Idag bjuder jag på chiapudding med saffran och kanelstekta äpplen till adventfrukosten.
Saffran är väl en sådan krydda som i Sverige i det närmaste bara associeras med jul. Vilket är synd för det finns ju så mycket gott man kan göra med det, tänk risotto alla milanese (klassisk italiensk risotto), rouille (fransk majonäs med saffran och vitlök) och alla goda recept som inkluderar saffran från mellanöstern!
Idag blir det iallafall chiapudding. Inte en sån dallrig med konstiga frön i utan mer än krämig version som tillsammans med äpplena smakar mycket likt en dessert fast det nog måste kategoriseras som en frukost ändå.
Gott, juligt och fyllt av goda kryddor och smaker.
Det är viktigt att det fortfarande finns lite stuns kvar i äpplena för att få olika texturer i munnen på varje tugga.
Om man vill kan man förbereda äpplena i förväg, man kan ju alltid värma upp dom lite strax innan servering om man vill ha kontrasten mellan det varma och det kalla.
Toppa gärna puddingen med min juliga granola med apelsin och kryddor, den passar alldeles ypperligt till!
Jag önskar er en fin tredje advent!
Chiapudding med saffran och kanelstekta äpplen
Chiapudding med saffran
Ingredienser
3 msk chiafrön
2 dl / 200 gram kokosmjölk eller annan växtbaserad mjölk som du föredrar
Dagen efter;
1 mogen banan
ca 2 msk mjölk (samma mjölk som du valde dagen innan till chiafröna)
En nypa vaniljpulver
1 nypa saffransstrån (eller motsvarande i pulver)
Kanelstekta äpplen
Ingredienser
1 stort äpple / ca 250 gram
1 tsk kokosolja
1 liten näve gula russin (svarta går också bra)
ca 1 tsk malen kanel
ca 3 msk vatten
Hur gör jag?
Chiapudding med saffran:
1. Förbered dagen innan; lägg chiafröna i en skål och täck med mjölk. Rör runt väl och sätt sedan på lock. Låt fröna stå och svälla i kylen tills dagen efter.
2. Dags för frukost! Häll ner chiafröna och mjölken i en hög mixerskål och tillsätt banan, lite extra mjölk, vaniljpulver och saffran. Mixa med en stavmixer tills det blivit en jämn och ganska slät kräm. Ställ åt sidan medan du förbereder de varma äpplena.
Kanelstekta äpplen:
1. Skala, kärna ur och skär äpplet i små bitar.
2. Häll lite kokosolja i en stekpanna och tillsätt sedan äppelbitarna. Stek på medelhög värme några minuter och tillsätt sedan russin och kanel. Tillsätt vatten och stek ytterligare några minuter under omrörning tills du fått varma men ändå med lite bite härliga äppelbitar med en sås.
3 Varva chiapuddingen med de varma äpplena i en skål eller glas, helst av glas så att du ser alla prickar från saffranet och de olika lagerna. Toppa gärna med lite rostade frön, kanske lite kakao nibs eller varför inte lite av min juliga granola?