pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Ingen kategori, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Middag, Paleo, Recept, Sallader, Såser och dipper, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 2

Gröna grönsaker med en ännu mer grön dressing

Greens_with_even_more_green_dressing

När jag vill skapa ett nytt recept, börjar jag ofta med att tänka i olika konsistenser. På min tallrik vill jag gärna kombinera något mjukt, något krispigt och något med lite mer tuggmotstånd. Allt detta finns i följande recept med bara gröna grönsaker med en ännu mer grön dressing.

Det mjuka i denna ”sallad” kommer från grillad squash. Tyvärr har jag inte möjlighet att använda en riktig grill eftersom jag bor mitt i en stad, men jag har min tunga grillpanna och en gasspis som ger nästan samma resultat. Den grillade smaken tycker jag ger en extra trevlig accent till rätten.
Jag har också lagt till lätt kokta gröna bönor.

Krispigheten kommer från rostade hasselnötter fulla av umami (läs mer om umami här). Andra alternativ skulle kunna vara rostade pumpafrön, solrosfrön eller kanske pekannötter. Jag tenderar att strö dessa godsaker på nästan all min mat; på mackan, i bladsallad, över stekta ägg, i mina smoothisar … Jag bara älskar det!

Slutligen den ”tuggiga” delen. Den här gången har jag använt mig av en kär favorit,  tunna skivor av rå fänkål. Fänkålen har en mild men distinkt smak som jag uppskattar mycket i sallader. Andra alternativ skulle kunna vara rå palsternacka eller varför inte rå, grön sparris?

Som en sista ”käftsmäll” till min goda sallad, gjorde jag en klorofyllmättad dressing, full av smak. Färsk mynta, dill och persilja i kombination med citronsaft är bara så gott!

”Salladen” kan serveras varm eller kall och om det råkar vara någon över efter middagen, fungerar den perfekt dagen efter som en starter till en ny sallad. Låt oss sätta igång!

Gröna grönsaker med en ännu mer grön dressing

4 personer

Ingredienser
600 gram squash + plus lite olja
En rå fänkål
250 gram haricot vert (smala, gröna bönor)

En ännu mer grön dressing

Ingredienser
En näve färsk mynta
En näve dill
En näve persilja
160 gram / 2 dl god olivolja
1 matsked citronsaft
En bra nypa (fling)salt

Garnering
1/2 inlagda, saltade citroner (köpes i mataffärer med mat från Mellanöstern)
1 dl rostade hasselnötter
Fetaost eller parmesan (valfritt)

Hur gör jag?
1. Skölj och skär squashen i skivor 1/2 cm. Pensla lite olja på båda sidor av varje skiva.
2. Värm upp din BBQ eller grillpanna (ingen extra olja behövs). Placera skivorna av squashen bredvid varandra på grillen. Grilla kort på båda sidor så att du får ett fint mönster. Fortsätt tills du har grillat alla skivorna. Lägg över på en tallrik tills vidare.
3. Fyll en liten kastrull med vatten och låt det koka upp. Lägg ner de rengjorda haricotverten och låt de koka tills al dente (ca 6 minuter). Häll bönorna i ett durkslag när de är klara och skölj väl med kallt vatten. Låt dem sedan rinna av väl. På så sätt behåller du den vackra gröna färgen på bönorna.
4. Skölj och skiva fänkålen tunt. Lägg alla grönsakerna i en stor skål.
5. Förbered dressingen; separera bladen från de grövre stjälkarna på de färska örterna. Tillsätt alla blad, olja, citronsaft och salt i en hög mixerskål. Mixa med en stavmixer tills du fått en slät dressing.
6. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills gyllene. Separera skalen från nötterna mellan händerna. Hacka grovt i bitar.
7. Skär ut fruktköttet från den inlagda citronen och kasta bort det. När man äter insaltade citroner, äter man bara det tjocka citronskalet! Skär skalet i tunna skivor.
8. Strö de hackade hasselnötterna och de tunt skivade inlagda citronerna ovanpå grönsakerna och häll din vackra dressing över. Blanda salladen innan servering. Om du vill, är det gott att lägga till lite fetaost eller (vegan) parmesan ovanpå. Strö färsk peppar och havssalt över. Ät salladen som tillbehör till nåt från grillen.
Njut!

Detta recept är fritt från gluten, laktos och socker.
Det är vegan-, paleo- och LCHF-vänligt.

Greens_with_even_more_green_salad_closeup

2 Kommentare

  1. Pingback:Salta, inlagda citroner

  2. Pingback:Citrusdoftande ugnsbakad och fylld squash

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *