pirnten printen
Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Recept, Smakliga kokböcker, Utan raffinerat socker
kommentar 1

Bonen! och god kikärtskaka med kardemumma

bonen_tastecelebration_com

Jag gillar verkligen bönor och linser! Och det gör den holländska författaren Joke Boon också. Hon skrev t.o.m. en hel bok om alla olika sorters bönor och linser, Bonen! ( bönor! på svenska). Dessutom har hon tänkt ut en god kikärtkaka med kardemumma som du får recept på i det här inlägget. Åh, prova den!

Internationella året för baljväxter

Visste du att 2016 har förklarats som det internationella året för baljväxter av FN? Syftet är att göra människor mer medvetna om de nyttiga näringsvärdena i baljväxter och deras bidrag till en hållbar och mer pålitlig mat och miljö. Med andra, den här boken kom precis i rätt tid. För om man ska vara ärlig, för många av oss  är fortfarande bönor och linser inte en del av vår dagliga kost. Tar det inte massor av tid och vad ska man egentligen göra med dom? Förutom det kanske bortglömda ärtsoppan som tar evigheter att göra själv… Jag antar att varje land har ett eller två traditionella sätt att äta bönor eller linser på men sen? En uppdatering (och kanske en påminnelse) för 2016 behövs alldeles säkert. En win/win för alla!

Författaren Joke Boon beslutade sig för starta en utmaning för sig själv. På ett år, varje dag , skulle hon äta något med baljväxter av något slag. Det är väl om något en utmaning!

I boken läser jag härliga recept med bönor och linser som sträcker sig från frukost till efterrätt. Olika linser (röda, svarta, vita och gröna …), kikärter, Pintobönor, lupinbönor, mungbönor, jordnötter (jo, det är också en baljväxt!)och mycket mer introduceras. Har du tänkt på hur många olika sätt vi egentligen äter baljväxter? Över hela världen njuter vi av dem i olika former; färska, torkade, kokta på burk, frysta och bearbetade i alla olika former som i mjöl, nudlar, miso, tofu, tempeh, mjölk, smör och yoghurt.
Wow! Vilka möjligheter för att äta mer av bönor och linser!

kikärtskaka_closeup

Kikärtskaka med kardemumma och rostad mandel

Ett sätt att äta mer bönor kan vara att lägga i dem i nästa kaka du bakar. Varför inte i denna läckra kikärtskaka med kardemumma och rostade mandelspån? I det ursprungliga receptet ingår ingen kardemumma eller mispel men eftersom jag inte är ett fan av tranbär, beslutade jag att ge receptet min egen twist. Förhoppningsvis förlåter författaren  mig.
Kakan blev så god med en kopp the eller kaffe!

Recept: Kikärtskaka med kardemumma och rostad mandel

Rund bakform 1 liter eller springform 24 cm ∅

Ingredienser
75 gram flagad mandel
360 gram kokta kikärter (om de är köpta, skölj dem väl och låt dem rinna av)
125 gram flytande blomhonung
2 tsk malt vaniljpulver
1 msk bakpulver
125 gram solrosolja
En nypa salt
4 ägg
75 gram torkade tranbär (jag ersatte detta med med 2 tsk nystött kardemumma och 4 mispelfrukter, äpple borde kunna funka också)

Hur gör jag?
1. Värm ugnen till 180 grader.
2. Smörj bakformen eller springformen.
3. Rosta mandeln i en torr stekpanna, rör hela tiden tills det är gyllene, det kan plötsligt gå oväntat snabbt.
4. Mal mandeln fint i en matberedare. Häll över i en skål och ställ åt sidan.
5. Mal kikärterna fint i matberedare. Tillsätt honung, den malda vaniljpulvret, bakpulver, solrosolja och salt och låt maskinen gå en stund. Tillsätt äggen ett i taget medan maskinen är igång.
6. Tillsätt den malda mandel när äggen är helt blandade i smeten. Mixa ytterligare en kort stund.
7. Vänd ner tranbären i smeten med en slickepott eller den nystötta kardemumman och de skurna mispelfrukterna i tunna klyftor.
8. Häll smeten i formen och placera den i mitten av ugnen.
9. Grädda kakan i 30-45 minuter tills den är brun och genomgräddad. Prova för säkerhets skull med en provsticka. Tillagningstiden kan variera kraftigt beroende på ugn.
10. Låt kakan svalna i formen på galler innan du skär i den.

Denna kaka är fri från gluten. Du kan enkelt ersätta honung med agave eller Sukrin om du föredrar det. Tänk bara på att du kanske behöver justera mängderna sötning eftersom agave är sötare än honung etc.

Titel Bonen!
Författare Joke Boon
ISBN 9789048829606
Publisher Carrera culinair
Språk holländska

Kikärtskaka

1 kommentarer

  1. Pingback:Aioli med aquafaba

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.