pirnten printen
Glutenfritt, Laktosfritt, Recept, Sallader, Såser och dipper, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

4 härligt krämiga salladsdressingar

Creamy_dressings

Ett dressing eller en vinägrett kan göra underverk (eller fullständigt massakera) lite gröna blad eller grönsaker. Idag serverar jag 4 härligt krämiga salladsdressingar för dina kommande sallader. Bara att blanda och servera.

Kom ihåg:
– När du gör dressing (oavsett vilken), var noga med att använda en olja av god kvalitet. Du kommer att smaka skillnaden!
– Tahini kan smaka något bittert om du inte är van vid det. Lägg till lite agave om det behövs för att balansera beskan.
– Jag är en anhängare av beska smaker i mat (typ espresso, mörk choklad, oliver och citronskal). Om du fortfarande måste vänja dig vid smaken, överväg att lägga till  några droppar agave eller lönnsirap i slutet efter du smakat av din sås.
– Alla dressingar kan göras i förväg bortsett från salsa verde-dressingen på grund av avokadon. Denna måste serveras strax efter att den gjorts.
– Mängden olja har jag hållit ganska flexibel i recepten. Det är upp till dig hur ”lös” du föredrar din dressing.
– De olika dressingarna fungerar med så många olika typer av grönsaker;
Grönsallad, babyleafs av alla de slag och olika typer av kål …
Hårda grönsaker som morötter, rödbetor, färsk fänkål, rädisor, selleri, grön sparris …
Mjuka grönsaker som gurka, tomat, gröna bönor, olika svamp, groddar …
Kokta linser och bönor, det finns ju så mycket att välja på!

Och glöm inte att lägga till toppings, det är ju dom ihop med dressingen som skapar magin!
Låt oss sätta igång!

4 härligt krämiga salladsdressingar

Tahini dressing

(den som är mörkbrun på bilden)

Ingredienser
1,5 msk kokande vatten
Drygt en tesked vit tahini (sesampasta)
1/2 tsk apelsinblomsvatten
1 tsk kokosvinäger eller äppelcidervinäger
1 msk mild olivolja
En rejäl nypa salt
1 tesked osötad granatäppelsirap
(eventuellt;  1/2 tesked agave om du tycker att tahini är alltför bittert)

Hur gör jag?
1. Koka upp vatten och tillsätt tahinin till en liten skål. Häll det kokande vattnet i tahini och rör om med en tesked tills allt är slätt.
1. Tillsätt de övriga ingredienser till skålen. Rör tills allt är helt blandat.
2. Servera dressingen till en god sallad.

Salsa verde-dressing

(den som är grön på bilden)

Ingredienser
1/2 mogen avokado, skalad och urkärnad
1-2 dl olivolja (beroende på hur lös du föredrar dressingen)
En näve färsk basilika (endast bladen)
Två nävar färsk bladpersilja (endast bladen)
Citronsaft av 1/2 citron
En liten vitlöksklyfta
Salt och peppar

Hur gör jag?
1. Lägg alla ingredienserna i en hög mixerskål. Mixa med en stavmixer tills du fått en slät dressing.
2. Servera dressingen till en blandad sallad, kanske med tomat, färsk fänkål och/eller sallad.

Creamy_dressings_2Asien-inspirerad dressing med plommon

(den som är orange på bilden)

Ingredienser
80 gram / 2 söta färska röda plommon, urkärnade och om så önskas skalade
2 msk olivolja
1/2 tesked sesamolja (roastad)
1/2 matsked tamari-soja
1 msk citronsaft
1 msk agave
1 tsk Sichuan peppar
En liten stjärnanis

Hur gör jag?
1. Mortla Sichuan pepparn och stjärnanisen till ett pulver. Ta en tesked av de malda kryddorna och häll  i en hög mixer skål. Tillsätt de övriga ingredienserna.
2. Blanda med en stavmixer tills du fått en slät dressing. Låt gärna såsen få stå till sig någon timme i kylen innan servering.
2. Servera dressingen till en god sallad, gärna med lite asiatisk touch. Dressingen fungerar också perfekt som en dippsås till rispappersrullar.

Ostig macademiadressing

Den som är vit på bilden. Till detta recept behöver du ha en highspeed blender.

Ingredienser
5-7 msk kallt vatten (beroende på hur lös du föredrar dressing)
1 matsked citronsaft
1 dl / 65 gram råa macadamianötter
1 tesked näringsjästflingor
En rejäl nypa salt
En nypa chipotle pulver (valfritt men ger en fin, rökig smak)

Hur gör jag?
1. Tillsätt vatten och citronsaft först i din highspeed blender. Detta gör det lättare för mixern att köra.
2. Tillsätt resten av ingredienserna till mixerskålen. Blanda tills du fått en slät dressing.
2. Servera dressingen till en god sallad.

Dessa recept är fria från gluten, socker och laktos.

Hitta fler dressingar här!
Knaprig sallad med Belugalinser
Gröna grönsaker med en ännu mer grön dressing

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.