pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Kryddor, Laktosfritt, Recept, Smakkompisar, Vegan, Vegetariskt

Hemgjord tandoorikrydda

Hemgjord_tandoorikrydda_2

Så här på vintern tycker jag att man kan ta ut svängarna rejält med kryddor. Varma kryddor gör gott för ett fruset land! Idag gör jag således en hemgjord tandoorikrydda, en kryddblandning som har sitt ursrpung i det indiska, pakistanska och afganska köket.
Det finns en hel massa varianter på tandooriblandningen. Jag har läst, rotat runt, provat och gjort min egen variant av det hela. Resultatet är en härlig blandning med rika smaker som kan förgylla flera middagar framöver. Om man vill kan man lägga till lite extra svartpeppar (eller långpeppar) för att få lite mer drag i det men jag har en lite känslig man här hemma som inte tycker om starkt så jag får ta det lite försiktigt haha!

Kanel i eller inte?

Den uppmärksamma läsaren ser att kanelstång finns med på bilderna men inte i själva receptet. Jag tog mig en liten konstnärlig utsvävning som fotograf och kock här, jag är nämligen personligen inte så förtjust i kanel i varma rätter av någon märklig anledning…
Fast egentligen hör kanel i den traditionella blandningen. Så. Om du tycker om kanel, lägg till 1 tsk mald kanel till din tandoori, annars hoppar du över det precis som jag. Det blev precis lika gott (eller kanske godare om du frågar mig) utan!

Klassiska rätter med tandoorikryddan är chicken tandoori eller Chicken tikka masala fast jag kommer inom kort att använda den till blomkål istället. Tills dess kan det ju vara kul att förbereda kryddblandningen som en skön motsats till alla julförberedelser.

Hemgjord_tandoorikrydda_4Hemgjord_tandoorikrydda_5

Hemgjord tandoorikrydda

Lagom till en liten burk
Ingredienser
Hela kryddor

1 msk hela korianderfrön
1 tsk hel kryddnejlika
1 tsk hel svartpeppar
1 tsk hel kardemumma
1/2 tsk hel bockhornsklöver
1 tsk hela spiskumminfrön

Redan malda kryddor
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk muskot (eller riv själv från en muskotnöt, smakar mycket mer!)

Hur gör jag?
1. Mät upp alla hela kryddor i en torr stekpanna. Rosta på låg värme och konstant omrörning i ca fem minuter. Dofterna som kommer emot dig kommer att vara underbara!
2. Häll upp de rostade kryddorna i en mortel eller en elektrisk kaffekvarn. mal allting till ett fint pulver.
3. Häll upp i en skål och tillsätt de resterande kryddorna. Rör om väl och häll upp i en lufttät behållare med lock, helst av glas.

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos.
Om du istället köper tandoorikrydda, kan det vara bra att kolla noggrant på innehållsförteckningen då de ofta innehåller gluten!

Hemgjord_tandoorikrydda_6