Idag har jag valt att placera sesamfröet som smakkompisen i rampljuset. Ett sådant litet frö men med så många möjligheter!
Men först, låt oss titta på fröet självt. Det är en av de äldsta grödorna. Den största exportör av sesamfrön är Indien och den den största importören är Japan.
Det finns tusen olika sorter av sesamfröet. Men i butikerna ser vi främst tre olika frön beroende på hur det har behandlats: den vita, skalade med en mild och nötaktig smak. Detta är det mest tillgängliga både i smak och i butiker.
Den andra är det oskalade sesamfröet. Ett mörk gult-grått frö med alla näringsämnen kvar som kalcium, järn och hälsosamma fetter.
Den sista varianten är det svarta sesamfröet, det mest hälsosamma och kanske också det mest dekorativa av dem alla. Det är också det svåraste att hitta i butikerna kan jag tillägga …
Du hittar ofta sesamfrön i japansk och kinesisk mat men används också ofta i raw och makrobiotiska matlagning på grund av deras fantastiska näringinnehåll. Om du äter raw food, välj de oskalade eller svarta fröna som inte värmts upp vid behandling.
Du köper fröna i en stor påse för knappt några pengar alls. Den oskalade versionen har en längre hållbarhet än den vita, skalade på grund av de fetter som fröet innehåller.
Men vad gör man egentligen med det förutom som dekoration på formbröd?
För det här inlägget har jag förberett en sesammylk (mjölk med Y istället för med I används numer ofta när man talar om miljövänliga alternativ till ko- get- eller fårmjölk).
Marknaden för alternativa mjölksorter har verkligen exploderat det senaste året och det är verkligen glada nyheter! Tyvärr har många dessa mylksorter även fyllts på med förtjockningmedel och / eller socker i olika former (mestadels agave).
Paketen funkar bra som ett alternativ vid tidsnöd tycker jag fast hemmagjord mylk är faktiskt mycket godare. Dessutom är den riktigt snabb att göra!
För ett glas vit, krämig sesammylk
Ingredienser
1 dl oskalade sesamfrön (om du vill kan du först blötlägga dem över natten)
3 dl kallt vatten
Om du vill: en halv dadel, vaniljpulver eller några droppar av honung för att göra det hela sötare.
En liten nypa havssalt
Hur gör jag?
1. Om du har blötläggt fröna, skölj dem först i en metallsil. Annars, lägg fröna direkt i en (hög) mixerskål. Ju starkare mixer du har, desto bättre resultat men en normal stavmixer gör också jobbet även om det kan ta lite längre tid.
2. Tillsätt färskt, klorfritt vatten .
3. Mixa tills du har en slät mylk. Smaka och se om du föredrar att lägga till något sötningsmedel (se ovan bland ingredienserna. Mixa isåfall igen.
4. Förvara mylken i kylskåp i max cirka två dagar. Eller blanda den genast till en god smoothie för ett bra mellanmål.
Jag har även förberett Gomasio. En enkel blandning av salt och rostade sesamfrön. Strö din Gomasio över dina tomater, soppa, sjögrässallad eller varför inte på din smörgås?
Blandningen fungerar också perfekt om du vill minska ditt intag av salt. Gomasio betyder till och med köksalt på japanska!
Gomasio
Ingredienser
50g skalade sesamfrön
1-1,5 tsk Maldon havssalt
Hur gör jag?
1. Rosta fröna i en torr stekpanna tills de börjar “poppa” och avger en fantastisk doft. Häll i en separat skål och låt det svalna något.
2. Tillsätt salt och de rostade sesamfröna i en mortel och mal det tills du har ett grovt pulver.
3. Gomasio är absolut godast färskt men är säkert hållbart ytterligare ett par veckor om det förvaras i en lufttät behållare.
Vidare har jag köpt en Raw Tahini (eller Tahina), en ren sesampasta utan några andra ingredienser. Du kan enkelt göra det själv mycket billigare men jag blev lite lat helt plötsligt… Om du köper den, notera att det finns två olika sorters tahini. En gjord av vita, skalade frön och en annan gjord av de oskalade fröna. Du kan enkelt se skillnad på färgerna. Men kanske ännu viktigare, är att smaken skiljer sig väldigt mycket från varandra. Den oskalade är ganska bitter och kan behöva lite tid att vänja sig vid.
Tahini är en perfekt bas för dressing, smoothies och även godis (klicka på denna länk till bloggen Eartsprout för en fantastisk recept!) Och glass. Det är också en viktig ingrediens när man gör humus ihop med kikärter.
Kom ihåg att använda kokande vatten när du vill använda tahini. Om du provar det med kallt vatten, kommer du att bli djupt straffad med en hård klump som liknar mer betong än något annat… När du har blandat tahinin och vattnet, kommer du få en krämig substans som lätt kan blandas med andra örter eller kryddor. Du kan också använda den krämiga pastan som en veganistiskt alternativ till crème fraiche etc. När allt blandats kan det förvaras i kylskåp upp till två dagar.
Dressing med Tahini
Ingredienser
2 tsk vit tahini
4 msk kokande vatten
2 tsk god olivolja
Pyttelite granatäpplesirap (inte LCHF men sinnessjukt gott!)
Några droppar Tabasco
Salt och peppar
Hur gör jag?
1. Börja med att koka upp vatten.
2. Tillsätt tahini till en skål och tillsätt det kokande vattnet. Blanda med en sked tills du har en slät massa.
3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
4. Använd dressingen till din grönsallad, avokado eller kanske över några skivade kakifrukter.
Den sista produkten på bilden är sesamolja. En olja med en distinkt smak som bör ses som en extra smakupplevelse i din rätt snarare än olja i allmänhet. Oljan kan vara kall- eller varmpressad och kan med olika sorters rostning, också få en helt annan smak och färg.
Tillsätt några droppar till dina nästan klara, wokkade grönsaker för att få en underbar nötaktig smak som avslutning. Eller kombinera med koriander, ingefära och/eller tamari (glutenfri sojasås), så är det mycket troligt att du hamnar i mathimlen för en minut eller två!
När du verkligen börjar uppskatta den lätt rökiga smaken av sesamolja, kan du även lägga till ett par droppar av oljan till din till chokladmousse. Smaksensation!
Pingback:Healthy appetite och ruskigt gott smör av svarta sesamfrön
Pingback:4 härligt krämiga salladsdressingar
Pingback:Pumpa- och sesamsmör