pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Laktosfritt, Nötfritt, Recept, Soppor, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Soppa med kastanj och krispig salvia

soppa_med_kastanj_och_krispig_salvia_closeup

Kastanjer hör verkligen hösten till. Gärna alldeles nyrostade med salt och smör en kall kväll framför brasan. Fast lyckligtvis kan man njuta av dem även utan brasa. Som i denna soppa med kastanj och krispig salvia.

Jag brukar köpa kastanjerna vakuumförpackade hos min grönsakshandlare. Det är enkelt att ha hemma och ta till när det behövs något snabbt. Ofta blir det till lunch. Kastanjerna är rika på stärkelse och blir snabbt mättande.
De är lätta att jobba med och kan både kokas, ugnstekas, friteras eller mosas till en puré. Dessutom kan man ofta hitta kastanjepuré på burk som med fördel kan användas till kakor och tårtor. Mer och mer kan man också hitta kastanjemjöl som har lite rolig, bitter smak. Mjölet används ofta till våfflor och pannkakor i Frankrike.

Hela kastanjer har en ganska söt och lite mjölig smak och behöver balanseras för att inte helt ta överhanden. Citron och något starkt såsom chili eller tabasco fungerar fint tycker jag. I just detta recept har jag dessutom satt till ytterligare lite höstsmaker i form av salvia och hasselnötsolja.

Se till att du får tag i äkta kastanj och inte hästkastanjer som är giftiga! Ofta hittar man fina, färska kastanjer just i oktober och november i affärerna. Köp det där så tar du inga onödiga risker!
Nu sätter vi igång med lunchen!

soppa_med_kastanj_och_krispig_salvia

Soppa med kastanj och krispig salvia

2 personer
Ingredienser
1 gul lök
Olivolja att steka löken i
200 gram vakuumförpackade kastanjer
0,5 liter smakrik grönsaksbuljong
2 tsk torkad och mald Karljohanssvamp
2 dl cashewmjölk
Salt och peppar
Några droppar tabasco
Några droppar citronsaft

Tillbehör
3 st av de vakuumförpackade kastanjer
Några droppar hasselnötsolja
Finrivet citronskal
4 fina salviablad per person plus olivolja

Hur gör jag?
1. Skala löken och hacka den fint. Fräs löken i lite olivolja i en kastrull tills den blivit glansig.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt soppan koka upp. Sänk värmen och låt soppan koka vidare ca 10 minuter.
3. Skiva under tiden de tre kastanjerna som tillbehör. Ta loss salviabladen.
4. Stavmixa soppan, om det behövs kan du eventuellt spä soppan med ytterligare lite cashewmjölk. Smaka av soppan väl. Det är viktigt att balansera sötman från kastanjerna! Håll soppan varm medan du friterar salvian.
5. Sätt på en platta på högsta läge med en liten stekpanna ovanpå. Häll 1 cm olivolja i stekpannan när den blivit varm. Lägg ner salviabladen i den heta oljan och fritera snabbt. Dela upp bladen och fritera i två omgångar annars riskerar du att oljan blir kall och då får du bara oljiga blad istället för härligt krispiga…
Lägg upp de friterade bladen på ett lite kökspapper för att rinna av. Strö lite saltflingor ovanpå.
6. Servera soppan i tallrikar och garnera med den friterade salvian, lite rivet citronskal, några droppar hasselnötsolja och de skivade kastanjerna. Det kan också vara gott med lite extra tabasco.
Njut!

Detta recept är fritt från laktos, gluten och socker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.