pirnten printen
Bakat, Bröd, Glutenfritt, Jul, Laktosfritt, Recept
Lämna en kommentar

Svensksmakande julbröd

Svenskt_glutenfritt_julbröd_closeup

Det här ett riktigt julbröd som innehåller alla de klassiska, svenska julsmakerna. Kryddnejlika, pomerans, ingefära och kummin ger en underbar doft och smak som genast tar mig tillbaka till mina barndoms jular. Njut av det med enkla tillbehör som smör och en krämig, mild ost så får kryddorna blomma ut på egen hand.

Nu är det nästan jul och troligen springer ni fram och tillbaka med alla måsten. Inget så vilsamt som just då baka ett ljuvligt doftande bröd. Än en gång använde jag mig av min (glutenfria) havregrädde som alltid står redo i min kyl nuförtiden. Så mycket man kan göra med den! I det här brödet bidrar den med en härlig smak och resulterar i ett fint, saftigt bröd.
Jag har malt alla kryddorna för hand i min mortel, något som verkligen känns i slutresulatet. Om tiden skulle vara knapp, kan du ju istället ta färdigmalda brödkryddor och lägga till de övriga kryddorna för att verkligen få till julsmakerna.
Nu kör vi!

glutenfritt_julbrod

Svensksmakande julbröd

1 bröd
Ingredienser
300 gram tjock havregrädde (hemgjord, glutenfri) + 200 gram ljummet vatten
20 gram jäst
100 gram dadelsirap
200 gram bovetemjöl
100 gram glutenfritt havremjöl (mixa enkelt glutenfria havregryn i en mixer ett par minuter tills du fått ett mjöl)
10 gram / 1,5 tsk salt
2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald kummin
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anisfrön
1 tsk mald ingefära
3 tsk mald pomerans
40 gram fiberhusk

Hur gör jag?
1. Mortla alla kryddorna fint i en mortel eller elektrisk kaffekvarn.
2. Smula ner jästen i en bakskål. Häll över havregrädde och vatten. Rör tills jästen lösts upp.
3. Tillsätt de övriga ingredienserna utom fiberhusken. Vispa rejält, gärna med en elvisp. Bovetemjölet mår bra av att vispas rejält, ca 5 minuter.
4. Tillsätt fiberhusken samtidigt som du fortsätter att vispa för att undvika klumpar.
5. Täck degen väl med plastfilm och låt den jäsa i rumstemperatur utan drag i två timmar.
6. Sätt ugnen på 175° C. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
7. Häll upp lite bovetemjöl på en fri och ren yta och häll ut degen. Forma den till ett runt bröd. Knåda inte degen för länge!
8. Om du vill dekorera brödet, ta undan en liten klump deg innan du formar brödet. Släpp loss fantasin och dekorera på fri hand. Fäst dekorationerna genom att pensla lite vatten på brödet innan du ”klistrar” fast dem.
9. Grädda brödet direkt i 45 minuter. Se till så att dina dekorationer inte blir brända. täck eventuellt brödet med en bit folie efter 30 minuter.
10. Låt brödet svalna helt innan du skär i det. Brödet går utmärkt att frysa.

Brödet är fritt från gluten (om du gjort din egen havregrädde som här, köpt havregrädde är inte glutenfri!), laktos, mjölkprotein och raffinerat socker.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *