pirnten printen
Älska dina rester!, Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Middag, Recept, Tillbehör, Utan raffinerat socker, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Karamelliserade lökar med dadelsirap

karmelliserade_lokar_med_dadelsirap_1

I vintermånaderna kan vi äntligen stifta nygamla bekantskaper med fina godingar som olika sorters kål, rotfrukter och lök. Grönsaker som är som gjorda för att njutas av just nu!
Idag bjuder jag därför på enkla karamelliserade lökar med dadelsirap.Så enkla att fixa till att de fungerar till och med till en vanlig vardagsmiddag. Att dom nästan kostar gratis på en marknad nära dig kan väl heller aldrig skada i Januari…

Blanchera löken

Tanken av att skala 200 gram smålökar kan avskräcka den bästa iklädd mascara men genom att enkelt blanchera dem innan, blir de både lättskalade (♥tidsvinst!) och nästan helt fria från ”gråtattacksämnen”.

Löken serverar jag gärna till både fest vardag och fest. Varma, nysvalnade eller kalla kvittar. Dom går åt i ett huj hur jag än gör.

karmelliserade_lokar_med_dadelsirap_3

Karamelliserade lökar med dadelsirap

Som tillbehör till 2-3 personer (beroende på hungergraden)
Ingredienser
1 liter vatten till kokning
200 gram små steklökar
Ca 1 msk dadelsirap
Ca 2 dl vatten
Ca 2 msk smör att steka i alt neutral olja
En bra nypa gott havssalt

Hur gör jag?
1. Koka upp en liter vatten.
2. Häll alla lökarna med skal och allt i en skål. Häll över det kokande vattnet. Låt det stå i ca fem minuter. Häll av vattnet och låt lökarna svalna något.
3. Skär av ändarna på varje lök och dra sedan enkelt av skalet.
4. Smält smöret i en stekpanna och häll på löken. Låt det steka på låg värme i ca 10 minuter, låt gärna löken få lite färg.
5. Häll på dadelsirapen över lökarna och rör runt. Häll över vatten och fortsätt steka tills vätskan till största del kokat in och bara bubblar runt om löken. Lökarna bör nu vara härligt karamellfärgade och karamelliserade, mjuka fast ändå fasta i konsistens. Känn efter med en gaffel, beroende på storlek på löken kan beredningstiden variera.
Strö över ett gott flingsalt och servera.
6. Skulle det mot förmodan bli några över, spara dom till dagen efter. Dom är goda såväl kalla som varma på mackan, pizza, i salladen, i soppan, till pastan…

Detta recept är fritt från gluten, laktos, mjölkprotein (om du gjort mitt smör enligt länken!) och raffinerat socker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.