En bok baserad enbart på mackapären spiralizer (eller grönsakssvarv som det egentligen heter på svenska)? Ja! Här är den: Spiralize! En rolig bok med överraskande recept, alla nyttiga och bra för dig. Med en kombination av tillagad och raw mat ger författaren Stephanie Jeffs (även bloggare på exploreraw.com) en rad möjligheter för roligt, snurrad mat. Boken behandlar allt från frukost till mer eller mindre mättande måltider, tillbehör och desserter. Alla recept görs med spiralizern i högsta hugg!
Generellt sett är jag mycket återhållsam med vilka extra maskiner och verktyg som kommer in i mitt kök. Det finns verkligen så många, helt galet onödiga produkter att köpa som bara kommer att stå samlar damm eller vara i vägen. Men. Jag kan inte längre föreställa mig min egen matlagning utan min spiralizer. En sån smart leksak i min vardag! Alltså verkligen, allt ser roligare ut när det är “spiraliserat” och möjligheterna att använda grönsaker på många nya sätt bara ökar. På något sätt, upplever jag dessutom att de olika formerna ger ny smak och känsla i munnen.
Så vilken typ av grönsaker kan du faktiskt använda till din spiralizer? Tja, här är några alternativ från recepten i boken: palsternacka, zucchini, gurka, sötpotatis, rotselleri, butternut squash, rättika, rödbeta, morot och potatis. Det här öppnar väl upp möjligheter om något? Jag måste erkänna att jag tenderar att använda främst zucchini men från och med nu kommer det att ändras. Jag älskar när jag får eye-openers som denna!
En av de bra ideerna från boken var den att skära rotselleri som pasta, varför har jag inte tänkt på det förut? Det tar bara några minuter att koka den och det känns som en riktigt mättande måltid även om den bara består av grönsaker.
Den verkliga överraskningen i detta recept är dock kombinationen av kryddor och grön sparris. Kardemumma och kanel är något som jag gärna kombinerar i kakor eller varma drycker, men med sparris? Ja, verkligen! Det fungerar och vad som kan passa bättre på våren än lite fler sparrisrecept? Seså, vad väntar du på? Hög tid att springa in i köket.
Låt oss sätta igång!
Överraskande nudlar med kardemumma och kanel
Ingredienser
For 1 person
2 kardemummakapslar eller ca 6 kardemummakärnor
2 svarta pepparkorn
En nypa kanel
2 kryddnejlikor
1/2 rotselleri, skalad
1/2 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta, skivad
2 gröna sparris, skurna i bitar om 2 cm
En eller två hela “blad” av pak choi, skuren i bitar om 2-3 cm
1 tsk lönnsirap (eller agave)
1 tsk sesamfrön, svarta eller vita spelar ingen roll
1/2 lime
Hur gör jag?
1. Häll kardemumma, pepparkorn, kanel och kryddnejlika i en mortel och stöt det till ett fint pulver.
2. Rengör och skala rotsellerin (lättast med kniv). Spiralize den till nudlar och lägg allt i en skål. Häll kokande vatten över nudlarna och täck dem helt. Ställ dem åt sidan.
3. Hetta upp en stekpanna på spisen och tillsätt sesamolja. Tillsätt den skivade vitlöken och stek den försiktigt utan att bränna. Tillsätt de malda kryddorna och den skurna sparris till stekpannan. Stek på tills sparrisen fått en ljust brun färg. Tillsätt lönnsirap (eller agave) om du så önskar.
4. Plocka upp nudlar med en tång från det heta vattnet och lägg ner dom i stekpannan. Bry dig inte om att att låta nudlarna rinna av först. Vattnet kommer att förvandlas till ånga i pannan och det är vad du vill ha i din matlagningprocess. Stek allt i ytterligare enminut och tillsätt sedan skuren pak choi och en matsked av kokvatten till pannan.
5. Stek allt i ytterligare två minuter. Häll över det i en skål. Strö sesamfrön på toppen och saften av lime.
Njut!
Denna rätt är fri från gluten, laktos och socker.
Den är lämplig för vegan, Paleo och LCHF kost (uteslut isåfall lönnsirap/agave).
Spiralize!: 40 Nutritious Recipes to Transform the Way You Eat
ISBN 9781566560801
Köp den via bokus.com
Vill du köpa en grönsakssvarv? Jag köpte min här på Råvarubutiken.se. Funkar jättebra och absolut betalbar!