika att det bränner vid. När kålen blivit mjuk fast med ett tuggmotstånd är den färdig. Ta upp de båda kryddnejlikorna och stjärnanisen. Dom är otäcka att få i munnen senare.
3. Blanda kikärtsmjöl och vatten i en liten skål. Häll blandningen över grönsakerna och strö hackade pekannötter och halverade russin i pannan. Rör runt väl och stek vidare någon minut så att såsen tjocknar.
4. Servera plättarna med grönkålstopping och dekorera med en extra pekannöt plus ett halvt gult russin.

Detta recept är fritt från ägg, gluten, laktos och raffinerat socker.

 

1 kommentarer

  1. Pingback:KÅL 2.0 DAGS ATT FROSSA I MÅNADENS GRÖNA! - Grönt varje dag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *