pirnten printen
Frukt och grönsaker, Smakkompisar
kommentarer 2

Salta, inlagda citroner

Inlagda_citroner_closeup

Sedan bara några år känner jag till de salta, inlagda citroner från det turkiska och marockanska köket. Det är en viktig krydda i köket i båda länderna och man ser det ofta i recept med tagines (enkelt förklarat som en slowcooked gryta i en toppig lergryta). Jag gillar dessutom att använda de saltade citronerna i sallader och kombinerat med rostade hasselnötter. Låt mig introducera dig till en värld med dessa ljuvliga citroner.

Hur görs inlagda citroner?

Den rika smaken av citron kommer från att citronerna fermenterats i salt. Ursprungligen ett sätt som gjorde det möjligt att bevara citronerna och därmed även kunna njuta av dem utanför säsong. Numer är de inlagda citroner en mycket viktig ingrediens i det Marockanska, Tunisisiska, Algeriska och turkiska köket. Fermenteringen pågår från en månad upp till sex månader. Citronerna läggs trångt i en hög glasburk som fylls upp med grovt havssalt och eventuellt  olika kryddor som lagerblad, kanelstänger, stjärnanis etc.
Jag har förstått att det är mycket enkelt att göra egna inlagda citroner fast hittills har jag faktiskt varit ok med de citronerna som jag kan köpa i min fantastiska, turkiska grannbutik.
En öppnad burk med de inlagda citronerna håller sig utan problem bra i kylskåp i upp till ett år.

Hur smakar de inlagda citronerna?

Smaken av inlagda citroner är salt, surt, lite bittert och alldeles underbart! De förstärker alla smaker i en maträtt. Kanske kan man jämföra det lite med umami? Svårt att definiera men saknas det när det inte är  där…

Hur äter man de inlagda citronerna?

Det som är lite ovant med inlagda citroner är att man bara använder skalet och inte själva fruktköttet!
Ta en citron (oftast behöver du bara en halv) med en sked ur burken för att undvika bakterier. Skölj den eventuellt och dela den. Om du bara behöver lägger du bara tillbaka halvan som den är. Ta bort fruktköttet och frön med en kniv och strimla skalet fint innan du använder den.
Färska citroner kan inte ersätta inlagda citroner i en rätt. De saknar samma komplexitet och skulle bara lägga till syran, men inget djup till din rätt. Omvänt kan annars fungera mycket bra. Prova och se vilken smakfest du kan skapa!

Strimla den inlagda citronen och sätt på bordet i en liten skål så att alla kan prova den till din goda mat. Det fungerar mycket bra med grillade grönsaker. Du kan också lägga till det i en sås med yoghurt, i guacamole eller i din hummus. Du kan också mixa citronskalet, lägga till lite kryddor och sedan använda det till en god salladsdressing. Du kan till och med använda citronskalet i pajer och kaksmet!

Du hittar inlagda citroner i butiker som säljer marockansk eller turkisk mat. Jag hoppas att du kommer att prova dem!

Recept med inlagda citroner på bloggen
Gröna grönsaker med en ännu mer grön dressing
Smakrik grönsakstagine med chermoula

Och mer kommer det att bli…

Inlagda_citroner

Filed under: Frukt och grönsaker, Smakkompisar

av

Sharing the passion for food!

2 Kommentare

  1. Pingback:Marinerade kronärtskocksbottnar med inlagda citroner

  2. Pingback:Hemgjorda salta, inlagda citroner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.