pirnten printen
Jul, Recept, Utan raffinerat socker, Vegan
kommentar 1

Saffranskola med mandelhack

swedish_christmas_fudge_closeup_tastecelebration

I Sverige är det ju väldigt vanligt att man gör sitt eget julgodis. Man samlas med familj och vänner och gör kola, marsipan, pepparkakor och choklad en hel dag och under tiden dricks det glögg, småpratas och smakas. Till sist rullar man hem med mycket deg i magen och en förhoppningsvis full skål med hemgjort julgodis att njuta av till jul. Så är det inte alls här i Holland tyvärr… och jag saknar forna glöggpartyn!
Det är märkligt, aldrig har jag känt mig så svensk som sedan jag flyttade utomlands för 13 år sedan. Ge mig lingon, granris, mormors tunna pepparkakor och svenska lussebullar. Åh vad man kan sakna sånt när man inte har det runt om hörnet!
Hemlängtan rev i mig lite när jag skapade det här receptet med de typiska svenska julkryddorna saffran och kryddnejlika. Kolorna blir härligt kryddiga, sega och knapriga från mandeln. Koncentrerade svenska smaker i en munsbit. Bästa försvaret mot hemlängtan.
Förvara kolorna i frysen, dom är godast kalla och är lätta att skära precis innan servering.

swedish_christmas_fudge_foto_tastecelebration

Saffranskola med mandelhack

Ingredienser
160 gram medjouldadlar, urkärnade och blötlagda i varmt vatten
50 gram mandelmjöl
80 gram smak och luktfri kokosolja
En liten nypa salt (gärna Maldon flingsalt)
1 gram saffran plus 1 msk hett vatten
1/2 tsk (ny-)mald kryddnejlika (spara lite för dekoration ovanpå)
Fint rivet apelsinskal från en halv apelsin
10+10 mandlar, gärna hackade på längden (de sista 10 mandlarna för dekoration ovanpå)

Hur gör jag?
1. Kärna ur dadlarna och lägg dem i en skål. Täck med varmt vatten och låt stå i ca 20 minuter.
2. Häll saffran i en hög mixerskål och slå på hett vatten. Rör om och låt stå i ca 20 minuter.
3. Hacka alla mandlarna och mortla kryddnejlikorna fint. Att just mortla hela kryddnejlikor gör en enorm skillnad i smak så ta dig den tiden! Ställ åt sidan.
4. Mät upp kokosoljan och smält den i vattenbad eller micro. Häll ner oljan i saffranet.
5. Ta upp dadlarna från blötläggningsvattnet och lägg ner dom i mixerskålen med saffranet.
6. Lägg till mandelmjöl, salt, en nypa av den malda kryddnejlikan och hälften av det rivna apelsinskalet i mixerskålen och stavmixa tills du fått en krämig, gul massa.
7. Blanda i hälften av de hackade mandlarna med rena händer. Tryck ut massan i en liten form med bakplåtspapper, ca 1/2 cm tjock.
8. Strö över de sista mandlarna, lite mald kryddnejlika och rivet apelsinskal som dekoration. Tryck till lite så att det fastnar.
9. Ställ in i frysen 1 timme och skär i kuber precis innan servering.

Detta recept är fritt från laktos, gluten och raffinerat socker.
Detta recept publicerades i julbilagan till den holländska dagstidningen Telegraf och Haarlems dagblad i november 2016.

1 kommentarer

  1. Pingback:Mina allra godaste lussebullar - Tastecelebration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.