pirnten printen
Frukt och grönsaker, Mjöl, Smakkompisar
Lämna en kommentar

Äkta kastanjer

Tastebud_chestnuts

”Chestnuts roasting on an open fire. Jack Frost nipping at your nose…” En riktig klassiker med Nat King Cole och Stevie Wonder. I november har äntligen den nya skörden av ätliga kastanjer kommit och det är hög tid att njuta av denna säsongsbetonade goding!

Äkta kastanjer odlas framförallt i södra europa och är omåttligt populära i Frankrike, England och Italien och då framförallt på Korsika.
Det här året hade jag turen att hitta holländska kastanjer odlade nästan runt om knuten där vi bor.
Förvara de färska kastanjerna torrt, svalt och mörkt. Dom bör ätas inom några veckor.
Skulle du redan hunnit skala dom, förvara dem då i kylskåp och njut dom så fort som möjligt inom några dagar.

Tastebud_chestnuts_2

Skala kastanjer

Snitta alltid kastanjerna i toppen innan du sätter igång!
Skär ett kryss med en sågtandad liten kniv (då slinter man inte lika lätt) i spetsen på varje kastanj. På det här sätter undviker man att kastanjerna exploderar i ugnen vilket kan orsaka en herrans massa extra städjobb.

Kastanjerna kan avnjutas på flera sätt, det sätt som Nat King Cole är ett av dom mysigaste, framför brasan i ett vintrigt landskap. Efter rostningen äter man dom med smör och gott salt. Lite pilligt men väldigt gott och trevligt tillsammans. Jag minns det själv som ett av vinterns höjdpunkter från min barndom (oj hjälp vad gammal jag lät där… haha).

Poffa kastanjerna i ugn

Skulle man nu inte ha en öppen spis, fungerar det även utmärkt att rosta dem i ugnen.
Sätt ugnen på 200° C. Ta fram en djup plåt och dina fina kastanjer.
Lägg kastanjerna på plåten, snitta topparna och sätt in i ugnen. Ta ut plåten efter ca 12 minuter och vänd på alla kastanjerna för att undvika att de bränns.
Sätt in plåten igen och baka ytterligare 12 minuter.
Förbered en skål med en kökshanduk i, häll i de varma kastanjerna och täck omedelbart med handduken. Ta upp några i taget och gnugga med en handduk för att få skalet att lossna lite enklare.
Ju varmare kastanjerna är, desto enklare är det att skala dem men se upp, det är mycket lätt att bränna sig! Om man har möjlighet (och tid!) är det enklare att inte rosta alltför många kastanjer på en gång utan att ta det i omgångar. På så sätt kan man hinna skala kastanjerna innan de svalnar så mycket att det inre skalet hinner ”fästa sig igen” på kastanjen.
Det är viktigt att få bort det intre skalet från kastanjen då det är både hårt och obehagligt att få i munnen.
Var beredd på att du troligen kommer att svära några längre ramsor under tiden du skalar. Det ÄR pilligt, varmt och svårt att få av skalet. Men värt det smakmässigt!
Vill man göra det enklare för sig själv kan man även hitta vakuumförpackade kastanjer som redan är skalade. Då kan man enkelt sätta igång med tillaga kastanjerna istället.

Koka kastanjer

Ett annat sätt att få bort det hårda skalet från kastanjerna är att koka dem. Kokade kastanjer får en annan smak än de ugnsrostade och får en sötare smak. Man kan med enkelt fixa en puré av det kokade kastanjerna som kan vara rolig att jobba med men man kan också göra pastasås eller en paté (recept kommer alldeles strax!).
Lägg ner kastanjerna i kokande vatten och dra sedan grytan från värmen och sätt på ett lock. Låt dem dra i en timme och skåra sedan skalet. På det här sättet är den enklare att få ut snyggare, hela kastanjer. Det blir faktiskt riktigt bra!

Man kan också köpa färdig kastanjepuré på burk. Det finns oftast i både en sötad och osötad variant.  De brukar lukta ganska äckligt ärligt talat (typ kattmat) när man öppnar dom men fungerar finfint till desserter eller krämiga såser. Åh don´t worry, doften försvinner vid tillagning!

Kastanjemjöl

Till sist kan man köpa kastanjemjöl av torkade och malda kastanjer. Var noga med att titta på hållbarhetstiden på ditt kastanjemjöl!
Mjölet är som allra bäst mellan november-januari när det är färskmalet för precis som andra nötter, härsknar kastanjer och kastanjemjöl ganska omgående om det inte används. Förvara öppnad påse av mjölet i en lufttät burk med lock i frysen.
Med mjölet kan man baka kakor, göra gnocchi, polenta och till och med pasta!

Förra året la jag upp recept på en god soppa med kastanj och krispig salvia och en chokladtryffel med kastanj. Inom kort kommer det flera recept med kastanj här på bloggen.

Brukar du äta kastanjer? Hur isåfall? Hoppas du vill berätta!

 

Ps! Se till att du får tag i äkta kastanj och inte hästkastanjer som är giftiga!

 

 

Filed under: Frukt och grönsaker, Mjöl, Smakkompisar

av

Sharing the passion for food!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.