pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Recept, Såser och dipper, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Muhammara med bakad sötpotatis

Muhammara_med_bakad_sötpotatis_2

Till middagen serveras idag en sagolikt god muhammara med bakad sötpotatis. Muha… Va? Jo alltså den fantastiska paprikaröra med sina rötter i Syrien även om den serveras i lite olika varianter i mellanöstern.

Förutom paprikan skapas den mycket specifika smaken av Aleppo-peppar (eller Pul bieber som det kallas i Turkiet) och granatäpplesirap.
I en traditionell muhammara brukar man även lägga till brödsmulor eller couscous. I min version väljer jag istället att lägga till kokt och avsvalnat hirs som är naturligt fritt från gluten och påminner mycket couscous i sin konstisens och naturliga smak.
Resultatet är en rik röra med flera nyanser i smakerna. Det söta från de grillade paprikorna, den syrliga granatäpplesirapen och den heta men lite fruktiga aleppo-pepparn. Hirsen och valnötterna ger lite bite och bredd till det hela.
Ett litet tips är att leta efter en bra osötad (och ofärgad) granatäpplesirap. Som alltid finns det mycket ”krafs” på marknaden som egentligen inte har så mycket att göra med ren granatäpplesirap…

Njut din muhammara tillsammans med bröd, till grönsaker och bönor, på pizza eller som idag med bakad sötpotatis. Den färdiga muhammaran bör förvaras i en lufttät behållare med lock i kyl. Den håller i ca 4-5 dagar.
Till middagen serverar jag dessutom färska granatäppelkärnor, hackad koriander (kan också ersättas med bladpersilja om man föredrar det) och superenkla black eyed bönor. Dom stekte jag  i en het stekpanna med lite kokosolja tills dom började spricka lite och tillsatte då rökt paprikapulver och torkad timjan. Så enkelt och så gott tillsammans.

Bakad sötpotatis

Sötpotatisen kan man enkelt baka i ugn, problemet är bara att det tar alltid längre tid än vad man tror. Upp emot en timme säkert.
Ett snabbare alternativ är att istället baka den i mikrovågsugnen.Gör isåfall så här;
tvätta potatisen med en borste och stick den med en gaffel runt om i skalet.
Lägg en bit hushållspapper på en tallrik och placera den prickade potatisen ovanpå. Räkna fyra minuter per 100 gram på 800 W. Vänd potatisen emellanåt med en pincett eller liknande för att undvika att du bränner dig.
Testa till slut med en provsticka så att den är mjuk rakt igenom. Slå in den färdiga potatisen i folie och låt den ligga så i eftervärmen några minuter. Dela potatisen och garnera med muhammara, bönor, granatäpple och hackad koriander.
Middagen är serverad!

Muhammara_med_bakad_sötpotatis_5

Muhammara_med_bakad_sötpotatis_6

Muhammara med bakad sötpotatis

Ingredienser
1 dl / 90 gram okokt hel hirs
3 röda paprikor (om du använder redan grillade, inlagda paprikor så ta ca 200 gram)
1/2 msk citronjuice
1 msk granatäppelsirap, osötad
1 liten klyfta vitlök
——————–
50 gram / en liten näve fint hackade valnötter
ca 2 msk god olivolja
1 nypa salt
1 nypa Aleppo-peppar (kallas även bul bieber)

Hur gör jag?
1. Förvärm ugnen till 200 ° C.
Placera alla paprikorna hela på ett bakplåt täckt med bakplåtspapper. Ingen olja behövs. Grilla paprikorna i ugnen i ca 40 minuter. Vänd dem då och då.
När alla paprikorna fått stora svarta blåsor runt om är de klara. Lägg dom i en plastpåse och knyt ihop påsen. Efter några minuter har paprikorna blivit lättskalade och du kan enkelt dra av det svarta skalet. Ta även bort skaftet och alla fröna. Låt gärna paprikorna rinna av lite innan du sätter igång.
Vill du göra det enkelt för dig köper du redan grillade och skalade paprikor och skär dem i mindre bitar.
2. Koka hirsen i en liten gryta enligt instruktioner på paketet. Dom ska fortfarande ha lite bite när dom är klara.
3. Tillsätt de skurna paprikorna, citronjuice, granatäppelsirap och en liten klyfta vitlök och mixa tills du fått en tjock sås (eller stöt i mortel för en lite grövre textur).
4. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör med en platt spatel så att allt blandat sig. Smaka av med salt och aleppo-peppar. Den kan vara lite lurig eftersom den peppriga smaken kommer ett litet slag efter du tillsatt det. Om du är osäker på styrkan, prova dig fram en mindre mängd pepparflakes till att börja med.
Servera din hemgjorda muhammara med sötpotatis, gärna färska granatäppelkärnor och koriander. Njut!

Det här receptet är naturligt fritt från gluten och laktos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.