pirnten printen
Älska dina rester!, Glutenfritt, Grönsaker, Ingen kategori, Laktosfritt, Lunch, Middag, Recept, Soppor, Vegan
kommentarer 2

Krämig vit sparrissoppa

Vegan_white_asperges_soup_1

Jag tycker om idéen att använda mig av allt när jag lagar mat så när jag sist gjorde min picklade vita sparris, kokade jag också direkt soppa på skalen som blev över. En krämig, vit sparrissoppa med mycket smak!

Genom att göra ett avkok av sparrisskalen fick jag en himla massa smak av sparris även om jag inte har sparris i själva soppan själv. Fullt tillåtet fusk om du frågar mig. Skulle du trots allt har några nykokta sparrisar över är det självklart härligt att lägga till dom till soppan!

Enklare soppa får man leta efter. Klar på en halvtimme. Kombinera det eventuellt med skiva gott, krispigt bröd för att få mer mättnad.
Nu kör vi!

Vegan_white_asperges_soup_3Vegan_white_asperges_soup_2

Krämig vit sparrissoppa

För fyra personer som förrätt eller två som lunch
Ingredienser

Resterna av 500 gram vit sparris (skal och de träiga stammarna).
ca 4 dl / 400 gram växtbaserad mjölk (mandel, cashew eller sojamjölk)
ca 1 dl / 100 gram torrt vitt vin
1.5 tsk löst grönsaksbuljongpulver
——————-
En halv rotselleri
1 gul lök
En halv purjolök (endast den vita delen)
Den ”överblivna” mjölken efter sparrisavkoket
Eventuellt lite extra vin, salt och mald vitpeppar

Hur gör jag?
1. Lägg alla sparrisrester i en större kastrull. Tillsätt vin, buljongpulver och den växtbaserade mjölken du valt. Koka upp och låt blandningen småkoka med lock på i 10 minuter (inte längre, då blir det bara beskt). Sila av och bevara all vätska. De resterande grönsakerna från avkoket kan slängas.
2. Skala rotsellerin och löken, skär det i mindre bitar. Tvätta purjolöken väl och strimla den. Lägg allt i en större kastrull och tillsätt vätskan från sparrisavkoket. Låt allt koka med lock tills grönsakerna blivit mjuka.
3. Mixa med en stavmixer tills du fått en krämig soppa. Spä/smaka av med eventuellt ytterligare vitt vin och tillsätt salt och vitpeppar. Dekorera med lite cashew sour cream, nymalen svartpeppar och eventuellt lite bladpersilja. Om du skulle ha någon kokt sparris över är det fint att lägga till den också. Servera direkt.
Jag serverade min soppa med en hemgjord cashewkräm som du snart får recept på här på bloggen.

Detta recept är fritt från laktos, gluten och raffinerat socker.

2 Kommentare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.