För någon liten vecka sedan gjorde jag hemgjord havregrädde på bloggen och utlovade fler recept. Nu är det dags för hemgjort smör med havregrädde!
Jag gillar verkligen smör, allra helst ett franskt smör med flingsalt i. Smör på ett gott surdegsbröd är verkligen en underskattad lyx! Så hög tid att fixa och dona lite i köket.
Smöret är lätt att bre ut och smälter också fint på en rostad macka. Om du skulle vilja göra kryddsmör istället, tillsätter du bara goda kryddor. Här hittar du ett par äldre inlägg med olika idéer för kryddsmör och här finns ytterligare två; ”njut av dina färska kryddor längre” och ”rökigt vitlökssmör”.
Några tips på vägen!
– Beroende på hur hårt smör du vill ha, kan du ta mer eller mindre mängd kokosolja. Mer kokosolja ger ett hårdare smör vid förvaring i både kyl och frys. Det är viktigt att du använder dig av en smak och luktfri kokosolja, annars kommer allt att smaka kokos…
– Det vita mison ger smöret en god, extra dimension men om du har svårt att hitta det, hoppar du bara över det. Eventuellt kan du ersätta mison med lika mycket näringsjästflingor även om smaken kommer att bli lite annorlunda.
– Om du vill att smöret ska blir lite mer attraktivt i färgen tillsätter du också pyttelite gurkmeja. Var försiktig, det blir snabbt gult med en väldigt liten mängd!
– Om du som jag, tycker bäst om saltat flingsmör, vänd ner saltet med en slickepott när du egentligen är färdig med ditt smör. Jag har baserat mängden salt på Maldons flingsalt.
Om du istället föredrar ett ”vanligt” smör, ta den mindre mängden salt och blanda i det när som under processen.
Nu kör vi!
Smör med havregrädde
Ingredienser
75-85 gram smak- och luktfri kokosolja av bra kvalité (alltså inte silverpaketen)
115 gram / 1,25 dl rapsolja eller solrosolja
120 gram / 1,25 dl (glutenfri, hemgjord) havregrädde (för recept klicka här!)
En pytteliten nypa kurkuma / gurkmeja (valfritt)
15 gram / 1 tsk vit miso (valfritt)
1/2-1 tsk gott flingsalt (ta mindre den mindre saltmängden om du vill ha mer neutral smak)
Hur gör jag?
1. Blanda väl (eller ännu hellre stavmixa) havregrädde, rapsolja plus eventuellt vit miso och/eller gurkmeja (se kommentarer ovan i texten).
2. Smält kokosolja i gryta eller i micro. Låt det svalna (men inte stelna) innan du blandar det med resten.
3. Mixa ner det smälta kokosolja i grädden. Se kommentar ovan för mängden.
Vänd ner lite gott flingsalt med en slickepott. Smaka av smöret. Smakar det som du vill ha det, tillsätt annars lite extra salt eller andra valfria kryddor.
4. Låt smöret stelna i kylen. Det ca 2-3 timmar.
Smöret är hållbart ca 1 vecka i kylen. Det fungerar även utmärkt att frysa och ta fram det vid behov. Smöret fungerar också bra att steka med.
Receptet är fritt från laktos, mjölkprotein, gluten ((detta gäller bara om du gjort din egen havregrädde såsom i receptet här, köpt havregrädde i affären är inte glutenfri!)) och socker.
Pingback:Tunnbröd med palsternacka
Pingback:Svensksmakande julbröd
Pingback:Karamelliserade lökar med dadelsirap