pirnten printen
Älska dina rester!, Glutenfritt, Grönsaker, Ingen kategori, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Middag, Paleo, Recept, Sallader, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Fattoush med krispigt knäckebröd av sötpotatis och dill

Fattousch_with_crispy_sweet_potato_bread_closeup

Fattoush är ursprungligen en fantastisk libanesisk sallad baserad på rostat pitabröd, grönsaker och färska örter. Här är min tolkning av salladen. Som alltid ett recept utan gluten, socker, alltför mycket kolhydrater och veganvänlig.Istället för det traditionella pitabrödet som normalt skulle ha använts, har jag istället förberett knäckebröd gjorda av sötpotatis och dill.
Nyckelordet för Fattoush är dressingen, den ska verkligen vara riktigt sur! För att få till smaken har jag använt både sumak och citronsaft. Sumak är ett rött bär som du ofta kan hitta mald i livsmedelsbutiker med mat från mellanöstern. Bäret har en syrlig smak och kan till och med användas istället för citroner i andra recept.
Den andra “måstet” för salladen är de färska örterna. Det bör vara nästan en vansinnig mängd bladpersilja och bara lite mindre av den färska myntan. Himmelskt!

Den sura dressingen, örterna och det söta, knapriga brödet är en perfekt kombination! Jag älskar att äta Fattoush precis som den är till lunch eller som ett tillbehör. Det smakar fantastiskt bra tillsammans med något grillat!

Om du råkar få någon dressing över, lägg några gröna sparrisar på grillen eller grillpannan. Lägg dem rykande heta i den överblivna dressingen/marinaden. Förvara sparrisarna så i kylskåp tills dagen efter och njut av dem i en sallad eller bara rakt upp och ner. Mmmmm. Älska rester!

Låt oss sätta igång!

Knäckebröd med sötpotatis och dill
En bakplåt

Ingredienser
250 gram kokt och skalad sötpotatis
30 gram chia ägg (se länk för hur man gör det)
90 gram vatten
en nypa salt
20 gram kokosolja
20 gram finhackad dill
20 gram kokosmjöl
10 gram malet linfrö
5 gram fiberhusk

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 150 grader. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
2. Hacka dillen fint.
3. Lägg alla ingredienser (förutom dillen) i en mixerskål. Blanda tills du fått en jämn smet. Vänd ner den hackade dillen i smeten.
4. Bred ut smeten på bakplåtspappret. Se till att du får det lika tunt överallt. Arbeta ut smeten med en slickepott och/eller med vätade händer.
5. Sätt timern på 20 minuter och ställ in bakplåten i ugnen.
6. Skär knäckebrödet i rutor eller i den form du föredrar efter 20 minuter. Vänd det skurna knäckebrödet upp och ner för att få den obakade sidan uppåt. Sätt timern igen på 15-20 minuter.

Håll koll så att knäckebrödet inte bränner vid men fortfarande är hårt och krispigt när det är klar!
7. Låt det svalna.
8. Förvara knäckebrödet i en lufttät (metall)behållare. Det håller ett par veckor, så länge de knäckebrödet är kallt och torrt när du lägger ner det i burken.

Fattoush
Till 3-4 personer

Ingredienser
1 rödlök
1/2 gurka
3 till 4 tomater
2 nävar bladpersilja
En näve färsk mynta
1/2 tsk sumak
Citronsaft från en citron
3 msk god olivolja
1 vitlöksklyfta, riven
Salt och peppar

Hur gör jag?
1. Börja med att göra dressingen: Häll sumak, citronsaft, olivolja, en riven vitlöksklyfta, salt och peppar i en liten skål. Blanda allt väl med en sked och ställ sedan det till sidan länge.
2. Skala och kärna ur gurkan (med en liten sked). Kärna ur tomaten på samma sätt.
Skär både gurka och tomat i mindre bitar.
3. Hacka rödlöken fint.
4. Tillsätt ingredienserna till en skål stor nog för att blanda alla ingredienser väl. Häll over dressingen.
5. Hacka de färska örterna och lägg till dem till skålen. Blanda väl så att dressingen har kommer till överallt.
5. Stick ner små knäckebrödsbitar i salladen strax före servering.
Njut!

Detta recept är fritt från gluten, socker och laktos.
Det är lämpligt för vegan, paleo och LCHF kost.

Fattoush

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *