pirnten printen
Bakat, Ingen kategori, Jul, Recept, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Mina allra godaste lussebullar

Ett recept på fina, saftiga och helt veganska lussebullar. Glöm torra, smaklösa och bleka lussebullar, this is the LUSSEBULLE!Dom här bullarna både smakar härligt och håller sig fina och saftiga några dagar. Bara piffa upp dem lite i micron eller ugn innan du hugger in dagen efter. Det blir en stor sats så om du inte har en restaurang som jag eller en vansinnigt stor släkt, går det utmärkt att slänga in dem i frysen och ta fram efter behov.

Receptet har jag skapat redan för tre år sedan men inte förrän nu har det blivit av att jag verkligen skrivit upp det i min egen blogg. Så är det ibland med tiden… Att driva företag är ibland som att ta hand om en liten bebis. All tid och kraft går till företagsbebisen. På gott och ont haha!

Receptet kräver lite förberedning dagen innan men det är inga svåra grejer. Men som alltid, tid gör mycket för smak och konsistens och är en väl värd investering!
Hemligheten till att bullarna blir så saftiga stavas P-U-M-P-A. Jo faktiskt. Det blir riktigt, riktigt bra (oavsett om du vill äta mat utan mjölk och grädde eller är fullblosvegan.

Nu kör vi.

Mina allra godaste lussebullar – med pumpa
Till en stor sats – ca 30 bullar lite beroende på hur stora du gör dem förstås.

DAG 1. Förberedning

Rom-saffransblandning
Blanda 25 gram vit rom med 1 gram saffran. Låt det dra i minst 1 dygn.

Pumpapurée
200 gram pumpa t.e.x Hokkaido eller Butternut (skalad vikt)
Lite flytande margarin eller solrosolja

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och kärna ur pumpan. skär den i små bitar, akta fingrarna!
3. Lägg pumpa-bitarna på en plåt täckt med bakplåtspapper, stänk över lite fett av eget val och sätt in plåten i ugnen. Baka pumpan tills den är helt genommjuk. Det kan ta upp mellan 15-45 minuter beroende på hur stora du bitar du skurit. Se upp så att det inte bränner vid!
4. Ta av den färdiga och mjuka pumpan och stavmixa den helt jämn och slät tills du får en fin puré. Dags att gå vidare till fördegen!
Puréen använder du nästa dag i degen.

Ingredienser fördeg
20 gram jäst
500 gram havremjölk
den förberedda pumpapuréen (avsvalnad)
500 gram vetemjöl

Hur gör jag?
1. Blanda alla ingredienserna till fördegen i en bakskål. Jag brukar blanda i min Kitchen aid, det går smidigt eftersom det blir en mycket kladdig deg. Lockas för guds skull inte att tillsätta mer vetemjöl!
2. Plasta in degen och låt den stå svalt till nästa dag.

Se, det var väl inget svårt! Jag sa ju det 😉

DAG 2

Ta fram din fina, gula fördeg och tillsätt följande ingredienser:
240 gram växtbaserat fast margarin i bitar
220 gram strösocker
100 gram havremjölk 8 gram finmalt salt
Rom- och saffransblandningen som du förberett
ca 550 gram vetemjöl
Hela mängden av pumpapurén som du förberett dagen innan

Pensling:
ca 1 dl sojagrädde (osötad)
ca 50 gram växtbaserat margarin, smält

Hur gör jag?
1. Blanda alla ingredienser och knåda degen väl. Det är bättre att försöka hålla degen lite kletigare än vad det egentligen är behagligt men du vill absolut inte att degen ska blir torr! Tillsätt alltså mjölet med stor försiktighet och ett vaksamt öga på konsistensen.
2. Plasta in degen och låt den vila 1 timme i rumstemperatur.
————-
Dags att baka ut lussebullarna!
1. Mjöla bakunderlaget med så lite mjöl som möjligt och kavla ut degen (om du vill fylla lussebullarna) Annars kan du bara rulla ut i en korv och skära upp i lagom stora bitar.. Och jo, man får mjöla degen lite under tiden för att den ska vara möjlig att kavla ut…
2. Forma lussebullar i den form du väljer, fyll eventuellt med russin, riven mandelmassa och kanske lite syltat apelsinskal om du vill vara lite experimentell. Rulla upp degen precis som du skulle göra lussebullar alternativt vik över halva hälften över den andra och skär remsor som du sedan formar.
Lägg bullarna på plåtar täckta med bakplåtspapper.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Täck de utbakade lussebullarna och med en duk och låt jäsa en timme i rumstemperatur.
5. Pensla bullarna med lite osötad sojagrädde blandat med ljummet, smält margarin (akta så att blandningen inte är för varm, då ”dör” bullarna). Tillsätt gärna en liten nypa salt i blandningen för lite extra glans och smak.
6. Grädda bullarna tills de är genombakade och fått fin färg, ca 8 minuter beroende på ugn och storlek på bullarna.
7. Pensla de varma bullarna direkt med sockerlag för extra glans.

Sockerlag
Sockerlag görs bäst i en liten gryta, med lika delar (1 dl + 1 dl) vatten och strösocker. Låt koka upp och sedan svalna av. Enkelt att ha i en liten flaska att använda vid behov… Behändigt även när du ska mixa en drink…

Vill du att din lussebullar ska få den fina glansen även efter sitt frysbesök? Koka upp (eller ha färdig förberedd) sockerlag och pensla över dem när du tinat och värmt dem i ugnen några minuter. Som nya igen!

Varma lussebullar smakar som allra bäst med en kopp kaffe eller hemgjord varm choklad. Glöm inte att tända ljus också. Maxat myyyyys!

Ps! Pallar du inte baka dem själv? Kom och njut dem hos oss på Tastecelebration Residence i Andrarum❤️

Fina, saftiga lussebullar på veganskt vis.

 

 

 

 

 

 

Vill du ha ännu mer jul? Titta på de här recepten:
Chokladpaj, apelsinkräm och julbordsinspiration
Julig granola med apelsin och kryddor
Pepparkakspaj med sötpotatis
Svensksmakande julbröd
Chokladtryffel med kastanj
Saffranskola med mandelhack

Filed under: Bakat, Ingen kategori, Jul, Recept, Vegan, Vegetariskt

av

Sharing the passion for food!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.