pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Ingen kategori, Laktosfritt, Lunch, Middag, Recept, Såser och dipper, Tillbehör, Vegan
kommentar 1

Picklad vit sparris med palsternackskräm

Pickled_white_asperges_2

Idag bjuder jag på picklad vit sparris med palsternackskräm och spännande tillbehör!

Frank, vår gode, holländska vän förser mig titt som tätt med fantastiskt designporslin som han nosar upp överallt. Liksom jag, delar han en fascination för skandinavisk design och lyckligtvis vill han gärna dela med sig av det till mig.
För några dagar sedan kom han med en underbar skål skapad av Stig Lindberg för Gustavsberg. Den formgavs 1953 och slutade tillverkas 1963. Skålen har ett delikat mönster liknande reprilskinn och heter därför också just Reptil.
Men den ovanliga skålen i handen började hjärnan snurra på högvarv för vad jag skulle göra för rätt som matchade skålen.

Naturligtvis ville jag gärna använda mig av den goda vita sparrisen som i detta nu skjuter upp ur jorden här i Holland. Jag kombinerar mina picklade sparrisar med enkla tillbehör som med fördel går att förbereda. Det är bara chipsen som bör serveras omgående eftersom dom är som allra bäst knapriga.

Det här blir en god förrätt med vårkänsla!

Det här receptet är mitt bidrag till Månadens gröna som denna månad har temat grönsaker på P som t.e.x palsternacka. 
Månadens Gröna är en matutmaning där syftet är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Månadens värd är fina Blomster & bakverk som drivs av Anneli.

Picklad vit sparris med palsternackskräm

4 personer

Picklad vit sparris

Ingredienser
2 dl / 200 gram vatten
1 dl / 100 gram vitvinsvinäger (6%)
3 msk / 60 gram agavesirap
½ tsk / 4 gram salt
———————–
400 gram färsk vit sparris (2 sparrisar per person)

Hur gör jag?
1. Börja med lagen till sparrisen;
Lägg alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Koka upp och se till allt blir väl blandat. Låt det helt svalna helt och hållet. Detta kan enklast göras dagen innan och förvaras i kylen, det är viktigt att det är riktigt kallt.
2. Skala sparrisarna väl med en potatisskalare. Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt sparrisarna när vattnet kokar och koka 4 minuter. Häll av sparrisen och lägg ner dom varma i lagen. Se noga till att allt är täckt. Ställ åt sidan i kylen. Sparrisarn ska marinera i ca 2 timmar och helst inte mycket längre än så då de kan bli lite väl syrliga annars.
3. Ta upp de picklade sparrisarna med en hålslev och låt de rinna av på ett hushållspapper. Servera med tillbehören eller bara rakt upp och ner. Dom är så himla goda!

Torkad vit miso

Ingredienser
ca 2 msk vit miso

Hur gör jag?
1. Förvärm ugnen till 70° C. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper. Bred ut mison tunt och jämnt över hela bakplåtspappret. Det går lättast med hjälp av en slickepott.
2. Torka mison i ugn tills det är helt torrt, det ca 25 minuter. Håll koll på så att det inte blir för mörkt, alla ugnar fungerar olika!
3. Smula eller mal den torkade mison till flingor alt ett grovt pulver beroende på vad du själv föredrar. Förvara den torkade mison i en lufttät burk. Strö gärna den överblivna mison på pastarätter etc.

Rostade hasselnötter

Ingredienser
ca 1 dl hasselnötter (helst utan skal)

Hur gör jag?
1. Sätt en torr stekpanna på hög värme och tillsätt hasselnötterna. Rosta nötterna tills de börjar bli bruna runt om och luktar lite rostat. Rör hela tiden för att undvika att de bränner vid.
2. Häll över nötterna i en skål och låt svalna innan du hackar dom grovt.
Om du rostat nötter med skal, häller du av dem från stekpannan i en torr kökshandduk, knyter om handduken runt nötterna och rullar fram och tillbaka. På det här sättet får du av det bittra skalet. Plocka sedan ut nötterna från handduken och hacka grovt. Ställ åt sidan tills servering.

Palsternackskräm

Ingredienser
ca 3 st / 300 gram palsternackor
1 gul lök, skalad och hackad
1,5 tsk löst grönsaksbuljongpulver
ca 4 dl / 400 gram mandelmjölk (så det täcker grönsakerna)
———————
Citronsaft av en halv citron, salt och malen vitpeppar

Hur gör jag?
1. Skrubba skalet på palsternackorna och skala det sedan i långa strimlor (ska senare användas till chips). Skär palsternackorna i cm-stora bitar. Lägg ner i en liten gryta tillsammans med övriga ingredienser. Täck med mandelmjök.
2. Koka tills det grönsakerna är mjuka, ca 15 minuter. Häll av grönsakerna i en trådsil och bevara mjölken.
3. Mixa palsternacka och lök till ett mos med en stavmixer och späd med mandelmjölken eftersom. Mixa tills du fått en fin, luftig konsistens. Krydda med salt, vitpeppar och lite citronsaft för att balansera upp sötman. Låt svalna helt.

Pickled_white_asperges_1Pickled_white_asperges_4

Palsternackschips

Ingredienser
Skalet av 2 palsternackor
Några kvistar färsk dragon
Olivolja
Gott flingsalt

Hur gör jag?
1. Förvärm ugnen till 150° C. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
2. Torka av palsternacks-skalet med hushållspapper. Lägg skalet på bakplåtspappret tillsammans med repade, hela dragonblad. Droppa över en liten mängd olivolja och salt och blanda runt. Sprid ut skalen luftigt på plåten (annas blir det inte knapriga!).
3. Baka chipsen i ugnen i knappt 15 minuter. Rör eventuellt runt efter halva tiden. Se till att det inte bränner!
4. Servera direkt.

Servering
Servera de picklade sparrisarna med avsvalnad palsternackskräm.
Garnera med de rostade hasselnötterna, lite torkad miso (ta inte för mycket, det är ganska salt!) och nygjorda palsternackschips.
Smula över lite av den krispiga dragon som bakats tillsammans med chipset och kombinera med några blad färsk dragon.

Receptet är fritt från gluten, laktos, soja och raffinerat socker.

Pickled_white_asperges_5

1 kommentarer

  1. Pingback:Krämig vit sparrissoppa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.