pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Middag, Paleo, Recept, Såser och dipper, Soppor, Tastecelebration, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 5

Värmade pumpasoppa med svartkålspesto

Pumpkin soup

Det har regnat i flera dagar här i Holland. Hösten har verkligen kommit. Det är mörkt på morgonen och ännu mörkare på kvällen. Morgnarna är fyllda av kall, hög luft. Jackan har tagits ur sin sommarvila. Människor hostar i tåget och jag drömmer om varm choklad och letar efter nya vinterkängor. Nu finns det ingen återvändo, hösten har kommit.
Mer och mer upptäcker jag hur mycket jag uppskattar vår och sommar med blå himmel och mjuka vindar. Men att leva i Europa ger dig fyra årstiderna, oavsett om du gillar det eller inte. Bättre att bara acceptera situationen. Och äta mycket varm soppa.

Början av säsongen för pumpa, är alltid en färgstark händelse i stadens all gathörn här i Haarlem. Så idag blir det ett värmande recept med pumpasoppa. Jag serverar den med en pesto gjord av svartkål och porcini. Allt gjort av grönsaker från säsongen. Det om något ger ju alltid en bra känsla :0)

Låt oss sätta igång!

Pumpasoppa
För 2 personer, 180° C i ugnen plus spis

Ingredienser
280 gr skalad butternut-pumpa
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
———————-
500 ml vatten
1 tsk grönsaksbuljong
1,5 dl kokosmjölk eller kokosgrädde
Resten av blötläggningsvattnet från den torkade porcini, utan den grumliga bottensatsen (se nedan i receptet för peston)

Hur gör jag ? (soppa del 1)
1. Sätt ugnen på 180° C.
2. Skala pumpan och löken och skär upp i mindre bitar. Skala vitlöksklyftorna.
3. Lägg grönsakerna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen när den blivit varm.
4. Ställ in timern på 30 minuter. I väntan på att grönsakerna kan du med fördel förbereda pesto.

Pesto med svartkål
Ingredienser
40 gram svartkål
30 gr mandelmjöl
30 gr hasselnötsmjöl
70 gr solros- eller mild olivolja
15 gr hasselnötsolja
5 gr torkade porcini (karl johansvamp)
5 tsk av blötläggningsvatten från torkad porcini
2 tsk / 20 gr parmesan (alternativt 2 tsk näringsjäst för en vegansk variant)
Citronskal från 1/2 citron
Saften av en halv pressad citron
Salt och peppar

Hur gör jag? (pesto)
1. Skär de torkade svamparna i mindre bitar (beroende på hur stark din hand mixer är). Lägg porcinin i en kopp och täck med hett vatten. Vattnet ska täcka svampen helt. Låt den vila i 20 minuter.
2. Klipp eller riv längs nerven på varje kålblad, kasta bort den hårda nerven. Hacka bladen grovt (beroende på hur stark din mixer är).
3. Lägg alla ingredienser i en hög mixerkanna och mixa tills det är slätt. Smaka av med salt och peppar. När du är nöjd, häll upp peston i en skål och förvara i kylen tills servering. Gå vidare med steg 2 för soppan.

Hur gör jag? (soppa del 2)
1. Koka upp vatten med grönsaksbuljong i en kastrull på spisen. Tillsätt den rostade pumpan, löken och vitlöken.
2. Låt det sjuda i ca 10-15 minuter tills pumpan är mjuk.
3. Mixa soppan slät i kastrullen med en stavmixer. Häll i kokosgrädde eller mjölk och mixa igen. Tillsätt salt och peppar och smaka av tills du är tillfreds med smaken. Det kan behövas lite syra i form av citronsaft eller äppelcidervinäger för att balansera sötman från pumpan och löken.
4. Servera soppan het med en sked pesto i mitten. Tillsätt några droppar av tabasco och några stänk av fin olivolja vid servering.
Njut!

Receptet är naturligt fritt från gluten och laktos (om du använder näringsjäst i peston istället för parmesan).

5 Kommentare

  1. Pingback:Wrap for lunch with cabbage and egg | TASTECELEBRATION

  2. Pingback:Tastebud: Cabbage and kale | TASTECELEBRATION

  3. Pingback:Kål i mängder! - Tastecelebration

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *