pirnten printen
Smakliga kokböcker, Tillbehör
Lämna en kommentar

Mandelmanns köksbok och vitlöksfrossa

mandelmanns_koksbok

Idag har det äntligen blivit dags för en ny bokrecension; Mandelmanns köksbok och dessutom en rejäl vitlöksfrossa med två recept ur boken!

Djupadal är en gård i den lilla byn Rörum, mitt på Österlen i Skåne. Gården drivs sedan många år av härliga Marie och Gustav Mandelmanns. På gården växer det allt från svenska rotsaker till exotiska frukter såsom kiwi och sichuanpeppar. Förutom alla grönsaker och frukt, bor där också får, höns, grisar, fjällkor och ankor. Tillsammans skapar dom den självhushållande gården Djupadal.

Det här är den andra kokboken av paret Mandelmanns, rikt illustrerad av dottern Tora och en fröjd att läsa. Mycket tips om odling blir det men även för en sådan utan trädgård (som jag på ett ungefär) är boken sagolikt inspirerande. Som läsare får jag följa med i säsongerna från den skånska myllan. Boken är härligt personligt skriven och med ett fantastiskt språk. Lekfullt, positivt och nyfiket. På något märkligt sätt har dom lyckats få till en coffetable-book om självhushållning. En riktig feelgood-bok med massor av härliga recept men även anekdoter och tips.

Vitlöksstinna recept

Från boken har jag valt ut två vitlöksstinna recept. Det blir vitlök i myntaolja och en alldeles förträfflig vitlökskräm. Kanske inte det bästa valet för en första date men alldeles, alldeles underbart gott!

Vitlök_i_mynta_olja_mandelmanns_koksbok

Vitlök i myntaolja

Gott till en linssallad, ugnsbakad rotselleri eller vad som. Så fräscht!

Ingredienser
2 hela vitlökar
2 msk olivolja
Myntaolja
1 knippe färsk mynta
1 dl olivolja
2 krm salt
(peppar)

Hur gör jag?
1. Värm ugnen till 150°C.
2. Klyfta vitlökarna och skala klyftorna. Lägg dem i olivolja i en plåt. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills vitlöksklyftorna är mjuka. Blanda runt dem då och då. Låt svalna.
3. Mixa myntan med 1 dl olivolja, smaka av med salt och eventuellt peppar och häll blandningen över vitlöksklyftorna. Låt dem dra i oljan i minst 30 minuter.

Vitlökskräm_mandelmanns_koksbok

 

Vitlökskräm

Det är så enkelt och så genialiskt! God som tillbehör till en varm middag eller som pålägg på en knäckemacka med lite tomat dagen efter.

Ingredienser
4 medelstora potatisar
4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
Salt

Hur gör jag?
1. Koka potatisarna mjuka med skal. Skala dem medan de är varma och mosa dem med en gaffel. 2. Skala och pressa i vitlöksklyftorna. Häll i oljan och rör om.
3. Smaka av krämen med vinägern och salt och låt den kallna.

Mandelmanns köksbok

Författare Marie och Gustav Mandelmann
ISBN 97891-7424-540-0
Förläggare Bonnier fakta
Köp boken via Bokus.com!

Ps! Ni vet väl att Mandelmanns kommer på tv4 från och med januari?

Filed under: Smakliga kokböcker, Tillbehör

av

Sharing the passion for food!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.