pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Lunch, Recept, Såser och dipper, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Reuben-macka a’ la Isabel

Reuben_macka_a_la_Isabel

Jag har fått fullständigt fnatt på surkål, vill äta det mest hela tiden! Idag gör jag min version av den klassiska Reuben-mackan med surkål i huvudrollen!

Enligt ursprungsreceptet görs en äkta Reuben sandwich på surdegsbröd eller rågbröd, pastrami, inlagd gurka, smält ost, surkål och en sk Russian dressing med majonäs, ketchup, Worchestersås, gräslök, pepparrot och lite annat smått gott.
Det finns flera historier om hur mackan kom till och fick sitt namn men klart är att mackan är omåttligt populär över hela världen. Jag tror nästan varje kök har sin egna variant, och nu jag med.

Pastramin har jag bytt ut mot rökt tofu som jag steker riktigt knaprig och majjon fixar jag enkelt till med aquafaba (kikärtsvatten). Osten har jag helt enkelt hoppat över eftersom jag inte tycker att någon av de veganska ostarna håller måttet.
Om man gillar surkål är det här ett absolut måste att prova, det blir så gott!

Reuben_macka_a_la_Isabel_2

Reuben-macka a’ la Isabel

För två personer
Ingredienser
2 skivor gott bröd, helst surdeg (jag tog av mitt eget Levainbröd gjort på vildjäst )
1/2 paket / 100 gram rökt tofu
6 skivor inlagd gurka
90 gram surkål, avrunnen i en trådsil
60 gram / 3 msk aquafaba-majonäs, som denna aioli med aquafaba fast utan vitlök
1-2 tsk mald pepparrot (jag tog sådan på burk, färsk är starkare så prova dig fram)
1/2 tsk hela kumminfrön
En nypa salt och eventuellt lite mald vitpeppar
—————–
1/2 äpple med syra och lite sötma, jag tycker om sorten Belle de Boskop
Lite bladpersilja

Hur gör jag?
1. Blanda majonäsen med riven pepparrot och kumminfrön i en större skål. Salta ganska rejält.
Tillsätt den avrunna surkålen och rör runt väl så att allt är väl blandat. Smaka av med pepparrot, salt och eventuellt vitpeppar. Tänk på att den måste smaka ganska rejält för att kunna ”matcha” den rökta tofun.
2. Skiva den rökta tofun tunt.
Fritera den i mycket olja i en stekpanna tills den blivit krispig på båda sidorna och fått en fin brun färg. Ta bort skivorna från stekpannan och låt dem rinna av på ett hushållsspapper.
3. Häll eventuellt av lite av oljan och lägg sedan ner brödskivorna i stekpannan. Stek på ganska hög värme tills brödet är gyllene och krispigt på båda sidor. Låt det gärna rinna av lite på ett hushållspapper innan du monterar din macka.
4. Skär äpplet i tunna skivor. Repa några blad av bladpersiljan.
5. Montera mackan; klicka på ganska rejält av din surkålsröra på varje macka. Placera den knapriga tofun ovanpå och sen både äpple och persilja över. Klart!

Detta recept är naturligt fritt från gluten* och laktos (*beroende på vilket bröd du väljer).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.