pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Recept, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 2

Hemgjorda salta, inlagda citroner

Inlagda_citroner_2

Förra året skrev jag om smakkompisen salta, inlagda citroner . Då skrev jag att det fungerade bra med köpta inlagda citroner också. Jag ångrar mig intensivt. Efter att fått smaka på min vän Michelines hemgjorda salta, inlagda citroner vet jag bättre. Borde jag ju förstått direkt…  Gör dom ni med, det blir så fantastiskt gott!

 

Receptet kommer från boken Make It Moroccan -Modern Cuisine from the Place Where the Sun Sets skriven av den välrenommerade kocken Hassan M’Souli, född i Casablanca men numera boendes i Australien. Boken kom ut redan 2004 för första gången och har sedan dess blivit tryckt flera gånger och sålts världen över.

Inlagda citroner

Det finns ett otal varianter på de inlagda citronerna att hitta i böcker och online. Oftast används faktiskt bara salt och olivolja men i det här receptet har kocken även valt att lägga till kardemummakapslar, chili och lagerblad vilket ger en redan fantastisk produkt, en ytterligare dimension. Så enkelt och så drömlikt gott till vilket gryta som helst eller på en rostad macka med cream cheese eller… Till nästan allt.

Citronerna behöver ligga och gosa in sig i minst fyra veckor innan du hugger in så det är bäst vi sätter igång meddetsamma!

Inlagda_citroner_4

Hemgjorda salta, inlagda citroner

Ingredienser
10 ekologiska citroner med tunt skal
480 gram grovt salt
1 liter kokande vatten
Citronsaft av en citron
8 hela kardemummakapslar
2 små röda chili (valfritt)
2 lagerblad
Olivolja, som ett avslutande lager

Hur gör jag?
1. Rengör citronerna grundligt och blötlägg dem i vatten 3 dagar. Byt vatten varje dag.
2. Häll av vattnet och dela varje citron i fyra utan att dela dem helt. De fyra delarna måste fortfarande hänga ihop.
3. Håll en citron över en skål (för att fånga upp citronsaften) och fyll citronen generöst med salt. Lägg sedan citronen i en inläggningsburk avsedd för två liter (eller 2 burkar avsedda för en liter). Upprepa samma procedur för varje citron.
4. Häll över så mycket kokande vatten att citronerna är helt täckta. Tillsätt det resterande saltet, den uppsamlade mängden av citronsaft plus den angivna mängden citronsaft som står i ingredienslistan, kardemummakapslarna, chili och lagerblad.
5. Låt inläggningsburken stå några minuter för att försäkra dig om att alla luftbubblor har stigit upp. Häll ett tunt lager olivolja ovanpå. Förslut burken väl och låt citronerna stå mörkt och svalt i minst en månad innan du öppnar den igen.
Om du konserverat citronerna på rätt sätt, kan citronerna hålla i flera år. Förvara dom i kyl.

Detta recept är fritt från laktos, mjölkprotein, gluten och socker.

Boken Make It Moroccan -Modern Cuisine from the Place Where the Sun Sets finns att köpa bland annat via Bokus
ISBN 9781741106015

Tack Micheline att jag fick låna dina underbara citroner till fotot, mina är inte klara än…

Inlagda_citroner_3

2 Kommentare

  1. Pingback:Tofu med smaker från det marockanska köket

  2. Pingback:Salt citronchutney

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.