Granatäpplet är i sin bästa säsong just nu! Dags att grotta ner oss och suga i oss lite mer kunskap om det röda ”äpplet”. Under vinterhalvåret kan du glädjande nog hitta granatäpplen lite varstans numer så det finns ingen anledning att inte köpa det lite då och då.
Granatäpplet härstammar ursprungligen från Persien (nuvarande Iran) men odlas numer i stora delar runt medelhavet, i mellanöstern, Afghanistan och Indien. Frukten symboliserar fruktbarhet tack vare alla sina frön men även döden för dess blodröda insida.
Den är ofta omskriven i historien. Visste du att självaste Tutankhamun (lite historia pallar ni väl?) fick med sig ett helt gäng granatäpplen i sin grav för att främja återfödelsen? Det ni!
Egyptierna trodde till och med att juicen av granatäpplena var ett slags elixir som skulle bringa odödlighet.
Ironiskt nog är till och med handgranaten uppkallad efter fruktbarhetens frukt nummer 1. Fast då med en lite annan tankegång bakom, formen och fröna som sprider sig överallt om man tappar den mot ett hårt underlag.
Man vet aldrig när man kan behöva lite extra kunskap att briljera med… Då kan ju du som av en händelse haspla ur dig något om det historiska arvet av det blodröda kärnorna på tallriken. Stilpoäng direkt!
Smaken
”Äpplet” har ett lite intetsägande, läderartade skalet fast med en vacker kungakrona på toppen. Skalet har ofta en lite rödbrun färg men kan även variera mot lite rosa. För att hitta ett fint exemplar tycker jag det fungerar bäst att titta på skalet, det ska vara fint och hårt och absolut inte skrynkligt! hittar du ”fruktköttet”. Egentligen består det av en himmelens massa kärnor med en tunn och saftig hinna runt om. Kärnorna ståtar nästan likt rubiner i färg. Alldeles, alldeles klarröda.
Smaken är frisk och syrlig kombinerat med en söt underton. Man äter kärnorna färska men det går lika bra att pressa dem och få en fantastisk juice.
Kärnorna är goda att lägga till i en sallad, strö över morgonyoghurten eller gröt eller använda som en vacker dekoration på en kaka.
Juicen kan med fördel användas till en god dressing istället för vinäger eller i en varm sås. Om du reducerar (kokar ner) juicen och får du en härligt mörkröd sirap. Den kan man också ofta hitta i mataffärer med turkiskt eller marockanskt ursprung. Se bara till att köpa en osötad sort annars kan det blir lite sötsliskigt.
Hur fasiken får man ut kärnorna?
Många tycker det är lite krångligt att få ut kärnorna men låt inte något så trivialt hindra dig från dessa godbitar!
Jag brukar använda mig av två olika metoder. Oavsett vilken metod du väljer, tänk på att alltid plocka bort det vita hinnorna emellan. Dom smakar bittert!
Metod 1. Skär av ett lock på ovandelen av äpplet. Då ser man enkelt att frukten är naturligt indelad i klyftor med en vit hinna emellan, precis som på en apelsin. Skär med kniv intill hinnorna så att du får ut fina klyftor. Sen är det enkelt att bara plocka av kärnorna med fingrarna.
Metod 2. Sätt en stor skål i vasken (avståndet kommer att förbättra dina chanser att få behålla din vita tshirt just vit. Fläckarna är svåra att få bort.). Dela äpplet i två delar med en vass kniv. Ta den ena delen av äpplet och håll den över skålen. Banka med baksidan av kniven på skaldelen av äpplet och kärnorna ramlar ner i skålen. Upprepa med den andra halvan och du är klar för att hugga in!
Förvaring
Ett helt granatäpple håller sig fint i kylen några veckor eller i fruktskålen i rumstemperatur i ca en vecka. Låt den inte torka ut, då blir fröna tråkigt bruna och mest träiga i smaken.
Ett halverat äpple klarar sig i kylen nån dag eller två utan att förgås men helst inte längre.
Om du tagit ut alla kärnorna på en gång men inte använder dem direkt kan du enkelt förvara dem i en övertäckt skål i kylen. Häll gärna lite egen juice över så att dom behåller sin fuktighet.
Skulle du någon gång få tag på ett så stort antal granatäpplen att du inte hinner äta upp alla i tid, kan du peta ur alla kärnor och styckfrysa dem i fryspåsar. De håller upp till tre månaderna.
Många studier visar att granatäpplet är supernyttigt på många vis men det överlåter jag till andra att avgöra och berätta mer om. Jag konstaterar bara att med ett fint granatäpple i fruktskålen är man redo att piffa upp vilken middag eller frukost som helst, när som helst!
Sugen på granatäpple? Här finns fler recept!
Grillad halloumi med mynta, honung och granatäpple
Bovetegröt med granatäpple och rostade hasselnötter