pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, LCHF, Recept, Sockerfritt, Sötsaker, Tastecelebration, Utan raffinerat socker
kommentarer 3

Himmelskt god, bitter chokladmousse

Heavenly_bitter_chocolate_mousse

Imorgon är det sista dagen på år 2015. Naturligtvis ska det firas! Om du har planerat en middag med vänner och familj, vill du naturligtvis ha en maffig dessert. Något som du kan förbereda i förväg, som inte begär för mycket ansträngning och inte kostar en förmögenhet. Jag har svaret – en vansinnigt god chokladmousse!Den innehåller knappt något socker och är helt enligt LCHF. En bra start för det nya året och eventuella nyårslöften … Den rika smaken av choklad, fluffig som ett rosa moln på en vinterhimel i kombination med lyxiga hallon och krispiga hasselnötter. Åh, bye bye 2015. Hej 2016 med alla nya chanser!

Välj choklad efter hur modig du och dina smaklökar är (inklusive dina gästers). Jag brukar ta 85-90% procent mörk choklad när jag gör moussen själv men tänk på att det blir bittert. Något som jag och min man uppskattar väldigt mycket, men det kräver viss tillvänjning. I vilket fall, ju högre procenttal i chokladen, desto mindre mängd socker …

Låt oss sätta igång!
Receptet nedan är tillräckligt för 4 personer, men om moussen görs med 90% choklad kommer du förmodligen att ha tillräckligt för sex portioner istället. Man tenderer att äta mindre när det är mindre sött.

Ingredienser
100 gram mörk choklad (70-90%, du bestämmer)
2 äggulor
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vispgrädde

Dekoration: färska hallon, vispad vispgrädde och rostade, hackade hasselnötter.

Hur gör jag?
1. Smält chokladen i vattenbad. Låt det svalna medan du vispar grädden.
2. Vispa grädden luftig och fluffig, den ska snarare vara för lös än tvärtom! Tillsätt vaniljpulvret till grädden och blanda försiktigt.
3. Separera äggen och vispa äggulorna med en gaffel i en separat skål. Behåll äggvitan för ett senare tillfälle väl täckt i kylskåpet.
4. Vänd ner äggulorna i chokladen med en spatel. Om chokladen är för varm, kommer äggulorna att koagolera för snabbt och du får då klumpar i moussen. Om detta sker, tillsätt en liten mängd kall, ovispad grädde till blandingen och blanda det med en spatel tills smeten på nytt är slät
5. Tillsätt med hjälp av en spatel, den resterande vispade grädden till chokladen.
6. När allt är blandat fördelar du moussen i små skålar och plastar dem väl. Ställ in i kylen i minst 2 timmar.
7. Klicka lite vispad grädde på toppen och dekorera med färska hallon vid servering. Torrrostade och hackade hasselnötter blir också en väldigt god extra dekoration om lusten skulle falla på.
Gott Nytt År!

3 Kommentare

  1. Pingback:Chokladmousse med mango

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.