Det är ändå lite roligt när man tänker på det. I Indien bakas det chapati på öppen eld, i Surinam roti, i Mexico äter man tortillas gjorda på majsmjöl, i mellanöstern bakar man fantastiska pitabröd att fylla och i Sverige äter vi gärna och mycket tunnbröd. Kort sagt, varianter av tunnbröd i olika former finns överallt i världen.
Idag bakar jag ett enkelt tunnbröd med palsternacka i. Så vansinnigt gott!
Det är något visst med tunnbröd. Gott som det är med lite smör eller pålägg. Enkelt att rulla ihop och fylla med allehanda gott. Bra att ha på lut i frysen om hungern skulle göra sig påmind. Perfekt att använda som en snabb pizzabotten eller som min favorit just nu; gratinerat tunnbröd med cashewost i ugnen som tillbehör till en soppa. Eller som utstansade i roliga figurer, rostade och med ett extra fint pålägg, perfekt som ett vackert tilltugg. Eller kanske friterade som chips…
Jag har valt att baka mitt tunnbröd med kokt palsternacka. Det gör brödet härligt saftigt. Jag la till både hela kummin och fänkålsfrön men det går fint att ersätta det med färdigmald brödblandningar om man skulle föredra det eller utesluta det helt fast lite smakbrytning är inte dumt…
Jag har använt mig av en så kallad kruskavel för att få ett fint mönster på bröden. Skulle du inte ha tillgång till det, kan du pricka varje tunnbröd innan bakning med en gaffel isatt. man tager vad man haver.
Nu kör vi!
Tunnbröd med palsternacka
Blir ca 15 små tunnbröd
Ingredienser
100 gram kokt palsternacka
2,5 dl / 250 gram gram vatten
1 msk / 12 gram fiberhusk
2 tsk / 8 gram bakpulver
1 tsk / 3 gram havssalt
3 dl / 150 gram glutenfritt havremjöl (mal glutenfria havreflingor själv i hushållsmixern så är du klar på ett kick)
1 dl /75 gram rismjöl plus extra vid utbakning (välj själv om du fördrar fullkorn eller vitt rismjöl)
1/2 tsk hela fänkålsfrön (valfritt)
1 tsk hela kumminfrön (valfritt)
1 msk / 6 gram neutral olja (såsom en mild oliv-, solros- eller rapsolja)
Hur gör jag?
1. Skala och skär palsternackan i mindre bitar.Lägg allt i en gryta med vatten och koka den tills den är mjuk. Häll av vattnet och mosa men gaffel eller stavmixer tills du fått ett fint mos.
2. Blanda vatten och fiberhusk väl och låt det stå i fem minuter. Tillsätt palsternackan och övriga ingredienser förutom oljan. Blanda degen tills den är någorlunda jämn. Tillsätt oljan och knåda degen tills du fått en jämn och fin deg. Tillsätt eventuellt mer rismjöl.
3. Plasta in degen och lägg den i kylskåp i ca 30 minuter.
4. Knåda degen lätt och forma en avlång korv. Dela upp i lagom stora bitar, kavla ut varje bit till en tunn kaka. Rulla med en kruska-kavel en gång på varje sida av brödkakan alternativt håla brödet med en gaffel ett antal gånger. Strö lite mjöl på båda sidor av brödet.
5. Värm en torr stekpanna och lägg ner en brödkaka i taget. Stek på båda sidor tills det fått en fin färg. Lägg det färdiga brödet på en tallrik och täck med kökshandduk för att undvika att det torkar ut. Upprepa proceduren tills du är klar med alla bröden. Eventuellt kan du behöva torka ur stekpannan med ett kökspapper emellan för att undvika att rismjölet bränner fast i panna eller bröd.
Bröden är godast alldeles nybakade men kan även frysas in så fort det svalnat och tinas några sekunder i micro eller i ugn.
Detta recept är fritt från gluten, laktos, mjölkprotein och socker.
Pingback:Linspasta till mackan, dippen, grillen...