pirnten printen
Frukost, Glutenfritt, Jul, Laktosfritt, Nötfritt, Recept, Utan raffinerat socker, Vegan
kommentar 1

Julig granola med apelsin och kryddor

Julig_granola_med_apelsin_och_kryddor_2

Jag tycker nästan att det är de olika kryddorna som gör julen och inte just sillen* eller skinkan* eller vad man nu vill ha på julbordet. Idag får de klassiska pepparkakaskryddor ge smak åt min juliga granola med apelsin. Gott på yoghurt, i en kaka eller kanske till och med som lite krisp i en sallad!

Ett starkt bardomsminne för mig i julförbedelserna är apelsiner dekorerade med instuckna nejlikor och upphängda med röda silkesband i köksfönstret. Doften från apelsinerna är alldeles sagolik och står som garant för julens intåg.
När jag började fundera på recept inför julen knackade den här doftkombination oupphörligen på dörren och jag var tvungen att göra något med det. Det blev alltså en granola den här gången. För att få granolan knaprig behövde jag något som jag först kunde göra en puré av och valet föll på sötpotatis. Den har en vacker färg, smakar ljuvligt och passar alldeles utomordentligt tillsammans med kryddorna jag valt.

Jag gjorde min granola i min torkugn men skulle du inte ha det, går det precis lika bra att göra den i en vanlig ugn. Jag har skrivit tips för båda alternativen i receptet.
Satsen räcker till ca 4 plåtar i en torkugn och 3 i vanlig ugn. Tänk på att sprida ut smeten tunt så tar det kortare tid att torka.
För hållbarheten är det viktigt att granolan är snustorr innan du lägger den i en behållare, helst av plåt eller glas.

Julig_granola_med_apelsin_och_kryddor_3Julig_granola_med_apelsin_och_kryddor_4

Julig granola med apelsin och kryddor

Till ca 1,5 liter
Ingredienser
600 gram hel bovete, blötlagt
——————
500 gram kokt sötpotatis
1 dl/100 gram apelsinjuice
2 st /ca 35 gram medjouldadlar, urkärnande
1 msk lönnsirap (alternativt lägg till ytterligare två dadlar och uteslut lönnsirapen)
2 msk / 30 gram smält smak och luktfri kokosolja
1 tsk / 5 gram kanel
1/2 tsk / 2,5 gram mald muskot
1/2 tsk / 2,5 gram mald kryddnejlika
1 tsk / 5 gram grovmald kardemumma
1/2 tsk / 2,5 gram mald ingefära
En nypa havssalt
—————
1 dl / 65 gram russin, helst ekologiska
1 dl  / 70 gram pumpafrön, naturella

Hur gör jag?
1. Dagen innan; mät upp helt bovete och skölj det väl i en trådsil med varmt vatten. Lägg det sedan i en lufttät skål och täck med vatten. Ställ i kylskåpet i ca 9 timmar.
Häll av vattnet dagen efter och skölj åter bovetet väl. Häll upp i en stor skål och ställ åt sidan medan du förbereder resten.
2. Skala sötpotatisen och skär den i mindre bitar för att förkorta koktiden. Täck potatisen med vattten i en liten gryta och låt det koka tills det är mjukt. Häll av vattnet och häll sedan den varma potatisen i en mixer.
3. Tillsätt apelsinjuice, dadlar, (lönnsirap), kokosolja och alla kryddorna till mixern tillsammans med sötpotatisen. Mixa tills du fått en helt jämn puré.
4. Häll purén över det blötlagda bovetet och tillsätt sedan hela russin och pumpafrön. Vänd noga runt för att se till att allt är väl blandat.
5. Nu är det dags att torka granolan!
I torkugn: torka granolan i ca 7 timmar på 60° C. Vänd gärna den torkade granolan efter halva tiden och torka vidare på andra sidan tills du är säker på att granolan är helt genomtorr.
I vanlig ugn: torka granolan på ca 100° C (eller lägre beroende på hur lång tid du vill att det ska ta). Torka till granolan blivit genomtorr. Titta ungefär var 20e minut, mot slutet oftare och rör runt.
Bryt gärna granolan i mindre bitar när den torkat lite så att du är säker på att granolan blir helt genomtorr.

Förvara den färdiga granolan i en lufttät behållare.

På fotot har jag serverat min granola med sojajoghurt. I ena skålen har jag gjort en festlig variant med min granola, rå chokladpasta både riven och i bitar och till sist rivet apelsinskal ovanpå. På sidan har jag lagt till en hemgjord fikonmarmelad. En riktigt festlig start på dagen!
I den andra skålen ligger istället frön, lite torkade gojibär och härligt mogen sharonfrukt. Riktigt gott vilken som!

Detta recept är naturligt fritt från gluten, laktos och nötter.

Julig_granola_med_apelsin_och_kryddor_5

1 kommentarer

  1. Pingback:Mina allra godaste lussebullar - Tastecelebration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.