pirnten printen
Bakat, Glutenfritt, Laktosfritt, Nötfritt, Recept, Sötsaker, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 2

Saffran- och russinmuffins

För några veckor sedan behövde vi en lite mjuk kaka till en dessert vi serverade på restaurangen. Då hittade jag på det här receptet. Vi smaksatte den då med matcha-te men idag har jag gjort de lite juliga med saffran och russin istället. Lite som lussebullar fast utan jästid…

Min kakor packade jag tillsammans med en termos varm choklad i min ryggsäck. Kosan styrde jag till den för dagen frostiga Ekoparken vid Christinehofs slott.
Med jackan väl stängd, halsduken hårt omvirad och kameran i högsta hugg, gick jag en fin runda slingrandes ut över vattnet, klappade sällskapssjuka får och drack varm choklad medan jag sneglade ut över nejderna. Fick lite foton och skyndade mig sedan in på stigarna med mer lä i bokskogen.

Har en för evig och obotlig kärlek till bokskogarna här på Österlen, det gör mig inget att dom är kala nu på vintern. Dom är lika vackra som på våren, bara på ett annat sätt.

Det blev en fin promenad av starta arbetsdagen med. Det är som om man ser världen från ett annat håll med en kamera i handen. Tiden stoppas och varje uns av koncentration går till det ögonblicket innan klicket. Måste väl ändå vara ett stänk av mindfullness.
Gör iallafall gott i själen.



Men nu med lite mer fokus på muffins…
Istället för ägg har jag använt mig av mogna bananer, jo alltså det fungerar perfekt som äggersättare i söta kakor! Skulle du inte tycka om banansmak på kakorna, går det utmärkt att byta ut samma mängd som bananen med osötat äppelmos.

Kakorna blir härligt luftiga och lite knapriga på utsidan. Jag har gjort dem i små silikonformar. Alldeles säkert går de utmärkt att göra som muffins eller sockerkaka istället. Öka avbakningstiden och se bara till att de är torra när du tar ut dom. Allra godast är dom samma dag. För dagen efter är det trevligt att slänga in dom i ugnen lite så dom får tillbaka sin knaprighet.

Till kakorna har jag gjort en glutenfri mjölblandning av rismjöl, bovetemjöl, majsmjöl och potatismjöl som blev helt fantastiskt bra att jobba med. Det kommer med mycket stor säkerhet komma tillbaka i flera recept!

Glutenfri mjölblandning

Ingredienser
7 dl / 400 gram vitt rismjöl
5 dl / 300 gram bovetemjöl
2 dl /140 gram potatismjöl
2 dl / 110 gram majsmjöl

Blanda alla mjölsorter i en stor skål och häll sedan över det i en påse. Använd så mycket du behöver till kakorna.

Saffran- och russinmuffins

ca 30 st mycket små kakor/muffins
Ingredienser
Våta ingredienser
150 gram tjock kokosmjölk
125 gram mogen banan (gärna brun)
50 gram solrosolja
1 nypa salt

Torra ingredienser
2 dl /115 gram glutenfri mjölblandning
2 tsk / 7 gram bakpulver
0,5 dl /60 gram strösocker
0,5 gram saffran

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 175 °.
2. Tillsätt de blöta ingredienserna för sig i en mixerskål. Mixa tills det är helt jämnt.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt de mixade, våta ingredienserna och blanda väl.
4. Häll upp smeten i förberedda formar ( om de är av metall behöver du kanske smörja dom innan).
5. Ställ in formarna i ugnen, lägg gärna ett bakplåtspapper under för att undvika eventuellt kladd i ugnen. Sätt timern på 20 minuter (öka tiden om du har större formar).
6. Ta ut formen/plåten när kakorna är färdiga och låt dem svalna.

Detta recept är fritt från gluten, laktos, ägg och nötter.

2 Kommentare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.