pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Recept, Sallader, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Marinerade kronärtskocksbottnar med inlagda citroner

Marinated _artichoke_hearts_with_preserved_lemons_closeup

Detta måste vara ett av de enklaste recepten jag har gjort. Men också ett av de mest utsökta! Perfekt att ha till hands i kylskåpet. Ät det precis som det är eller kombinera det med en sallad, en omelett, något grillat, grönsaker, fisk eller kött. Marinerade kronärtskocksbottnar med inlagda citroner är fantastiskt med det mesta!

Tidig höst i europa är säsongen för att äta färska kronärtskockor. De gröna eller lila tunga blom-huvuden kokas försiktigt mjuka. Som barn minns jag hur vi brukade njuta av dem med bara smält smör och ett gott salt. Dra varje blad mellan framtänderna tills du äntligen kommit till mitten av kronärtskockan. Under det skyddande skägget hittar du den bästa delen, hjärtat (eller kronärtskocksbotten). Belöningen efter det hårda arbetet med att äta bladen … Ett fint minne från de förflutna runt bordet.
Idag gör jag det lite enklare för mig själv och er. Det funkar dessutom året runt. Jag använder mig av konserverade kronärtskockshjärtan. Perfekt inte bara för detta ändamål utan även för dipper, såser etc. Men det är blir en annan gång … Låt oss sätta igång!

Marinerade kronärtskocksbottnar med inlagda citroner

Ingredienser
1 burk kronärtskocksbottnar i vatten
1/2 inlagd citron
1 dl olivolja av god kvalitet
En näve bladpersilja
En rejäl sked med soltorkade (svarta eller gröna) oliver, eventuellt skivade om de är stora
Eventuellt lite strimlade soltorkade tomater

Hur gör jag?
1. Häll av kronärtskocksbottnarna i ett durkslag, häll bort vattnet. Skär varje botten i 4 bitar. Lägg till en skål.
2. Häll över olivolja.
3. Skär citron på längden i fyra bitar och sedan i tunna skivor. Hacka persiljan grovt och lägg allt i skålen. Lägg även ner oliverna och eventuellt strimlade soltorkade tomater.
4. Vänd försiktigt så att allt blandas. Täck över skålen och låt det marinera i minst en timme.
Njut!

Detta recept är fritt från gluten, laktos och socker.

Marinated _artichoke_hearts_with_preserved_lemons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.