pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Middag, Nötfritt, Paleo, Recept, Soppor, Tastecelebration, Utan raffinerat socker, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 10

Gör mig till en bättre människa-soppa (eller kort och gott vegansk misosoppa utan tofu)

Så, äntligen! December är förbi och januari har börjat. Jag hoppas att ni alla har haft en bra jul och nyår! Personligen kunde det inte gå fort nog för mig med att komma in i normala rutiner och vardagar igen. Inte så mycket för att jag inte gillar semester utan för att jag gillar känslan av att vara ”på” med både mat och träning. Känner du likadant? Kanske har du också känslan, precis som jag, att föra in nya rutiner i ditt liv? Eller bara ta tillbaka de gamla du hade? Kanske är denna soppa en kick i rätt riktning?

Detta är vegansk misosoppa my way; utan bonitoflingor och tofu som normalt återfinns i denna soppa. Bonitoflingor (gjorda av tonfisk) ingår traditionellt i dashibuljongen för att ge den salta umamismaken (en av de fem grundsmaker tillsammans med sötma, syrlighet, bitterhet och sälta). Eftersom jag ville göra denna soppa vegansk, var jag tvungen att utesluta dessa flingor. Istället la jag i lite torkad svamp och naturligtvis Kombu, ett ätbart sjögräs. Båda dessa har massor av umami och ger ett djup till hela rätten.

Eftersom jag försöker undvika sojaprodukter i mitt kök, bestämde jag mig för att utesluta även tofun. Den glutenfria mison (även den gjord av jästa sojabönor), beslutade jag mig för att behålla för smakens skull. Om du föredrar, lägger du självklart till lite silkentofu på slutet av tillverkningen av soppan.

Njut soppan till lunch, middag eller t.o.m. som frukost såsom japanerna äter det! Du kommer att känna alldeles lätt och varm inuti.

Låt oss sätta igång!
Ingredienser för 1 person

Dashi buljong
Ingredienser
10 gram torkad kelp (skölj den absolut inte före!)
0,5 liter kallt vatten

Hur gör jag?
Blanda vatten och kelp i en skål och förvara i kylskåpet över natten. Om du har ont om tid, låt blandingen stå i rumstemperatur ca 1 timme. Sila sedan vattnet och samla upp det i en gryta.

Misosoppa
Ingredienser
0,5 liter färdig Dashibuljong, såsom beskrivits ovan
5 gram Arame- eller Norisjögräs
1 tsk glutenfri miso
10 cm purjolök(endast av den vita delen)
5 skivade champinjoner plus några färska shiitake och enoki om du kan få tag på det
2 torkade svampar (shiitake eller porcini)
1/2 tumme färsk ingefära
1 / 2-1 vitlöksklyfta
1 salladslök
En liten skvätt mirin (japanskt risvin med låg alkoholhalt)
En större skvätt citronsaft

Hur gör jag?
1. Blötlägg tången i lite vatten medan du gör soppan. Ställ åt sidan så länge.
2. Skala vitlök och ingefära och skär i tunna skivor/stickor/tärningar. Jag föredrar att behålla ingefäran i soppan även när jag äter den, så jag skär den i lagom “ät”-storlek. Du kan skära den i större bitar för att lättare kunna hitta och ta bort dem från soppan innan servering om du föredrar detta.
3. Tillsätt ingefära, vitlök, den torkade svampen och miso till dashibuljongen. Låt blandingen sjuda ca 10 minuter. Rör om då och då med en träspatel.
4. Skiva grönsakerna under tiden. Lägg dem i soppan.
5. Låt soppan sjuda i ytterligare 5 minuter. Krama ur den blötlagda tången och tillsätt den till soppan när allt nästan är klart.
6. Häll ner ett stänk av mirin och lite mer av citron i soppan, Detta ger en friskhet som passar bra med havssmaken. Kontrollera kryddningen före servering.
7. Lägg till lite skuren salladslök på toppen och servera soppan rykande het. Känn kraften kommer från insidan. Njut!

Denna rätt är fri från gluten, laktos och socker. Den är lämplig för vegan, paleo och LCHF.

10 Kommentare

  1. Pingback:Tastebud: Broth and concentrated stock | TASTECELEBRATION

    • Thank you! Yes, it really works as a great cleaning, so healthy (and of course very tasty!)

  2. Yet another flavorful, healthful recipe from tastecelbration.com, keep up the brilliant work! We too avoid unfermented soy products in our home and I agree that you don’t have to have the tofu element to have an enjoyable bowl of warm miso soup.

    Two thoughts about miso…

    If one is using a living miso (with active live bacteria) to make the soup and would like to ingest the live cultures, I understand it is recommended to add in the miso at the very end when the soup is complete and has cooled to a temperature of 46C (114F) to avoid any pasteurizing of the miso.

    Also, If you live in a country where commercial food production is dominated by giant bio-chemical companies like me here in the United States, one should look for certified organic miso, as 94% of soy grown in the U.S., sadly, is genetically modified to keep it alive when being sprayed with chemical herbicides.

    • Thank you George! Funny that we share the ideas about the unfermented soya. I also always go for the organic one if I have to buy any soya products, if I only could understand why that they have to mess so much with the beans…Interesting with the temperature, I will surely think about that the next time i use my miso.
      I really appreciate your tips and trick, thank you!

  3. Pingback:Har du smakat vit miso?

  4. Pingback:Mörka chokladtryfflar med miso (och bönor)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *