Visst kretsar många middagar kring navet potatis, ris eller pasta när man planerar. Idag lägger jag till en härlig italiensk klassiker istället: Polenta. Det blir stekt polenta med rödlöksmarmelad, shitaketapenade och rökt tofu. Gott till middag tillsammans med lite gröna blad eller som en munsbit till drinken.
Polenta (som man skulle kunna jämföra som glutenfria alternativet till mannagryn) är gjord av små grovt eller fint malda majskorn och kan användas till både kakor, gröt, pannkakor och pudding.
Vanlig polenta behöver man röra tillsammans med buljong runt 40 minuter men för att snabba upp middagen lite har jag denna gång valt en instant polenta som bara dröjer några få minuter att få till. Om man vill kan man tillsätta både ost* (eller näringsjäst) och/eller kryddor när man rör ihop den med buljongen. På så sätt får man lite mer stuns i smaken på polentan.
Sedan brer man ut den som jämn ”kaka” i en form och väntar lite tills den stelnat. Det här kan man göra redan dagen innan för att spara ännu mer tid när man är hungrig. Sen är det bara att välja hur man vill tillaga den, stek, grilla, ugnsbaka eller fritera. Det blir gott hur som!
Till polentan gör jag en urgod och mycket användbar rödlöksmarmelad. Den passar lika bra på lunchmackan som till pastan eller som i det här fallet, till polenta.
För att göra det ännu lite smaskigare gjorde jag även en mycket enkel tapenade som får en massa smak tack vara shiitake. Svampen har en kraftig, nästan köttig smak fylld av umami och man ser den ofta i det asiatiska köket, i framförallt torkad form.
Jag har använt mig av färsk men skulle du ha svårt att få tag på den fungerar säkert den torkade och sedan blötlagd också. Blanda isåfall gärna med hälften skogschampinjoner och torkad svamp.
Till min middag la jag även till lite rökt tofu som jag stekte knaprig i tunna skivor. Det passade riktigt bra till!
Stekt polenta med rödlöksmarmelad, shitaketapenade och rökt tofu
3-4 personer
Stekt polenta
Ingredienser
1 liter vatten
2 tsk löst buljongpulver (gärna hemgjort buljongpulver)
1/2 tsk salt (om du använder osaltat buljongpulver)
250 gram instant polenta
1 msk olivolja
1 tsk salvia (torkad eller färsk)
1 tsk rosmarin (torkad eller färsk)
1 tsk timjan (torkad eller färsk)
Hur gör jag?
1. Koka upp vattnet i en kastrull. Häll i salt och buljong.
Finhacka eventuellt de färska kryddorna om du valt det.
3. Förbered en (helst fyrkantig) form med ett bakplåtspapper. Det behöver inte fettas in.
4. Häll ner all polenta med en gång i det kokande vattnet och rör som tusan. Det ska inte vara några klumpar kvar. Om det behövs, kan du tillsätta ytterligare en skvätt vatten för att kunna röra ut eventuella klumpar.
5. Tillsätt olivoljan och de finhackade kryddorna. Rör runt väl.
6. Sprid ut polentan platt i formen på bakplåtspapperet, ungefär 1,5 cm tjockt är lagom. Akta så du inte bränner fingrarna, det kan vara varmt. Om det är svårt att få det jämnt, vät händerna lite med varmt vatten och tryck ut polentan. Ju jämnare resultat, desto finare bitar senare.
7. Låt polentan svalna i minst 20 minuter. Skär den sedan i mindre tre- eller fyrkanter. Om bitarna är tjocka kan man även dela dem på mitten, då blir de knaprigare runt om sedan vid tillagning.
8. Grilla, fritera eller stek dem och servera med de goda tillbehören.
Rödlöksmarmelad
Ingredienser
4 rödlökar
2 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
3 msk agave eller dadelsirap
salt och peppar
1 msk färsk, repad timjan
Hur gör jag?
1. Skala och skär löken i tunna skivor. Låt löken steka på låg värme i oljan tills den blivit glasartad i färgen, ca 10 minuter.
2. Häll på vinäger och agave eller dadelsirap när löken blivit mjuk. Låt puttra ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Vänd ner timjan precis innan servering.
Shitaketapenade
Ingredienser
1 stor gul lök, ca 400 gram
Deoderiserad kokosolja att steka i plus 1 tsk när du mixar det
150 gram färsk shitakesvamp
2 tsk tamari
Salt och peppar
1 tsk torkad timjan
Hur gör jag?
1. Skala löken och stek den på låg värme tills den är som genomskinlig, tar ca 15 minuter. Rör regelbundet för att undvika att det bränner vid.
2. Borsta shitaken och skär bort den alla understa delen av foten. Dela varje svamp i 2 eller fyra delar beroende på storleken.
3. När löken börjar blir klar, tillsätter du shitaken och steker på lite högre värme tills den blivit alldeles mjuk. Häll över tamarin och stek ytterligare några minuter på hög värme.
4. Häll alltihopa i en hög mixerskål. Tillsätt salt, peppar, torkad timjan och ytterligare 1 tsk deoderiserad kokosolja. Mixa tapenaden helt jämn och häll sedan över den i en skål. Täck med lock och ställ in i kylen i ca en timme innan du hugger in.
Ät gärna tillsammans med en rökt tofu i skivor, lite rostade frön och en god sallad för att få en komplett måltid.
Detta receptet är naturligt fritt från gluten och laktos.