pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Middag, Recept, Såser och dipper, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Fräsch pastasås med fänkål och hela korianderfrön

Fräsch_pastasås_med_fänkål_och_hela_korianderfrön_4

Ok. jag vet. Färsk koriander är en ”love or hate”-ingrediens. Men hela korianderfrön är en helt annan femma!  Idag ger dom en fräsch smak av citron till min pastasås med fänkål och purjolök. En riktig enkel sås att fixa till när tiden är knapp och magen kurrar!

Korianderfrön

Smaken av korianderfrön går inte alls att jämföra med färsk koriander! Fröna ger istället en varm, nästan lite nötaktig smak med tydliga inslag av citron och apelsin.
Man kan köpa fröna både hela eller malda men som alltid är det att föredra att köpa dom hela och själv mala så mycket som behövs just då. Om man har tid, är det dessutom ännu bättre om man kan rosta dem i en torr stekpanna innan dom kommer till användning i matlagningen, då frigörs ännu mer smak från dom små rackarna.
I dagens pastasås bidrar fröna med en fantastisk rik smak av citron. Om du är osäker på smaken, prova dig fram med mängden korianderfrön. Jag vill ha rejält med citronsmak för att matcha fänkålen men det är ju en smaksak. Man kan också välja att mala fröna till såsen fast jag tycker det blev gott med de hela fröna i men som alltid, i ditt kök är det du som härskar!

Till såsen har jag använt vanliga grönsaker som jag iallafall alltid har i mitt kylskåp. För att få det hela lite matigare har jag lagt till kokta, vita bönor men det väljer ju man själv.
Risgrädden kan enkelt bytas ut mot den grädden man föredrar eller har tillgång till.

Ropen skalla, korianderfrön åt alla!

Fräsch_pastasås_med_fänkål_och_hela_korianderfrön_2Fräsch_pastasås_med_fänkål_och_hela_korianderfrön_3

Fräsch pastasås med fänkål och hela korianderfrön

2 personer
Ingredienser
Lite olja till stekpannan
1 stor purjolök
1 hel fänkål
2 dl risgrädde
1 dl osötad mandelmjölk (+ ev. mer om du vill tunna ut såsen lite i efterhand)
ca 1,5 msk citronssaft
1,5 tsk hela korianderfrön (prova dig fram lite med mängden)
Salt och vitpeppar enligt smak
Några droppar tabasco
————–
Redning
1 tsk maizena plus 3 tsk kallt vatten

Servera med rostade frön och hackad persilja plus 1,5 dl kokta vita bönor (valfritt).

Hur gör jag?
1. Dela purjolöken och skölj den väl. Strimla i skivor.
Skölj fänkål och skiva den.
2. Ta en djup stekpanna och häll i lite olja i botten. Tillsätt den skivade purjolöken och stek på låg värme ca 5 minuter eller tills den mjuknat. Tillsätt sedan den skurna fänkålen. Stek ytterligare någon minut.
3. Tillsätt risgrädde, mandelmjölk, citronsaft, hela korianderfrön och några droppar tabasco.
4. Låt det koka upp och sedan sjuda ca fem minuter. Rör om då och då.
5. Förbered redningen; blanda maizena och kallt vatten väl i en liten skål.
6. Tillsätt ca 3-4 tsk av redningen till såsen. Låt det koka upp och bubbla i några minuter. Vill du att såsen ska vara tjockare, tillsätter du bara ytterligare någon tesked av redningen men gör det stegvis så att du inte får en pudding snarare än en sås…
7. När du är nöjd med konsistensen på såsen, tillsätter du avsköljda vita bönor. Garnera med hackad bladpersilja och rostade frön.
Ät såsen med pasta av valfritt slag, jag åt den med färsk, spiralized pumpa-spagetti. Den är härligt knaprig och ger en underbar färg på tallriken!

Detta recept naturligt fritt från gluten och laktos (beroende på vilken pasta och grädde man tar).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *