pirnten printen
Glutenfritt, Jul, Laktosfritt, Nötfritt, Recept, Sötsaker, Utan raffinerat socker, Vegan
Lämna en kommentar

Chokladtryffel med kastanj

Kastanjetryffel_1

Jo men lite sött vill man ju fixa till julen. Kanske lite chokladtryffel med kastanj? Den blir mäktig och riktigt god. Gör tryfflarna lite mindre så kan du njuta av en extra istället. 
Smaksätt dom med olika kryddor eller någon god spritsort som whiskey, likör eller liknande. Du och dina smaklökar bestämmer själv hur söta du vill ha dem och reglerar det med agave.

Nu kör vi!

Kastanjetryffel_2

Chokladtryffel med kastanj

Ingredienser
439 gram / 15,5 oz osötad kastanjepuré (färdig på burk av märket Clement Faugier)
120 gram 70 eller 80% choklad (mjölkfri)
1 nypa salt
50 gram / 1,85 oz smak och luktfri kokosolja
2 msk (glutenfri, hemgjord) havregrädde (se recept här!)
1-2 msk agave (valfritt, smaka av vad du tycker är gott. Man kan även utesluta agave helt och hållet)

Smaksättning
Malen kardemumma, kanel, rivet apelsinskal eller nåt annat som du tycker om
eller
1-2 msk sprit av något slag, till exempel whiskey, Calvados eller någon passande likör
eller bara som det är med en rik chokladsmak!

Hur gör jag?
1. Smält kokosoljan i vattenbad eller micro.
2. Häll alla ingredienser förutom eventuell smaksättning i en mixerskål och mixa tills du fått en fin kräm.
3. Dela eventuellt upp krämen i två skålar och smaksätt dom olika.
4. Rulla eller spritsa ut tryfflar. Gör dom inte alltför stora eftersom kastanj är ganska mäktigt.
5. Rulla eventuellt de färdiga tryfflarna i cacao, mandelhack, rivet apelsinskal etc. Ställ in i kylen och låt tryfflarna blir lite hårda. Det tar ungefär 3-4 timmar.
6. Förvara tryfflarna i kylen med smörpapper emellan. Det är hållbara 4-5 dagar men är godast relativt nygjorda.

Detta recept är fritt från gluten (detta gäller bara om du gjort din egen havregrädde såsom i receptet här, köpt havregrädde i affären är inte glutenfri!), laktos och mjölkprotein (om du använder mjölkfri choklad) och raffinerat socker.

Kastanjetryffel_3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.