pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Laktosfritt, Recept, Tillbehör, Vegan
kommentarer 16

Hemgjord havregrädde

hemgjord_havregradde_1

Ibland vill man ha en riktigt krämig sås till sin middag, en rödvinssås eller kanske en champinjonsås? Hur sjutton får man till det om man vill droppa mjölkprodukterna? Jo, man gör sin egen (glutenfria) havregrädde!

Och gör man den dessutom själv sparar man in på både konserveringsmedel och penningar. A classic win-win med andra ord!

Grädden håller upp till 10 dagar i kylen. Perfekt att förbereda så att man alltid är redo i köket. Förutom att använda grädden till sås, hamnar den dessutom både i mitt mjölkfria smör och i mitt bröd. Alldeles säkerligen kommer jag på nya recept till min havregrädde. Räkna med updates. Tjoho, vad kul det är att skapa i köket!
Nu kör vi!

hemgjord_havregradde_2

Hemgjord havregrädde

Ingredienser
1,5 dl / 55 gram (glutenfria) havregryn
6 dl / 600 gram vatten
1 rejäl nypa salt
——————-
2 msk / 30 gram neutral olja (t.e.x solros eller rapsolja)

Hur gör jag?
1. Mät upp vattnet i en liten gryta. Låt det koka upp.
2. Häll i havregrynen, rör runt så att allt blandas väl. Ställ grytan åt sidan och låt det stå i 30 minuter.
3. Lägg till salt och olja i grytan och häll ner allt i en mixer. Mixa rejält tills du fått en jämn kräm.
4. Häll över krämen i en nötpåse eller ostduk med en bunke under. Krama ur duken rejält. Alla små droppar ska samlas ihop i skålen. Om du mixat det riktigt väl blir det nästan inget alls över i din nötpåse.
5. Voila! Din grädde är klar att hällas över på steriliserad (urkokad) flaska. Den håller sig bra i kylen i ca två veckor.

Detta recept är fritt från gluten, laktos och socker.

Filed under: Bra och billig mat, Glutenfritt, Laktosfritt, Recept, Tillbehör, Vegan

av

Sharing the passion for food!

16 Kommentare

  1. Pingback:Äggfria gröna plättar med en himla massa grönkål

  2. Pingback:En enkel och god svampsås med havregrädde

  3. Pingback:Chokladtryffel med kastanj

  4. Pingback:Svensksmakande julbröd

  5. Pingback:Pepparkakspaj med sötpotatis

  6. Pingback:Pannkakstårta med ingefärafyllning och snurrat äpple

    • Hej Karin,
      Tack för ditt meddelande och skarpa ögon. Du har så rätt, måttet i dl stod inte rätt. Receptet är nu uppdaterat,
      Tack för att du läser receptet så noga.

      Jag önskar dig en god jul och ett gott nytt år!
      Isabel

  7. Hej,
    Vet ej vad jag gjort för fel, men med 4 dl havregryn blev det bara en tjock smet – ingenting som vare sig droppade eller gick att hälla…

    • Hej Åsa,
      Åhhhhh, vad jag skäms… Jag har tyvärr uppdaterat receptet fel med decilitrarna… Det ska vara 1,5 dl (alltså 55 gram och inte 155 gram som det stod i receptet).
      Om jag själv kunde förstå hur det har blivit så här. Jag ber 100 gånger om ursäkt för mitt misstag och hoppas du vågar dig på receptet igen en annan gång. Det blir verkligen riktigt bra (när måtten stämmer…)!

      Olyckliga hälsningar,
      Isabel

  8. Lisbeth Dahlin says

    Även om detta verkar enkelt så är det ju ändå lite tricks… går grädden att frysa?

    • Hej Lisbeth,
      Ja, vad som är enkelt i köket beror ju lite på vad man har hemma i utrustning och ingredienser men tro mig i övrigt är det kanonenkelt att få till!
      Jag har själv inte provat att frysa grädden så det vågar jag inte svara på. Ska se om jag hinner prova det och meddela resultatet inom kort.Bra fråga!

      Hoppas du vågar dig på grädden trots tricks, den är så användbar till mycket!

      Vänliga hälsningar,
      Isabel

  9. Amanda says

    Råkade hälla i allt på en gång innan jag läste att man skulle koka upp vatten, vänta 30 min och sen tillsätta olja och salt, hehe. Så jag stoppade in allt i mikron och vispade runt. Nu ska jag vänta 30 min så får vi se hur det blev. Woopsie

    • Hoppla, hoppla! Så kan det gå, hoppas det ändå blev bra Amanda!

      Vänliga hälsningar,
      Isabel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *