pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Recensioner, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Vego på 30 minuter + tandooristekt blomkål med linsris

Vego_på_30_minuter

Idag skriver jag en recension om  boken Vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist. Ur boken gör jag en härlig tandooristekt blomkål med linsris!

Ok så vi vill äta mer grönt. Låter bra. Men hur förändrar vi vår mathållning på ett enkelt sätt så att det fungerar i vardagen? Det har receptmakararen, matstylisten och kocken Ylva Bergqvist bestämt sig för att hjälpa dig med med den här boken.
Hon har skapat en fin bok med inbjudande foton och snabba recept på goda middagar – som alla ska ta max en halvtimme att laga. Perfekt för vilket hushåll som helst, till och med i det här huset haha! För även om jag jobbar med mat hela dagarna (eller kanske just därför) tryter min fantasi ibland när just vardagsmiddagarna ska tänkas ut. Varje dag samma fråga, vad ska vi äta idag? Jag antar att jag inte är den enda…

I boken finns det recept med inspiration från hela världen; Italien, Mellanöstern, Asien och Mexico. Svensk husmanskost, släng dig i väggen! Nej istället blir det färgstarka kombinationer med grönsaker och ingredienser från din vanliga mataffär som kombineras till nya matäventyr! Enkelt men fullt av roliga detaljer.
Prova till exempel att göra ett brynt kaprissmör till pastan nästa gång, då blir tomatsåsen säkert mer spännande! Eller gör ingefärsmarinerad melon som ett trevligt tillbehör till en asiatisk inspirerad rätt? Eller kanske en ”pulled pork” av ostronskivling? Ja, jag blir inspirerad! Kul mat som är enkel att få till.
Jag vet inte om det just alltid stämmer med de 30 minuterna men ju mer van matlagare man är (eller  desto oftare man gör receptet) desto snabbare har man maten på bordet.

Recepten innehåller ägg, mjölkprodukter och honung är därmed vegetarisk men ger så gott som alltid tips hur man kan göra receptet veganskt. Dessutom finns det nästan alltid tips om vad man kan göra med resterna som blir över. På det sättet får man två middagar i en klapp. Perfekt för ännu snabbare middagar eller lunchlådor som behöver fixas till.

Tandooristekt blomkål med linsris

Nu till dagens recept som jag valt ur boken, det blir tandooristekt blomkål med linsris. En färgstark middag med härliga smaker! Riset och kokoskrämen är riktiga höjdare som fungerar att kombinera med en massa rätter, tänk till exempel en gryta eller soppa.

Blomkålen steks i receptet i bitar i ugnen men jag tog mig friheten att steka blomkålen hel i ugnen, detta gjorde dock att middagen tog drygt en timme istället så jag rekommenderar det inte  för den som behöver mat fort på bordet!
Jag som faktiskt inte använder chili så ofta har alltid en chilifrukt liggandes i frysen istället. Det fungerar perfekt att riva fint istället för att hacka, det blir tjusigt och dessutom har jag garanterat alltid chili hemma. Kanske ett tips för någon med liknande chili-vanor?

Självklart använde jag min hemgjorda tandoorikrydda men det går ju lika bra att köpa om man vill.
Middagen blev härlig med all sin färg och smak och jag kommer absolut att göra det här igen!

Vego_på_30_minuter_tandooristekt_blomkål_med_linsris

Vego_på_30_minuter_tandooristekt_blomkål_med_linsris_4

Tandooristekt blomkål med linsris

4 portioner
Ingredienser
1 burk kokosgrädde, ca 400 gram
2 dl basmatiris
1 tsk gurkmeja
1 blomkål, ca 800 gram
1,5 msk tandoorikrydda (gärna hemgjord!)
1 lime
2 dl kokta, gröna linser
Salt
Rapsolja

Nöt och chiliströssel
1 dl salta och rostade cashewnötter
1 kruka koriander
1 röd chilifrukt

Hur gör jag?
1. Sätt in ugnen på 225°C och ställ in en plåt.
2. Lyft bort den tjocka kokosgrädden ur burken och lägg den i en bunke. Mät upp det tunnare kokosvattnet och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten så att totalmängden vätska stämmer med kokanvisningarna på risförpackningen. Tillsätt ris och gurkmeja och krydda med salt. Koka riset enligt anvisning.
3. Ta bord de gröna bladen från blomkålen och lägg i en bunke. Bryt resten av blomkålen i små buketter eller skär den i bitar.
Lägg dem i en annan bunke, krydda med tandoorikrydda och salt och ringla över olja. Lägg blomkålsbitarna på den varma plåten och ugnsstek i 10 minuter.
4. Blanda de gröna blomkålsbladen med lite olja.
Lägg dem på plåten och ugnsstek i ytterligare 5-10 minuter tills de fått fin färg.
5. Skär halva limen i klyftor. Riv skalet på den andra halvan fint och pressa ut saften. Vispa den kvarvarande kokosgrädden fast och tillsätt limesaft och skal. Smaka av med salt.
6. Hacka cashewnötterna grovt och strimla koriandern, även stjälkarna. Kärna och finhacka chilin. Blanda alltsammans.
7. Blanda kokosriset med linserna.
8. Servera blomkålen med riset, ringla över limegrädde och toppa med nöt och chiliströsslet. Servera med limeklyftorna.

Det här receptet är naturligt fritt från gluten och laktos. Det innehåller nötter men de kan man eventuellt hoppa över (som jag gjorde).

Vego på 30 minuter – 100 recept för en grönare vardag

Ylva Bergqvist
ISBN 9789174247428
Förlag Bonnier fakta
Språk svenska

Vego_på_30_minuter_tandooristekt_blomkål_med_linsris_3

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *