pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Ingen kategori, Laktosfritt, Lunch, Middag, Recept, Såser och dipper, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Ramslökspesto med ugnsbakade morötter och rödlök

Just nu växer ramslöken så det knakar. Just nu skiner en härlig vårsol över vackra Österlen. Just nu känns det som en brysk kontrast till vad som sker. I just detta nu.  Ändå lagar jag mat. Jag gör ramslökspesto med härliga ugnsbakade morötter och rödlök. Så trivialt i detta just nu.

För det är NU man ska njuta av ramslök! Även om världen nu är konstig, märklig och ibland väldigt svår att förstå. Ramslöken kommer ändå. Den växer invid porlande vattendrag, oftast nära luftiga bokskogar. Den kommer liksom varje år tillbaka. Plötsligt börjar skogen lukta som vitlök. Man sniffar och undrar vad som står på. Tills man förstår.

Ramslöken är bland det första som kommer upp på våren. Tätt därefter kommer nässlor, maskros och kirskål. Ogräs fast ändå älskade som en delikatess i början av året. Innan de tagit över, växt sig stora och vill ta över din rabatt och trädgårdsland.

Det är märkligt ändå med ramslöken. I Skåne svämmar det över och växer så mycket att man kan på några få minuter kan fylla en hel matkasse. I Stockholm är det en dyr delikatess. I Holland mycket sällsynt. Men ja, så är det väl kanske.
Jag drömmer om att få gå och plocka hjorton en gång i livet och ser det som nästan onåbart. I en annan del av landet ses ramslök som det finaste. Vilken tur att vi har så många olika delikatesser i hela landet att njuta av!

Ramslökspesto med ugnsbakade morötter och rödlök

Idag gör jag alltså en ramslökspesto och serverad den med ugnsbakade morötter med hela fänkålsfrö och rödlök med timjan. Dessutom klickar jag lite syrlig växtbaserad yoghurt vid servering. Det blir ett härligt tillbehör med bra ”punch” och mycket smak. Gott ihop med kokt potatis och en sallad rakt av. Eller kanske en biff med linser till för lite mer mättnad?

Ramslöken växer gärna i lite sumpiga marker och iblaaaaaand tycker jag mig smaka det lite i ramslöken själv. Dessutom kan bara ramslöken bli en ganska stark knockout för vem som så jag väljer att blanda ut min ramslök med gröna ärtor. En pluspunkt är dessutom att ärtorna håller det ljusgröna färgen bättre vilket är trevligt om man vill förbereda en burk och ha på lut.

Istället för att traditionellt använda mig av pinjenötter till pesto, rostade jag pumpafrön i en torr panna och krossade. Alltså, rostade pumpafrön har SÅ mycket smak och doft!
För att få lite ostig känsla på peston la jag till näringsjäst istället för parmesan och för fräschören lite färsk limesaft. Lite mildare än citronsaft men ändå medven nödvändig syra till all smak.

Peston kan du använda till en sallad, att klicka i en soppa eller varför inte till bara pasta?
Vill du göra allt så börja med rödlöken, morötterna och avsluta med att göra peston. Under tiden kan potatisen koka och middagen är inte alltför långt borta.

Ramslökspesto med ugnsbakade morötter och rödlök

4 personer

Ugnsbakad rödlök

Ingredienser
Minst en rödlök per person
Salt och nymald peppar
Ca 1 tsk torkad timjan
Ca 1,5 msk olivolja

Hur gör jag?
1. Förvärm ugnen på 225° C.
Dela rödlökarna rakt över så att du får två halvor. Skär gärna av en liten topp på båda halvorna så står löken mer stadigt i formen. Lägg dem med skal och allt i en liten ugnsform.
2. Salta och peppra och strö över timjan. Avsluta med lite olja på varje lök. Sätt in formen i ugnen ca 30-40 minuter. Löken ska vara helt mjuka rakt igenom när det är dags för att servera.

Ugnsbakade morötter

Ingredienser
ca 800 gram morötter
Salt och nymald peppar
Ca 1 msk hela fänkålsfrön
Ca 1,5 msk olivolja

Hur gör jag?
1. Använd samma temperatur på ugnen som till löken, 225° C.
Skrapa gärna morötterna med en kniv istället för att skala. Det är precis som det går in mer smak i den lite upprusade ytan. Lägg dem i en ugnsform.
2. Salta och peppra och strö över hela fänkålsfrön. Drizzla lite olivolja över och skaka formen lite så att morötterna täcks av alla kryddor och olja runt om.
3. Sätt in formen i ugnen ca 20-30 minuter. Morötterna ska vara mjuka men gärna med lite tuggmotstånd när det är dags för att servera.

Ramslökspesto utan nötter och ost

Ingredienser
1 dl / 70 gram pumpafrön
2 dl / 120 gram gröna ärtor, tinade
2 nävar / 40 gram färsk ramslök
3 msk / 15 gram näringsjäst
Saften av 0,5-1 lime
0,5 dl/35 gram rapsolja
0,5 dl/35 gram olivolja
Rejält med flingsalt

Hur gör jag?
1. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de är gyllene och börjar dofta härligt nötigt.
2. Häll över pumpakärnorna i en mixer, mal dem lite grovt.
3. Tillsätt alla övriga ingredienser och mixa tills du fått en pesto i den konsistens du vill. Den kan både vara grov eller finmals nästan som en sås (tillsätt isåfall mer olja under tiden)
4. Smaka av med salt och eventuellt ytterligare limesaft. Häll upp i en skål och klicka över morötterna när det är dags att äta.

Det här receptet är fritt från nötter, laktos och gluten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.