En enkel och god svampsås med havregrädde är ibland precis vad man behöver. Enkel att göra, passar till mycket och inte kostbar. Dessutom kan du variera den med flera ingredienser.
Det här är verkligen en av mina bästa jag-har-absolut-ingen-idé-vad-jag-ska-äta sås. Så himla enkel att göra och kombinera!
Jag äter den gärna tillsammans med stekt rotselleri eller grönsaksbiffar. Eller låter jag den reducera ytterligare (”koka in lite”) och använder den som stuvning till pannkakor. Eller tillsätter jag lite extra pastavatten och gör en pastasås av det. Gott är också att variera kryddningen med en tesked Dijonsenap och en vitlöksklyfta. Lite madeira eller portvin fungerar säkerligen också!
Dessutom kan svampen enkelt ersättas med knaprigt stekt shitakesvamp eller varför inte kantareller om det nu skulle vara säsong för det?
Många möjligheter med andra ord. Nu kör vi!
En enkel och god svampsås med havregrädde
Ingredienser
2 stora gula lökar
250 gram / 8,8 oz (helst skogs-)champinjoner
4 msk (glutenfri, hemgjord) havregrädde (läs receptet här!)
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk tamari
Salt och peppar
En neutral olja att steka i
Hur gör jag?
1. Skala löken och skiva den ganska grovt. Sätt på en stekpanna med olja. Stek löken långsamt på låg värme tills den blivit mjuk och lite gyllenbrun. Vänd och rör regelbundet så att löken inte bränner vid.
2. Borsta svampen och skiva den i hyggligt tjocka skivor. Tillsätt svampen till löken och stek vidare på lite högre värme i ca fem minuter.
3. Tillsätt havregrädden och tamari till stekpannan. Låt det koka ihopa något och tillsätt vitvinsvinägern, salt och peppar. Du väljer själv hur ”såsig” såsen ska vara, tillsätt ytterligare havregrädde alt pastavatten om du vill ha den ytterligare lite lösare.
4. Smaka av såsen och servera den som tillbehör till något gott.
Detta recept är fritt från laktos, mjölkprotein, gluten (detta gäller bara om du gjort din egen havregrädde såsom i receptet här, köpt havregrädde i affären är inte glutenfri!) och socker.