Om du nyligen börjat med att minska dina kolhydrater i kosten, är du förmodligen några saker du saknar. En är förmodligen bröd. För låt oss oss vara lite ärliga. Det är så enkelt att bara ta en macka när man har lite bråttom eller har slut på alla megakreativa idéer om vad man ska äta. Men! Att minska kolhydrater i sin kost, betyder inte att du aldrig kommer att kunna hugga in på en god macka igen. Du måste bara börja baka ditt eget bröd! Låter det svårt? Det är inte!
Idag, för att släcka ditt (och mitt egna) brödsug, har jag lånat två goda brödrecept.
Ett knäckebröd från boken Nytt Bröd av Mary Blohm och Jessica Frej. Två mycket duktiga tjejer som har skrivit fyra böcker om glutenfri, naturlig bakning.
Det andra receptet har jag lånat från en fin blogg som jag verkligen gillar,
vardagsfest.blogspot.se. Erika gör väl genomtänkt LCHF-mat lätttillgänglig. Riktig mat helt enkelt. Att baka med squash är en trevlig idé och gör brödet lätt och fräscht. Titta gärna in på Erikas blogg när du får möjlighet!
Låt oss sätta igång!
Knäckebröd med olika frön
Ingredienser
200 gram kallt vatten
40 gram solrosfrön
25 gram sesamfrön (helst oskalade)
10 gram chia frön
1/2 tsk salt
125 gram mandelmjöl
10 g fiberhusk
Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla ingredienser förutom fiberhusken i en skål. Blanda väl med en elvisp.
3. Tillsätt fiberhusken och blanda väl igen med elvispen. Degen ser mycket lös nu, men oroa dig inte! Allt kommer att bli bra. Låt degen vila i ca 10 minuter.
4. Förbered under tiden en bakplåt med bakplåtspapper. Häll degen på bakpappret och placera en nytt bakpapper på toppen av den klistriga degen. Kavla ut degen tills du har en plan yta som fyller hela plåten.
5. Placera plåten i mitten av ugnen och ställ timern på 20 minuter.
6. Ta ut plåten och skär det fortfarande lite mjuka knäckebrödet i lagom bitar.
7. Stäng av ugnen och sätt tillbaka plåten i eftervärmen. Detta gör knäckebrödet hårt och längre hållbart.
8, Förvara det färdiga knäckebrödet i en plåtburk.
Laktosfritt, underbart bröd med zucchini
Ingredienser
100 g mandel (eller färdigt mandelmjöl)
100 g valnötter 50 g solrosfrön
100g valfria frön (t.ex. 50 g linfrön och 50g solrosfrön)
50 g kokosmjöl (från Aman Prana eller liknande)
2 tsk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk brödkrydda (t.ex. fänkål och/eller kummin)
300g riven squash
6 ägg (normal storlek)
Dekoration:
En näve solrosfrön
Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 200 grader. Mal fänkål och/ eller kummin i en mortel.
2, Mixa mandel, valnötter och solrosfrön till ett mjöl i en köksmixer och blanda med de andra torra ingredienserna i en skål.
3. Vispa ägg och riven squash i en separat skål. Blanda med de övriga torra ingredienserna och låt smeten svälla i 5-10 minuter.
4. Förbered en djup bakplåt med bakplåtspapper. Häll degen på bakplåtspappret.
5. Blöt händerna med vatten och platta ut degen tills du har ett stort bröd, ca 1,5 cm tjockt. Strö solrosfröna på toppen och tryck till med händerna så att fröna inte ska brännas medan brödet bakas.
6. Grädda brödet i +/- 30 minuter tills det är gyllene.
7. Låt det svalna och skär sedan i fyrkanter.
8. Bröd fungerar perfekt för att förvara i frysen. Det är riktigt bra att rosta, yum!
Njut av dina nybakade bröd med alla nyttiga pålägg som du föredrar!
Båda bröden är fria från gluten, socker och laktos.
Det är lämpliga för LCHF och paleo.
Pingback:Godaste svamppastejen! - Tastecelebration