Kan man verkligen baka en söt pepparkakspaj med sötpotatis och kikärtor? Jaaa! Och kan man verkligen ersätta ägg med kikärtsmjöl? Ja! Vilken tur, för det är det ni får receptet på idag. En ovanlig och julig paj gjord med mycket gott som gör ganska gott.
Inspiration kan verkligen komma från alla kanter; i bussen, i badet, vid tvn eller framför datorn. Idéen till just den här pajen fick jag när jag gick med i en Facebook-grupp om matallergier. Så givande och intressant att läsa om alla grubblerier och nya lösningar på gamla situationer! Jag sprang genast ut i köket med penna och papper i högsta hugg (för så börjar oftast mina recept). Sedan samlade jag snabbt ihop alla ingredienser och satte igång. Det tog några testlagningar innan jag fick till pajen så som jag ville ha den. Nu är den klar!
Det blev en härlig paj med pepparkakssmak med ett pajskal gjort av bland annat kikärtor (har ni också så mycket över från all aquafaba-majonäs som ni gjort…?), med en god fyllning gjord med sötpotatis och kikärtsmjöl istället för ägg och ovanpå hela härligheten en kolaliknande kräm som liknar lite en mjuk tosca-kolakräm.
Det är gott att servera pajen med lite grädde eller vaniljglass till.
Oroa er inte för ingrediens-listan, den är lite längre och innehåller kanske några mer moment än vanligt men inget är svårt i receptet. Du behöver en stavmixer eller matberedare för att få till det.
Pajskalet blir härligt knaprigt och om man utesluter vaniljpulver kan man alldeles säkert använda den till en mer matig paj. Detsamma gäller fyllningen.
Jag önskar er alla en fantastiskt fin, och inte minst god jul!
Pajskal med kikärtor
Ingredienser
260 gram kokta kikärtor
25 gram neutral kokosolja
40 gram (glutenfritt) havremjöl (mixa enkelt havregryn i en mixer tills du fått ett mjöl)
1 krm salt
1 tsk vaniljpulver
8 gram / 2 tsk fiberhusk
Hur gör jag?
1. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer tills du fått en fin, jämn och ganska fast deg.
2. Låt degen vila i kylskåp i ca 30 min inslagen i plast. Förbered under tiden fyllningen och äggstanningen. Sätt på ugnsvärmen 175°C
3. Tryck ut degen i en pajform. När du är klar, pricka skalet lite överallt med en gaffel. Detta för att den inte ska hasa ner under avbakningen.
4. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter och låt svalna något innan du fyller det och gräddar det igen med fyllning.
Sötad ”äggstanning” med kikärtsmjöl
Ingredienser
160 gram kokt sötpotatis
110 gram / 2 dl kikärtsmjöl
195 gram / 2 dl vatten
150 gram / 1,5 dl lönnsirap alt kokossirap
En nypa salt
7 gram / 1,5 tsk bakpulver
1 tsk pepparkakskrydda
Hur gör jag?
1. Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar. Lägg den i en kastrull och täck med vatten.
2. Vispa / stavmixa ihop kikärtsmjöl och vatten i en mixerskål. Låt det stå till sig lite tills potatisen är färdigkokt.
3. Låt potatisen koka tills den är mjuk och häll av vattnet.
4. Tillsätt den kokta sötpotatisen och övriga ingredienser till kikärtsblandningen och mixa tills du fått en jämn pajsmet. Häll fyllningen i det något avsvalnande pajskalet och grädda 45 min på 150°C eller tills fyllningen stelnat. Låt gärna pajen vila 15-20 minuter innan du häller över den mjuka toscakrämen.
Mjuk kolakräm
Ingredienser
60 gram smak och luktfri kokosolja
110 gram / 1,25 dl havregrädde
25 gr / 2,5 msk rismjöl
180 gram / 1,5 dl lönnsirap alt dadelsirap
En nypa flingsalt
2 dl pumpakärnor
Skal av 1/2 citron
15 gram / 1 msk citronsaft
Hur gör jag?
1. Höj ugnsvärmen till 225°C.
Rosta pumpakärnorna tills gyllene i torr stekpanna. När de doftar gott, häll över i en separat skål och ställ åt sidan.
2. Smält kokosoljan i liten kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna förutom pumpakärnorna. Låt blandningen försiktigt sjuda i ca fem minuter eller tills den tjocknat. Tillsätt pumpafröna och vänd försiktigt ner dem.
3. Bred försiktigt ut kolakrämen över den färdiga pajen och grädda pajen ytterligare 15 minuter. Låt gärna pajen svalna något innan du hugger in. Förvara den med folie i rumstemeperatur annars blir den mjuk. Det håller sig färsk och fin 4-5 dagar.
Detta recept är fritt från gluten (om du gjort din egen havregrädde såsom i receptet här, köpt havregrädde i affären är inte glutenfri!), laktos, mjölkprotein, ägg, nötter, soja och raffinerat socker.