pirnten printen
Glutenfritt, Laktosfritt, Recept, Såser och dipper, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
kommentar 1

Rik svamptapenade

mushroom_tapenade

Idag i skålen hittar du en rik svamptapenade med både färsk och torkad svamp. Fylld av smaker och som gjord att förgylla din middag, tända varma vintereldar i din väns ögon och få dig att känna som du just vunnit på lotteriet. Svamptapenade är grejen!

Om ni bara visste hur många och långa timmar jag har tvingats ut med familj och vänner att leta kantareller och annan svamp regniga somrar och tidiga höstar när jag var liten!
Det tog alltid en halv evighet innan man hittade svampen. Hade man tur så hittade man plötsligt ett mindre hav av gula kantisar halvt gömda under löv och gräs och då började alla plötsligt ropa att man skulle stå stilla för att inte råka trampa sönder en endaste liten svampknapp. I ärlighetens namn tyckte jag nog bäst om fikakorgen med hemgjorda kardemummabullar och varmt te på en filt tillsammans. Och sen den rostade mackan med ett överdåd av knaprigt, stekta kantareller till middagen. Ooooh.
Nu för tiden anser jag det höjden av lyx att få hänga några timmar i skogen och leta guld (utan metalldetektor). Tänk vad man förändras.

Nåväl, idag blir det andra svampar. Svamp som jag kan få tag som stadsbo från affären, även i minusgrader. Blandad kompott av gott blir som ännu godare tillsammans. Ungefär som en fikakorg på den gemensamma filten fast på macka, i pastan eller på pizzan. Om ni hänger med i liknelsen alltså.
Jaja, småprat och minnen. In i köket med er!

mushroom_tapenade_closeup

Rik svamptapenade

Det blir en rejäl skål!
Ingredienser
300 gram blandad, färsk svamp
30 gram torkad svamp (helst Karljohanssvamp)
1 dl / 40 gram mandelmjöl
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citronsaft
En rejäl nypa salt
Nymald peppar
2-3 msk näringsjäst
1,5 dl olivolja
1 dl blötläggningsvatten från de torkade svamparna (det har massa smak fast undvik bottenlagret, det brukar även innehålla rester från skogen som är mindre lyckat i mat)
————————
1 dl bladpersilja alt timjanblad, grovt hackade

Hur gör jag?
1. Blötlägg den torkade svampen i 30 minuter i varmt vatten. Kläm ur svampen med händerna när den blivit mjuk och spara på blötläggningsvattnet. Hacka svampen fint.
2. Rosta mandelmjölet i en torr stekpanna. Se till att röra hela tiden så att det inte bränns vid. Häll över det i en separat skål när det är gyllene.
3. Borsta den färska svampen ren och hacka den fint. Stek den och den blötlagda svampen i en torr panna tills all vätska har stekt undan. Tillsätt lite olja och stek ytterligare några minuter.
4. Häll över svampen i en hög mixerskål plus övriga ingredienser. Mixa allt med en stavmixer tills du fått en grov svamptapenade. Smaka av med salt, peppar och eventuellt citronskal och mer citronsaft. Smaken ska inte bli mesig!
5. Vänd eventuellt ner lite hackad persilja eller timjan och vänd runt. Njut din tapenade på en rostad macka, bred ut den på pizza eller späd ut den lite ytterligare med havre eller cashewmjölk, finmixa, värm upp och ha den till pasta.

Detta recept är fritt från laktos, gluten och socker.

 

1 kommentarer

  1. Pingback:Lyxig tryffelsallad med hemgjord tofu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *