pirnten printen
Glutenfritt, Laktosfritt, LCHF, Nötfritt, Paleo, Recept, Såser och dipper, Tastecelebration, Tillbehör, Vegetariskt
kommentar 1

Det enklaste majonnäsen!

Tills för några år sedan jag var rädd för att göra majonnäs. Rädd för den skulle separera sig igen och jag skulle sluta med en äcklig soppa som kunde gå rakt ner i soporna. Jag försökte allt. Mina armar smärtade efter att ha vispat äggen under lång, lång tid. Jag svor tyst för att inte “skrämma” äggen att separera på grund av de annars höga tonerna (ett tips från min mamma en gång i tiden…). Jag hade faktiskt gett upp.Men! Tack vare internet och alla fina foodies där ute, har jag hittat lösningen!
Tricket är att ha alla ingredienserna i kylskåpet, att arbeta med en stavmixer och ett högt blandningskärl. Alla ingredienser ska vara kalla. Med andra ord, tvärt emot allt du någonsin lärt dig av alla franska stora kockar. Förvara alltid olja, ägg, senap och citron i kylskåp så är du alltid redo att göra din egna majonnäs.
Att arbeta med en stavmixer kommer inte bara att spara dina armar men även ge dig en krämig majonnäs inom loppet av 3 minuter. Kom bara ihåg att använda en hög skål och kalla råvaror så kommer allt att bli bra!

Låt oss sätta igång!
Ingredienser
Ett helt ägg + 1 äggula
2 dl solrosolja eller mycket mild olivolja
2 rejäla tsk dijonsenap
En bra nypa salt (företrädesvis Maldon)
Saften av en hel citron

Plus smaksättning om du vill: en näve färsk basilika/1 vitlöksklyfta/1 gram saffran/persilja/chipotle etc.

På bilden har jag gjort en basilikamajonnäs och en med Pimenton Dulce, ett söt paprikapuder (Tatli till biber) och en vitlöksklyfta.

Hur gör jag?
1. Ta ut alla ingredienser från kylskåpet.
2. Häll alla ingredienser på en gång i en hög mixerskål (inklusive något av smaksättningen som nämns ovan om du vill).
3. Placera din handmixer i botten av din mixerskål. Tryck på startknappen och behåll mixern fortfarande i botten. Inom några sekunder kommer du att se att ägget och oljan blandas utan att du behöver göra något. Håll stavmixern stilla tills du ser majonnäsen komma upp på sidorna av skålen. börja då att vicka lite på mixerstaven upp och ner för att vara säker på att få all olja, ägg, kryddor och av. örter verkligen mixas tillsammans.
4. Klart! Smaka av majonnäsen. Kanske föredrar du lite mer citronsaft eller salt? Lägg till och blanda med en spatel.
5. Häll upp din majonnäs i en skål och servera.

Om du inte äter upp allt på en gång, fungerar majonnäsen utmärkt att behålla i kylskåp i cirka fyra dagar.

(Om dina ingredienser inte är riktigt kalla, kan det fortfarande hända att ägget och oljan separerar. Ge då inte upp eller släng majjon! Ställ bara in skålen med ingredienserna i kylskåpet i en timme. Börja sen om från steg nr 3 och du kommer att att få dina goda majjo!

Detta recept är fritt från gluten, laktos, nötter. Den är lämplig för LCHF och Paleo.

1 kommentarer

  1. Pingback:Top 5: njut av dina färska kryddor lite längre - Tastecelebration

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *