Ibland vill man ha en riktigt krämig sås till sin middag, en rödvinssås eller kanske en champinjonsås? Hur sjutton får man till det om man vill droppa mjölkprodukterna? Jo, man gör sin egen (glutenfria) havregrädde!
Och gör man den dessutom själv sparar man in på både konserveringsmedel och penningar. A classic win-win med andra ord!
Grädden håller upp till 10 dagar i kylen. Perfekt att förbereda så att man alltid är redo i köket. Förutom att använda grädden till sås, hamnar den dessutom både i mitt mjölkfria smör och i mitt bröd. Alldeles säkerligen kommer jag på nya recept till min havregrädde. Räkna med updates. Tjoho, vad kul det är att skapa i köket!
Nu kör vi!
Hemgjord havregrädde
Ingredienser
1,5 dl / 55 gram (glutenfria) havregryn
6 dl / 600 gram vatten
1 rejäl nypa salt
——————-
2 msk / 30 gram neutral olja (t.e.x solros eller rapsolja)
Hur gör jag?
1. Mät upp vattnet i en liten gryta. Låt det koka upp.
2. Häll i havregrynen, rör runt så att allt blandas väl. Ställ grytan åt sidan och låt det stå i 30 minuter.
3. Lägg till salt och olja i grytan och häll ner allt i en mixer. Mixa rejält tills du fått en jämn kräm.
4. Häll över krämen i en nötpåse eller ostduk med en bunke under. Krama ur duken rejält. Alla små droppar ska samlas ihop i skålen. Om du mixat det riktigt väl blir det nästan inget alls över i din nötpåse.
5. Voila! Din grädde är klar att hällas över på steriliserad (urkokad) flaska. Den håller sig bra i kylen i ca två veckor.
Detta recept är fritt från gluten, laktos och socker.
Pingback:Äggfria gröna plättar med en himla massa grönkål
Pingback:En enkel och god svampsås med havregrädde
Pingback:Chokladtryffel med kastanj
Pingback:Svensksmakande julbröd
Pingback:Pepparkakspaj med sötpotatis
Pingback:Pannkakstårta med ingefärafyllning och snurrat äpple