pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Laktosfritt, Nötfritt, Recept, Såser och dipper, Sötsaker, Utan raffinerat socker, Vegan
kommentarer 6

Hemgjord kondenserad kokosmjölk

Hemgjord_kondenserad_kokosmjölk_2

För några veckor sedan la jag upp ett recept på en härligt karamellig valnötspaj med kondenserad kokosmjölk här på bloggen. Då det inte alltid är så enkelt att få tag på just det, bestämde jag mig för att lägga upp receptet på hemgjord kondenserad kokosmjölk också.

Det är otroligt enkelt att göra kondenserad kokosmjölk och dessutom vansinnigt gott. Själv har jag avnjutit den med färsk frukt, som dekoration på kaka, till glass och till och med på gröt. Mums säger jag bara!

Med hjälp av andelen sötning och tiden man kokar mjölken bestämmer man konsistens och smak. Kokar man den längre och mer mer sötning blir det mer som en karamellsås…
Det finns dock ett litet krux, mjölken kan plötsligt mot slutet skära sig och dela sig i fett och resten av det goda. Men ingen orsak till panik! Häll upp allt i en hög mixerskål och låt det svalna av helt och hållet. Jag vet, det ser ut som ett totalt misslyckande (jodå, visst har det hänt mig med…). När allt blivit kallt, tar du din stavmixer och mixar ett par minuter och vips har du en fantastisk kondenserad kokosmjölk, precis som du tänkt dig.

Nu kör vi!

Hemgjord_kondenserad_kokosmjölk_3

 

Hemgjord kondenserad kokosmjölk

Ingredienser
600 gram kokosmjölk, inte light
3 msk / 60 gr lönnsirap (om du vill ha det sötare och mer karamelligt, lägg till en extra matsked)

Hur gör jag?
1. Ta en djup och gärna modell större gryta, det kommer att bubbla och skvätta lite.
2. Häll i kokosmjölken och lönnsirap. Rör om och låt allt koka upp. Sänk värmen något så att kokosmjölken kan koka med små bubblor konstant. Rör om då och då med en träslev. Koka i ca 1 timme.
3. Nu ska kokosmjölken ha reducerats med ungefär två tredjedelar. Koka vidare men rör nu mer frekvent i grytan de sista 15 minuterna så att du ser när den är lagom tjock eller till ca 1/3 återstår.
4. Häll upp den kondenserad kokosmjölken i en burk med lock när du är nöjd med konsistensen.
Förvara den i kylen, där kommer den att ytterligare tjockna. Vill du ha den mer flytande kan du ha den i rumstemperatur alternativt värma på den lite försiktigt.

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos.

 

6 Kommentare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.